V kolika letech by mělo dítě dostat první telefon?

V kolika letech by mělo dítě dostat první telefon?
2019-09-01T13:40:19+02:00
• 1. 9. 2019
1

Český internetový portál Seznam si udělal anketu mezi rodiči, v kolika letech by mělo dítě dostat svůj první telefon a je jedno, zda tlačítkový či rovnou chytrý. Mezi respondenty bylo v průběhu prázdnin 266 osob, které o sobě prohlásily, že mají děti, které na jaře tohoto roku chodilo na první stupeň základní školy.

Dítě a mobil

Účastníci menšího výzkumu pocházeli z Česka vyplňovali dotazník online. Cílem bylo zjistit, v kolika letech je podle názoru dotazovaných rodičů vhodné dát svému dítěti první telefon a který, zda chytrý nebo tlačítkový.

Podle 38 % rodičů je vhodné, aby první telefon dostalo dítě tlačítkový, 42 % rodičů má ale za to, že lze dětem pořídit rovnou smartphone. „Pětina rodičů by dětem mobil raději vůbec nedávala,“ říká Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz.

Z průzkumu vyplynulo, že dvě pětiny dotazovaných rodičů si myslí, že je vhodné, aby dítě svůj první telefon dostalo mezi šestým a sedmým rokem věku, tedy při nástupu do první třídy. S tímto názorem se pojí i to, že by telefon měl být spíše tlačítkový. Zbylé tři pětiny osob si myslí, že je lepší, když dítě dostane svůj první telefon, až je starší. Většina uživatelů pak adresovala, že nevidí problém v tom, když dítě kolem desíti let věku dostane svůj první smartphone.

Dle různých výzkumů však není radno dávat malým dětem do rukou telefony, jelikož mohou zpomalovat jejich mentální a následně sociálně-společenský vývoj. Většina výzkumů se shoduje v tom, že je lepší, aby děti neměly chytré telefony do věkového rozmezí 10 až 12 let a nezakládaly si profily na sociálních sítích do 13 let věku.

Samozřejmě se zde pak nabízí nejrůznější aplikace na kontrolu smartphonů dětí. Rodiče by neměli zapomínat na poučení svých potomků, které se váže na používání mobilů.

V jakém věku byste svému dítěti pořídili jeho první telefon a o jaký druh by se jednalo, o tlačítkový nebo chytrý?

Zdroje: , , todaysparent.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Tak asi nemám problém i u malého dítěte mobilní telefon. Důležité je jaký obsah bude konzumovat, tam je třeba dohled. A v první řadě zablokovat ve firewallu server seznam.cz a novinky.cz. Nestojím o to, aby z něho byl zmanipulovaný magor

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat