Vzniká Systém digitálního varování obyvatelstva

Vzniká Systém digitálního varování obyvatelstva
2019-12-01T16:30:17+02:00
• 1. 12. 2019
1

Digitální doba zrychluje přísun informací, ale není to jen o konzumaci. Dnešní moderní technologie mohou napomoci každému, zejména v případech nebezpečí. Ještě nedávno bylo poměrně komplikované varovat všechny obyvatele v daném území či lokalitě. K tomuto účelu se používá místní rozhlas, ale ne vždy jsou v patřičném okolí všichni obyvatelé. Náhradou a značným vylepšením je informování prostřednictvím mobilních telefonů. Za tímto účelem vzniká Systém digitálního varování obyvatelstva.

Systém digitálního varování obyvatelstva

Do tohoto projektu se zapojila aplikace Záchranka, která původně měla napomoci při nehodách a podobně. Nově se z ní ale stává také prostředek, jak mohou patřičné složky varovat obyvatele v dané lokalitě. Celý projekt je podpořen také systémem Mobilního rozhlasu, kam spadá 10 % obcí v Česku.

Systém digitálního varování obyvatelstva spadá pod složky krizového řízení a ochrany obyvatelstva, přičemž zadávání zpráv má na starost pracovník krizového řízení po domluvě s IZS. V případě aplikace Záchranka se informace šíří skrze notifikace a e-mailu. U Mobilního Rozhlasu se jedná převážně o SMS zprávy. Myslí se i na nevidomé občany, zpráva je i ve formě namluveného vzkazu.

„Jsme rádi, že se nám povedlo uskutečnit náš dlouhodobý plán a můžeme spolupracovat s aplikací Záchranka. Náš společný dosah činí zhruba 1,5 milionů obyvatel. Tedy zhruba každý sedmý člověk v zemi je zapojen do našich systémů. Díky napojení na krizová řízení měst prostřednictvím Záchranky jsme nyní schopni odeslat varování přímo do mobilních telefonů,” uvádí Ondřej Švrček, zakladatel Mobilního Rozhlasu.

Aplikace Záchranka představila digitální varování již na jaře tohoto roku a zatím se zapojila města jako Praha, Brno a Plzeň, ale počítá se s rozšířením podpory. Díky spolupráci s Mobilním Rozhlasem se Systém digitálního varování obyvatelstva značně rozšíří, ale stále je zde nutné zapojení uživatelů, respektive obyvatelstva. Možná by nebylo od věci, aby se tato aplikace stala nativní součástí prodávaných mobilních telefonů v Česku, ale to by se nemuselo líbit každému.

„Aplikace Záchranka představila systém varování letos na jaře. Do dnešního dne se přidala Praha, Plzeň a Brno, a v jednání už jsou další města, ale i celé kraje, jako např. Jihomoravský. Snažíme se hledat synergii ve všem, co děláme, chceme, aby aplikace Záchranka mohla nabídnout pomoc co nejvíce lidem. I proto jsme vytvořili společnou iniciativu s Mobilním Rozhlasem, kdy se zpráva o krizové situaci šíří z jednoho bodu bez duplicit všemi možnými kanály, i takovými, které jsme dosud neměli k dispozici. Např. pomocí SMS nebo e-mailu,” uzavírá autor aplikace Záchranka Filip Maleňák

logo-app Záchranka Medical Information Technologies, s.r.o. Zdarma ANDROID logo-app Záchranka Developer Zdarma iOS

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Proti aplikaci ani křivého slova!!! Ale aby byla předinstalována na zařízeních v ČR? Proč? Safra, čistý droid, ideálně v programu One! Co potřebuju, to si snad stáhnu sám??! Ono toho nepotřebného balastu cpou do tydlifounů málo? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat