Chrome přestane podporovat User-Agent identifikátor

Chrome přestane podporovat User-Agent identifikátor
2020-01-16T15:00:54+02:00
• 16. 1. 2020

Webové prohlížeče od 90. let minulého století poskytují informaci webovým stránkám prostřednictvím user-agent řetězce. V něm jsou obsaženy všechny informace, jako například o jaký prohlížeč jde, na jakém systému funguje, jaké jádro se používá pro vykreslování a podobně. Google oznámil, že přestane podporovat user-agent. Náhrada již existuje.

Nejen Chrome bez user-agent

Textový řetězec v user-agent se používá pro webové stránky jako identifikátor, pomocí kterého se dá upravit webová aplikace nebo fungování webu jako takového. Bohužel samotný řetězec se dnes zneužívá pro mnohé věci. V některých případech dokonce webová aplikace nefunguje jen kvůli user-agent. To by ještě nebyl takový problém. Reklamní a jiné systémy využívají text obsažený v user-agent pro identifikaci konkrétního zařízení nebo uživatele. Minimálně se jedná o součást deanonymizačního mechanismu.

Google již nějakou dobu pracuje na náhradě v podobě Client Hints, přičemž data jsou dostupná i skrze HTTP. Nyní se dozvídáme o konečném rozhodnutí Googlu. Webový prohlížeč Chrome přestane podporovat user-agent, ale není třeba se bát, že by došlo k jednoduchému zrušení. Od Chromu verze 81 dojde k vypisování informace do konzole v případě webů používajících user-agent, že tato součást již nebude podporována.

Chrome v83 již nebude aktualizovat řetězec v user-agent a zmrazí jej. Následně si počkáme na Chrome 85, kdy dojde k unifikování řetězce, kde například dojde jen k rozlišení mezi počítačem a mobilem. Veškeré nutné informace budou k dispozici skrze User-Agent Client Hints, kde se vývojář dozví jen to nejnutnější, jako je třeba název prohlížeče, verze, plné označení verze, systém, architektura, model a informace, jestli se jedná o mobil, či nikoliv.

Sice se může zdát, že nedojde k nějakým větším změnám, ale pár rozdílů se najde. Jednak informace budou k dispozici v lepší struktuře než jen v textovém řetězci. Níže můžete vidět ukázky současné podoby dat v user-agent. Je zde zbytečně mnoho dat a není obsažena například jednoduchá informace, jestli se jedná o mobil, nebo počítač.

Chrome: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/68.0.2704.79 Safari/537.36 Edge/18.014
Opera: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/78.0.3904.108 Safari/537.36 OPR/65.0.3467.78

Google ale nebude jediný, kdo se zapojí do této změny. Vyhledávací gigant získal podporu od společností jako Microsoft, Apple a Mozilla. Od nového způsobu si firmy slibují sjednocení informací a horší způsob identifikování zařízení nebo uživatele.

Zdroj: zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat