Google chce „pohřbít“ navigační gesta výrobců u mobilů s Androidem 10

Google chce „pohřbít“ navigační gesta výrobců u mobilů s Androidem 10
2019-10-07T20:34:54+02:00
• 8. 10. 2019
2

Android 10 bude povinností u mobilů výrobců, pokud budou procházet certifikací pro získání GMS (Google Mobile Services) po 31. lednu. Samotný dokument ke GSM ale popisuje požadavky, které musí výrobci splňovat. Web 9to5google obdržel kopii, z které vychází, že Google nechce, aby výrobci jen tak nabízeli vlastní navigační systém v Androidu 10.

Android 10 – které mobily mají dostupnou aktualizaci [aktualizováno]

Gesta od Googlu jako hlavní

Android měl po velmi dlouhou dobu jeden navigační systém – tři tlačítka v dolní části displeje. Sice jsme se dočkali nejrůznějších grafických modifikací, ale funkcionalita jako taková zůstávala zachována. Výrobci v této oblasti nabízejí nejrůznější modifikace, například prohození některých tlačítek a podobně. Vývoj jde ale kupředu a některé firmy implementovaly do svých modifikací Androidu gesta, která jsou praktičtější na větších displejích.

Android 9 Pie přišel s trochu netradiční kombinací gest a zpětného tlačítka, ale Android 10 již kompletně nabízí plná gesta. Výrobci dostanou možnost ponechat v zařízení ještě původní rozložení tří tlačítek. Samotný dokument požadavků na GMS ale uvádí, že mobily, které projdou certifikací na Android 10, mohou nativně nabízet jen tři tlačítka nebo gesta, přičemž ta budou v základu nastavena.

Aby toho nebylo málo, výrobci nemohou začlenit do prvotního nastavení možnost zvolení jejich vlastních gest. Musí nabídnout jen tak od Googlu. To ale neznamená, že mobily nemohou nabídnout alternativní způsob ovládání. Bohužel je zde ale podmínky, že nemohou být v nastavení smartphonu na stejné úrovni jako gesta od Googlu nebo navigační liště s třemi tlačítky.

Ze specifikací vyplývá, že je výrobci mohou začlenit až pod položku Rozšířené nastavení nebo něco podobného. Musí je tedy zanořit hlouběji do nastavení systému. Požadavky dokonce nedovolují, aby výrobci upozornili na vlastní systém ovládání skrze notifikaci, dialogové okno či jakkoliv jinak. Google jednoduše chce propagovat své vlastní řešení, aby sjednotil všechna zařízení.

Ve výsledku to znamená, že pokud jste zvyklí na gesta od Xiaomi, budete muset zajít velmi hluboko do nastavení systému, abyste si takový způsob nastavili.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lukáš Biel

8. 10. 2019, 13:56

Pokud to dovolí alespoň takto, tak je mi to fuk. Najdu si to, ať je to jakkoliv hluboko v menu. Google gesta jsem zkoušel (Android 9) a jsou nepraktická. O gestech v Androidu 10 ani nemluvě, to je ergonomická sebevražda. V dnešní době telefonů o velikosti menších tabletů dát gesto zpět potažením ze vzdáleného kraje displeje (pro praváky) je absolutní nesmysl.
Už dva roky používám gesta od OnePlus a nemůžu si jejich ergonomii vynachválit, i Samsung je má (velice podobná) OK

Libor Foltýnek

8. 10. 2019, 11:04

Google už mě štve. Na ergonomii Androidu roky kašlal, ostatní to za něho odedřeli, a když to slavnostně implementuje taky, tak těm, co to vymysleli, podrazí nohy.
Kdyby se raději zaměřil na optimalizace spotřeby než na pruzení.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat