TomTom nahradí Google Mapy na Huawei smartphonech

TomTom nahradí Google Mapy na Huawei smartphonech
2020-01-19T09:40:39+02:00
• 19. 1. 2020
2

Huawei se stále nachází v nelehké situaci kolem Androidu. Kvůli zákazům ze strany USA musí čínský gigant řešit, čím nahradí Google služby na smartphonech. Například jsme se dočkali HMS, kam Huawei investuje obrovské sumy peněz. Některé služby ale nelze jen tak nahradit, respektive aplikace. Kupříkladu na těchto mobilech nebude Youtube. Uživatel si bude muset sehnat instalační APK balíček a starat se o aktualizace sám, což přináší bezpečnostní riziko, když APK nebude z oficiálního zdroje. Co se týče Google Map, tak bude použita alternativa od TomTom.

TomTom místo Google Map

Dle oficiálního vyjádření společnosti TomTom došlo k podepsání smlouvy se výrobcem Huawei ohledně spolupráce nad mapovými a navigačními službami na smartphonech této značky. Zatímco v Číně není potřeba nic takového řešit, tak pro globální trh je zapotřebí nahradit Google Mapy.

K podepsání dohody došlo před nějakou dobou, ale až nyní byla tato informace zveřejněna. V podstatě obchodní dohoda zřejmě bude založena na poskytování dat a podkladů, přičemž dojde k vytvoření aplikací. Předpokládáme tedy, že se dočkáme zcela nových produktů z dílny Huawei. Rozhodně si to vyžádá nemalé investice.

Jedná se o celkem zvláštní rozhodnutí ze strany Huawei, jelikož se například nabízí služba Here, která byla vytvořena společnostmi NAVTEQ a Nokia. Nabízí aplikace a také webovou verzi služby. Dá se říci, že Here celkem dobře konkurují Google Mapám. Pokud by Huawei použil Here, značně by vše zjednodušil a urychlil, ale zřejmě jsou zde nějaké bariéry nebo požadavky, kvůli kterým je vytvoření vlastního softwaru výhodnější.

Zdroje: gsmarena.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Štěpánek

19. 1. 2020, 12:07

Webová forma map tom tom samozřejmě existuje – už řadu let.

Přemysl Vaculík

VIP 19. 1. 2020, 12:45

Díky za upozornění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat