Google rozšiřuje výběr vyhledávače aktualizováno

Google rozšiřuje výběr vyhledávače [aktualizováno]
2019-08-02T14:55:32+02:00
• 2. 8. 2019
8

Aktualizováno 2. 8.

Před dvěma měsíci Google začal na všech zařízeních s Androidem zobrazovat výběr základního vyhledávače a webového prohlížeče. Nyní společnost informuje, že výběr vyhledávače se stane součástí nastavování jakéhokoliv smartphonu nebo tabletu se systémem Android. Do mobilů tato novinka zamíří v roce 2020 a bude součástí všech zařízení, která se budou prodávat v Evropě.

Aktualizováno 1. 6.

V dubnu Google oficiálně potvrdil, že všem uživatelům Android zařízení dá na výběr, jaký webový prohlížeč chtějí používat. Součástí je i výběr vyhledávače. Dnes se nám ukázala nabídka po spuštění aplikace Obchod Play.

V případě webových prohlížečů se samozřejmě nabízí Chrome a další běžné aplikace. Menším překvapením je Puffin. Co se týče vyhledávačů, tak u nás v Česku je samozřejmě nabízen ještě Seznam.cz. DuckDuckGo není překvapením, ale další dva jsou neznámé, aspoň z mého pohledu.

Aktualizováno 18. 4.

Minulý měsíc jsme vás informovali, že Google zavede speciální volbu webového prohlížeče a vyhledávače. Za touto novinkou více méně stojí sama EU, která pokutovala Google za předinstalované a přednastavené aplikace. Nyní Google zveřejnil, jak taková nabídka bude vypadat.

Během následujících týdnů se začne objevovat nabídka podobná té, co vidíte na obrázku výše. Uživatel se s ní setká, jakmile otevře Obchod Play. Bude se to týkat i stávajících uživatelů, ne jen těch, co si budou nastavovat nové zařízení. Co se týče uvedených položek, tak se budou odlišné pro jednotlivé země. V našich končinách se dá počítat, že se zde objeví například Seznam.cz.

Taktéž se objeví nabídka změny vyhledávací služby, když uživatel poprvé otevře webový prohlížeč Chrome po aktualizaci, která se objeví v dohledné době. Všechny tyto novinky se týkají obyvatel EU a Velké Británie.

Původní článek 20. 3.

Google vede spory s EU již dlouhou dobu, respektive EU vadí nejrůznější kroky této společnosti. Poslední větší přestřelka skončila pokutou ve výši 4,34 miliard eur, kterou Google musí zaplatit. V celém sporu šlo o předinstalované aplikace, což znevýhodňovalo konkurenci. Google na to reagoval nejrůznějšími prohlášeními, ale konkrétní krok byl učiněn až o něco později.

Vyhledávací gigant pozměnil licence, co se týče aplikací. Z původní jedné zastřešující služby zde jsou nově tři – Google Play, Google Chrome a Google Search. Právě posledních dvou se týká dnešní oznámení.

Google dá na výběr

V dohledné době uživatelé a majitelé zařízení se systémem Android dostanou možnost výběru hlavního webového prohlížeče. Zde nepůjde jen o nově aktivovaná zařízení, i stávající uživatelé dostanou dotaz na své mobily, jaký webový prohlížeč si přejí používat. Kromě Chromu od Googlu se zřejmě bude nabízet Firefox, Edge a jiné, které jsou běžně dostupné v Obchodě Play a které si může kdokoliv a kdykoliv stáhnout do svého zařízení. Dokonce ani nyní nejste limitováni nějakým nezměnitelným nastavením systému Android.

výběr webového prohlížeče

Aby toho nebylo málo, kromě možnosti výběru webového prohlížeče budou uživatelé dotázáni i na vyhledávací systém. Jednoduše se vás mobilní telefon zeptá, jestli chcete používat Google, Bing, Yahoo!, DuckDuckGo nebo možná i Seznam.cz. Zatím nevíme, jak daleko půjde Google s lokalizací nabídky. I zde ale není Android vázán jen na jeden vyhledávací systém, kdokoliv si jej může kdykoliv změnit za jinou alternativu.

Google v tuto chvíli neposkytl detaily kolem této novinky. Nevíme, kdy máme očekávat možnost výběru, jak bude vypadat a co bude nabízet. Navíc se tato novinka bude týkat jen obyvatel EU.

Zdroje: blog.google, neowin.net, inetventures.co.uk, blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Doubravský

18. 4. 2019, 18:26

Jinými slovy, zatímco u microsoftu toto vynucení ballot screenu přineslo raketový vývoj webových technologií, protože se vesla chopila opensource komunita (ať už za chromium nebo firefoxem) tak u androida tohle zřejmě nic moc dobrého nepřinese. To jen výrobci telefonů zmerčili zlatou žílu, ke které se ne a ne dostat. Moc rádi by zkasírovali microsoft a další hráče kteří jim budou platit za výchozí browser, vyhledávač, cloudové úložiště atd :-) což teď nemohou (pokud chtějí v telefonu mít Google Play katalog) … ziskuchtivost výrobců a podrážděnost microsoftu kterému se nedaří na androidu nijak významně prosadit s jakoukoliv se svých služeb, nic jiného za tím není. To ostatní je taková omáčka a zájem spotřebitele v tom tentokrát není žádný.

Jiří Doubravský

18. 4. 2019, 18:16

Když se řeši podobný spor s Microsoftem, dávala ta volba docela dobrý smysl, protože IE byl tehdy jednoznačně nejhorším prohlížečem v dostupné nabídce, a změna na jakýkoliv jiný byla jasná cesta k lepšímu :-) ale jak je to na androidu ? Výchozí je Chrome, který je tak dobrý že na jeho jádro nedávno přešel i Edge protože microsoft zjevně nebyl schopen zvládat takové tempo vývoje a i s Edge začínal výrazně zaostávat (opera na jádro chromu přešla ještě dříve). Jediná smysluplná alternativa je tak Firefox, to bude tedy bohatá nabídka. U vyhledávačů je ta situace podobná, kam chcete přejít, na seznam či bing ? To je snad zjevný downgrade a jediné co dává smysl je opět jedna volba duckduckgo a to díky ojediněle chválihodnému přístupu k soukromí svých uživatelů, které nechává napokoji.

Janek Fanek

18. 4. 2019, 14:32

Okamžitě bych přešel k někomu jinému, kdo bude mít dostatečnou rychlost vyhledávání, vkusnou, slušnou a neobtěžující reklamu a bude naslouchat rozumným uživatelům. Toho však bohdá nebude!

Hlavně že EU sama diktuje každému jak co má dělat, co může mít a u druhého s tím má velký problém.

Richard Fabián

20. 3. 2019, 6:38

Je zvláštní, že se EU zajímá jen o systémy, kde mají lidé z podstaty věci možnost výběru sami. Viz Windows a IE, kde EU donutila MS nabízet další prohlížeče. Teď android a služby Google. Vždy se ale jedná o jednu společnost, která do svého produktu přidává své služby….. A Apple jim nevadí? Proč? Vždyť je tam safari a je tam app store a system je uzavřený a uživateli nedovolí nic co Apple nechce, proč jim tohle nevadí? Na Macu je taky jeden prohlížeč, když jej člověk pustí poprvé, proč tam není na výběr jiný nějakou obrazovkou?

Přemysl Vaculík

VIP 20. 3. 2019, 6:49

Větší sranda je, že na iOS nelze využít v podstatě nic jiného, než jejich jádro. Sice si nejsem jist, ale iOS ještě nemá moc otevřený systém výběru defaultních aplikací.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

20. 3. 2019, 6:51

Protože Apple je přece „dokonalý“

Ota Navrátil

20. 3. 2019, 9:43

Možná proto, že už při koupi Apple produktu uživatel udělal volbu, že chce uzavřený systém s proprietárním obsahem. Ona evropská komise se rozhoduje občas hodně zvláštně. Reakce na pokutu Googlu bylo, že si to Evropané zaplatí ze svého. Prostě super. Aneb jak podojit a přilít do kasičky EU víc peněz.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat