Apple chce 100% recyklovaný iPhone

Apple chce 100% recyklovaný iPhone
2020-01-14T17:37:15+02:00
• 15. 1. 2020

Společnost Apple má v Texasu zaměstnance, který si nikdy nestěžuje na odpracované hodiny nebo finanční ohodnocení. Jedná se totiž o robota, jehož úkolem je recyklovat staré iPhony, respektive extrahovat z nich 14 minerálů pro použití v budoucích telefonech. A podle zahraničních médií se robot nazývá Daisy a bude mít nyní před sebou velký úkol.

Apple chce začít více recyklovat

Až ve čtyřech krocích může Daisy vyjmout baterii z iPhonu pomocí velmi studeného vzduchu, konkrétně jde o teplotu -115 °C. Robot dokáže také odstranit šroubky a moduly, včetně toho haptického. Daisy za jednu hodinu zvládne rozebrat až 200 telefonů, přičemž komponenty, které jsou odstraněny, jsou zaslány recyklačním společnostem, které z poskytnutých komponentů získají potřebné minerály. 

Cíl společnosti Apple je tedy jasný – spolehnout se na recyklaci nerostných surovin potřebných k produkci, než na nakupování dalšího materiálu od těžebních firem. Podle analytiků je ale tento cíl naprosto nesplnitelný. Například Kyle Wiens, zakladatel společnosti iFixit tvrdí, že „získat zpět všechny minerály je zcela nemožné“. Wiens tak doporučuje zaměřit se na opravu starších modelů než na jejich recyklaci. 

V loňském roce však Apple prohlásil, že Daisy pracuje pouze na modelech, které by byly příliš nákladné pro opravu. V roce 2018 firma získala celkem devět milionů iPhonů (od zákazníků). Z toho bylo 7,8 mil. jednotek opraveno a 1,2 mil. kusů rozebráno pomocí robota Daisy. Kromě baterie pak může Daisy vyjmout displej iPhone, senzory, šrouby, logické desky a bezdrátovou nabíjecí cívku. Jediné, co pak zůstane, je hliníkové tělo telefonu. 

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat