Společnosti zveřejňují finanční výsledky za 3. kvartál

Společnosti zveřejňují finanční výsledky za 3. kvartál
2019-11-02T22:14:54+02:00
• 3. 11. 2019

Na konci září skončil 3. kvartál letošního roku. Trvalo zhruba měsíc, než jednotlivá oddělení dokázala všechna čísla patřičně analyzovat. A nyní se na veřejnost dostávají první zprávy, ve kterých společnosti vyhodnocují právě uplynulý 3. kvartál a stanovují si cíle pro poslední kvartál stávajícího roku. A jak si vedli technologické společnosti? V článku jsme vybrali zveřejněné výsledky několika z nich a zaměřili jsme se především na jejich mobilní divize.

Samsung si oproti loňsku pohoršil, přesto však má důvod ke spokojenosti

Jihokorejská společnost zaznamenala oproti loňskému 3. kvartálu pokles provozního zisku o 56 %. Jedná se tak již o čtvrté období po sobě, kdy Samsung zaznamenal u provozního zisku pokles. Vedení společnosti má i přes to důvod být poměrně optimistické a spokojené. Oproti předcházejícímu kvartálu čísla společnosti vzrostla o 18 %. Navíc byly překonány odhady a cíle, které si Samsung pro 3. kvartál stanovil.

Divize IT a mobilního průmyslu pak vykázala o 32 % větší zisk než ve stejném období loňského roku. Pomohlo tomu především uvedení Galaxy Note 10 do prodeje a lepší nabídka produktů napříč jednotlivými cenovými kategoriemi.

Zelená čísla společnost neočekává ani od posledního čtvrtletí. Sama společnost uvádí, že poptávka po jednotlivých komponentách, které Samsung vyrábí, bude malá. Přesto však Samsung očekává růst marketingových výdajů, aby podpořila prodeje chytrých telefonů na konci roku.

Huawei se dařilo i navzdory problémům a sankcím

Čínský gigant Huawei řeší na mobilním trhu řadu problémů. I přes to ale společnost zaznamenala meziroční nárůst příjmů o 24,4 %. Čistá operativní marže společnosti pak činila 8,7 %.

Společnost posílila především své snahy v rámci vývoje a rozšiřování 5G sítí. Dařilo se ale rovněž mobilnímu segmentu. Za poslední 3 kvartály společnost prodala společnost celkem 185 milionů zařízení, což je meziročně nárůst o 26 %. Jen v posledním kvartálu se pak Huawei podařilo prodat 66,7 milionů zařízení, což značí meziročně nárůst o 29 %.

Kromě toho se Huawei dařilo i na polích ostatní elektroniky, jako jsou například počítače, tablety, nositelná zařízení a audio.

Prodeje mobilních telefonů Sony nejsou příznivé

Finanční výsledky za 3. kvartál (pozn.: pro společnost se jedná o 2. fiskální kvartál) zveřejnila rovněž japonská Sony. Při porovnání s loňským 3. kvartálem společnost zvýšila svůj provozní zisk o zhruba 14 %. Divize EP&S (Electornics Products & Solutions segment), která zahrnuje, mimo jiné také mobilní telefony, pak u provozního zisku dosáhla při meziročním porovnání o 150 % lepší výsledky.

Na pozitivním výsledku celé divize se nicméně stále méně podílí mobilní telefony, Prodeje mobilních telefonů nicméně oproti předcházejícímu kvartálu klesly o 300 tisíc kusů na konečných 600 000 kusů. Při porovnání se stejným kvartálem v loňském roce došlo dokonce k poklesu o 1 milion kusů.

I z tohoto důvodu jsou zřejmě odhady společnosti, co se týče prodejů mobilních telefonů mnohem střízlivější. Zatímco v červnu společnost plánovala do konce fiskálního roku prodat až 4 miliony mobilních zařízení, v říjnu již společnost očekává prodat 3,5 milionů zařízení.

LG se daří, mobilní divize přesto strádá

Jihokorejskému LG se v uplynulém kvartálu dařilo. Společnost ohlásila provozní zisk ve výši 654,4 milionů, což je o 4,4 % více než ve stejném období v loňském roce. Obdobně se dařilo i tržbám. Ty oproti loňskému 3. kvartálu narostly o 1,8 %.

Pozitivní čísla společnosti jsou sice pěkná, mobilní divize nicméně nezáří. Tržby klesly o 24,5 %. Provozní ztráta se sice zmenšila, ale stále je v červených číslech. Konkrétně činí 10,6 %. Společnost rovněž očekává, že divize bude ve ztrátě i nadále. Zapříčiněno by to mělo být tím, že nově uvedené produkty si vyžádají vyšší marketingové výdaje.

Apple je s výsledky spokojený

Americká společnost zaznamenala v 3. kvartálu (pozn.: pro společnost se jedná o 4. fiskální kvartál) příjmy ve výši 64 miliard dolarů. Jedná se tak o meziroční nárůst o 2 %. Společnost zaznamenala nejúspěšnější 4. kvartál ve své historii. Nejvíce tomu přispěla nabídka služeb, nositelných zařízení a iPadu. Společnost očekává, že v příštím kvartálu výrazněji do čísel zasáhnou i nově představené produkty, jako jsou nedávno uvedené iPhony nebo třeba AirPods Pro.

Přesto, že se společnosti jako takové daří, provozní zisk při porovnání s loňským stejným obdobím lehce klesl. To samé lze říci o drobném poklesu tržeb z prodejů iPhonu. Při přímém porovnání fiskálních let 2018 a 2019, tržby iPhonů se nepatrně zvýšily. U iPadu se pak jedná vždy o poměrně znatelný nárůst tržeb. V přímém porovnání se stejným kvartálem loňského roku se tržby zvýšily zhruba o 16,9 %.

V dalším kvartálu společnost plánuje zaznamenat výnosy mezi 85,5 až 89,5 miliardami dolarů. Hrubá marže by se dle očekávání měla pohybovat mezi 37,5 až 38,5 % a provozní výdaje by neměly přesáhnout 9,8 miliard dolarů.

Alphabetu se daří především díky mobilnímu vyhledávání, YouTube a cloudu

Americký konglomerát Alphabet, která spravuje i Google, zaznamenala příjmy ve výši 40,5 miliardy dolarů. Jedná se tak o 20% nárůst oproti stejnému časovému období v roce 2018. Z vyjádření Sundara Pichaie tomu napomohly především úspěchy u mobilního vyhledávače, Youtube a cloudovým službám.

Provozní zisk společnosti meziročně stoupl o zhruba 6 %. Není překvapením, že největší podíl na tom má právě Google. Zbylé projekty se momentálně pohybují v provozní ztrátě. Zřejmě není překvapením, že nejmenší podíl na příjmech Googlu má prodej hardwaru. I příjmy z hardwaru nicméně v posledním kvartálu rostly. Meziročně došlo k nárůstu této kategorie o téměř 39 %.

pixel 4 xl

Ve zkratce se dá také 3. kvartál Alphabetu zhodnotit jako očekávatelný. Analytici předpokládali, že by se konglomerát mohl tímto směrem udávat a čísla na konci kvartálu se jen potvrdila.

Facebook je s uplynulým kvartálem spokojený

Mark Zuckerberg vyjádřil nad posledním kvartálem spokojenost. Dle jeho slov se Facebooku dařilo. To ostatně potvrzují i čísla. Příjmy společnosti meziročně narostly o 28 %. Provozní zisk společnosti narostl pak o 24 %.

Společnost meziročně rovněž investovala více do výzkumu a vývoje a do marketingu. Provozní marže nicméně meziročně klesla o 1 procento, a sice ze 42 % na 41 %.

Zdroje: cnbc.com, sony.net, androidauthority.com, lgnewsroom.com, https://www.gsmarena.com/lg_smartphone_sales_came_down_25_in_q3_2019-news-39874.phpgsmarena.com, https://www.apple.com/newsroom/pdfs/Q4%20FY19%20Consolidated%20Financial%20Statements.pdfapple.com, https://www.apple.com/cz/newsroom/2019/10/apple-reports-fourth-quarter-results/apple.com, https://abc.xyz/investor/static/pdf/2019Q3_alphabet_earnings_release.pdfabc.xyz, https://investor.fb.com/investor-events/event-details/2019/Facebook-Q3-2019-Earnings/default.aspxinvestor.fb.com, https://www.huawei.com/en/press-events/news/2019/10/huawei-announces-q3-2019-business-resultshuawei.com, https://www.gsmarena.com/smartphone_market_is_recovering_in_q3_2019_huawei_records_29_yoy_growth-news-39900.phpgsmarena.com, https://www.phonearena.com/news/Samsung-Apple-Huawei-smartphone-shipments-Q3-2019_id120082#14294/" title="Odkaz na zdroj" target="_blank">phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat