USB 4.0 oficiálně, super konektor může jít do výroby aktualizováno

USB 4.0 oficiálně, super konektor může jít do výroby [aktualizováno]
2019-09-03T18:30:33+02:00
• 3. 9. 2019
1

Aktualizováno 3. 9.

Po šesti měsících od oznámení existence USB 4.0 jsme se dočkali finálních specifikací. Jak se předpokládalo, maximální přenosová rychlost bude 40 Gbps. Jedná se tak o dvojnásobek u standardu USB 3.2. Je zde ale nutné dát pozor na označení. Verze USB 4.0 Gen 2×2 bude disponovat rychlostí 20 Gbps, USB 4.0 Gen 3×2 pak 40 Gbps. K dispozici jsou finální specifikace nesoucí označení 1.0. Novinka bude zpětně kompatibilní s USB 3.2 a USB 2.0. Starší standardy již nejsou brány v potaz. Zajímavostí je, že je zde i kompatibilita s Thunderbolt 3, ale není se čemu divit, když USB 4 architektura vychází právě z Thunderbolt 3, ale nebude se jednat o konkurenci.

Původní článek 4. 3.

Teprve minulý týden jsme se dozvěděli o novince v podobě USB 3.2, respektive USB 3.2 Gen 2×2. Hlavní novinkou je zvýšení přenosové rychlosti, což se dalo čekat. Velkým překvapením ale bylo, že dojde k přejmenování všech předchozích variant USB 3.x. Neuplynul ani týden od těchto novinek a už se začíná mluvit o USB 4.

USB 4.0 vládne všem

Zatím mám k dispozici jen první střípky informací přímo od společnosti Intel. Základní specifikace budou známé až na začátku druhé poloviny tohoto roku. Zveřejní je přímo organizace USB IF, která zastřešuje všechny USB standardy. Správně budete očekávat navýšení rychlosti. USB 4 by mělo nabídnout přenosovou rychlost 40 Gbps, díky čemuž se bude rovnat konkurenci v podobě Thunderbolt 3.

Nejde zde ale jen o srovnání rychlostí. Dle současných informací USB 4 převezme většinu specifikací Thunderbolt 3. Například se nabídne podpora připojení až dvou 4K monitorů nebo jednoho s rozlišením 5K, případně se nabídne podpora dodávky energie až do 100 W. V podstatě USB 4 bude i podporovat zařízení s Thunderbolt 3, ale zatím je předčasné tvrdit, jestli zde nebudou nějaké výjimky nebo problémy. Výhodou je, že USB 4 i Thunderbolt 3 budou využívat konektor USB C.

USB 4

Co se týče konektorů, tak USB C bude jediný konektor u USB 4, takže se v budoucnu pomalu začnou vytrácet běžné USB A konektory. Samozřejmě se nabízí otázka, co se stane s Thunderbolt 3. Takto to zatím vypadá, že by USB 4 mohl být jediný standard. Intel se k tomu vyjádřil, že oba standardy budou koexistovat. Zatímco USB 4 bude otevřený pro každého výrobce, tak u Thunderbolt 3 bude nutný certifikace a bližší spolupráce s Intelem. Pro zajímavost, za dobu existence Thunderbolt 3 existuje jen 463 zařízení (příslušenství) s podporou tohoto standardu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první oznámení budoucí existence nového standardu USB 4, tak bude trvat i několik let, než se začne objevovat v širším měřítku. To platí i o smartphonech.

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

4. 3. 2019, 21:52

proč je takový problém používat jen čísla? jako USB 1,USB 2, USB 3, USB 4 atd atd. pořád musí dělat takové nesmysly jako teď, USB 3.2 2×2, co to jako je? Alespoň, že u wifi už to inženýři pochopili a cislujou to normálně

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat