Miliardy zařízení v ohrožení kvůli chybě v čipech pro Wi-Fi

Miliardy zařízení v ohrožení kvůli chybě v čipech pro Wi-Fi
2020-02-27T09:35:28+02:00
• 27. 2. 2020

Obrázek: Wi-Fi Alliance

1

Kyberbezpečnostním firmám se daří objevovat chyby v zařízeních, přičemž většinou jsou spojené s operačním systémem. Ale není to jediná oblast, které se věnují. Nyní se společnosti Eset podařilo objevit zranitelnost přímo v čipech pro Wi-Fi. Tentokrát se bezpečnostní díra netýká jen určité kategorie výrobků, dle společnosti jsou postiženy miliardy zařízení – od mobilů, přes Wi-Fi routery, až po IoT zařízení.

Kr00k chyba se týká dvou výrobců

Za objevem stojí přímo Miloš Čermák z týmu ESET Experimental Research and Detection, přičemž první detekce zranitelnosti se datuje do roku 2018. Zranitelnost získala označení Krook, je také známa jako CVE-2019-15126. Podařilo se objevit, že v čipech od firem Broadcom a Cypress se nachází chyba, kterou lze využít k získání informací, byť je zabezpečení nastaveno na WPA2-Personal a WPA2-Enterprise.

Grafika: Eset

Chyba se týká případu, kdy dojde k odpojení zařízení od Wi-Fi sítě, například kvůli slabému signálu. V takovém případě dojde ke zrušení klíče relace, respektive dojde k nastavení na nuly. Po této akci by nemělo zařízení už komunikovat, ale stane se tak, přičemž bezpečnost je narušena, jelikož jsou odeslána data s velmi slabým klíčem. Útočník ale nemusí čekat, až je signál slabý, případně dojde k odpojení nebo restartování připojení. Tuto událost může pomocí jiných technik vyvolat sám útočník.

Snímek: Eset

Sice nelze takto získat heslo k Wi-Fi síti, ale může využít dodatečná data získaná kvůli této chybě k jiným typům útoků. Zařízení postihnutá zranitelností Krook se tedy v určitých případech chovají tak, jakoby se používala síť bez šifrování.

Miliardy zařízení v ohrožení

Eset testoval Wi-Fi čipy i jiných společností, ale nedošlo k detekci Krook. Takto by se dalo soudit, že čipy od firem Broadcom a Cypress se budou dotýkat omezeného množství produktů, ale opak je pravdou. Společnosti patří mezi přední dodavatele a jejich produkty jsou v mnoha zařízeních. Eset konkrétně uvádí, že detekce zranitelnosti byla na zařízení:

  • Amazon Echo 2nd gen
  • Amazon Kindle 8th gen
  • Apple iPad mini 2
  • Apple iPhone 6, 6S, 8, XR
  • Apple MacBook Air Retina 13 2018
  • Google Nexus 5
  • Google Nexus 6
  • Google Nexus 6S
  • Raspberry Pi 3
  • Samsung Galaxy S4 GT-I9505
  • Samsung Galaxy S8
  • Xiaomi Redmi 3S

Eset již informoval o chybě, přičemž již byly vydány aktualizace pro některé zařízení. Firma konkrétně uvádí, že zranitelnost byla opravena například v iOS 13.2 a iPadOS 13.2 (28. října 2019), macOS Catalina 10.15.1 (Aktualizace zabezpečení 2019-001 a Aktualizace zabezpečení 2019-006 – 29. října 2019). I další společnosti již začínají vydávat aktualizace, ale nevíme, jak je to u systému Android.

Pro mobilní telefony bude vydána oprava, ale otázkou je, jak rychlí budou výrobci. Největší problém se ale týká levnějších zařízení, třeba Wi-Fi přístupových bodů nebo IoT zařízení, kde aktualizace nejsou moc běžné. Vzhledem k rozšířenosti čipů obsahující tuto zranitelnost, je počet zařízení vskutku velký.

Zdroje: phonearena.com, welivesecurity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

27. 2. 2020, 10:16

Dobrá inormace.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat