Nokia vede v aktualizacích, 96 % mobilů obdrželo Android 9

Nokia vede v aktualizacích, 96 % mobilů obdrželo Android 9
2019-09-01T15:00:18+02:00
• 1. 9. 2019
7

Pokud se řeknou aktualizace smartphonů, tak nejednoho čtenáře napadne, že lídrem v této oblasti je Apple. Ostatně je jednodušší, když si firma vyrábí hardware a zároveň vyvíjí operační software. U ekosystému Android se jedná o věčný problém, ale situace je trochu odlišná. Google dodává operační systém a na výrobcích záleží, jak rychle jej modifikují a přizpůsobí pro svá zařízení. Nejde zde jen o funkce navíc, ale i o bezpečnost a modernější technologie. Naštěstí se nabízí bezpečnostní aktualizace, u kterých je situace lepší. Dnes se ale podíváme na běžné aktualizace mobilů, respektive došlo na vydání analýzy společností CounterPoint.

Aktualizace mobilů

CounterPoint se podíval na aktuální stav na trhu, přičemž do své analýzy zařadil mobilní telefony dodané na trh od třetího kvartálu minulého roku do druhého kvartálu 2019. Jedná se skutečně o kratší období a na jeho základě nemůžeme výsledky srovnávat s Applem, ale na druhou stranu je to spíše ukázka, jak rychle dokáží výrobci připravit aktualizaci pro nové mobily.

V tuto chvíli je dostupný Android 9 Pie, jakožto stabilní verze operačního systému. V dohledné době se dočkáme uvedení Androidu 10, který prochází vývojem. Nyní se ale spíše čeká jen na oficiální vydání stabilní verze. Z výsledků společnosti CounterPoint vyplývá, že jednoznačným lídrem je společnost HMD Global se svými mobily Nokia. Android 9 Pie má 96 % zařízení vydaných od třetího čtvrtletí minulého roku. Pouhá 4 % zabírá Android 8.1 Oreo v měřením období.

Druhé místo připadá Samsungu, kde má již 89 % zařízení Android 9 Pie, ale 7 % je stále Androidu 8 Oreo. Zbytek je rozprostřen až po Android 6 Marshmallow. Na třetím místě je Xiaomi, kde má stabilní nejnovější Android 84 % a čtvrté místo připadá Huawei s 82 %. Pak už následuje hluboký propad. Příkladem je Lenovo, je má Android 9 Pie jen 43 % zařízení. Následují další čínští výrobci, ale například LG se propadlo velmi nízko. Jen 16 % zařízení obdrželo Android 9.

V rychlosti vedou také Nokia mobily

CounterPoint se také zaměřil na rychlost adopce nového systému Android 9. Zde opět vede společnost HMD Global se svými mobily, jelikož začaly získávat aktualizaci do dvou měsíců po vydání Androidu 9. Na druhém místě je Xiaomi. Třetí místo patří firmám jako LG, Lenovo a Huawei. Vivo obsadilo čtvrté místo a na pátém najdeme Samsung.

Zdroj: counterpointresearch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

alois navratil

2. 9. 2019, 13:05

A sony je kde?

Přemysl Vaculík

VIP 2. 9. 2019, 15:28

V sekci ostatní, když jsme se nedočkali tolika modelů jako u konkurence.

alois navratil

3. 9. 2019, 12:25

To asi ne jen vlajkove lode a par strednich trid… Ale za to.nyly jedny z prvnich…

Započítány jsou logicky všechny třídy.

Martin Jeřábek

VIP 1. 9. 2019, 16:29

Tak taky ta první tabulka ale zahrnuje i nové modely které mají už Pie nainstalováno od výroby, jinak je Samsung na úrovni LG s updatem.

Přemysl Vaculík

VIP 1. 9. 2019, 18:08

To ano, ale na druhou stranu jde vidět, kdo uvádí neaktuální mobily.

Martin Jeřábek

VIP 1. 9. 2019, 19:28

To ano ale teď ještě jestli započítají i střední třídy a nižší třídy protože tam je Samsung nejhorší ze všech a vždy vydá s loňským OS, to ani u LG nikoliv.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat