Google ukončil jednu ze služeb pro operátory

Google ukončil jednu ze služeb pro operátory
2019-08-19T18:00:56+02:00
• 19. 8. 2019

Není žádným tajemstvím, že data uživatelů jsou cenným artiklem. Díky nim lze upravovat nabídky, vytvářet strategie a plánovat rozvoj. Google je toho svědkem, ostatně jeho obchodní model je z větší části zaměřen na sbírání dat, za což nabízí služby zdarma, samozřejmě s ohledem na reklamu. Nyní se ale dozvídáme, že jednu ze svých služeb na sběr dat ukončil a mobilní operátoři nejsou nadšeni.

Mobile Network Insights

V roce 2017 Google spustil službu Mobile Network Insights na sběr informací v mobilních zařízeních se systémem Android. Konkrétně docházelo ke sbíraní informací kolem mobilního připojení, síly signálu, rychlosti připojení a podobně. Veškerá data byla vždy anonymizovaná tak, aby nebylo možné provést identifikaci.

Uživatelé povolili sdílení těchto dat, pokud při nastavování nechali povoleno sdílení historie lokace s Googlem. Společnost je následně předávala mobilním operátorům. Cílem zde nebylo jen obyčejné sledování. Mobilní operátoři používali tato data pro identifikování a monitorování síti. Mohli se tak jednodušeji dozvědět o slabých místech, nedostatečném pokrytí a podobně.

Nyní se ale dozvídáme, že Google ukončil Mobile Network Insights v dubnu tohoto roku, o čemž byli mobilní operátoři informováni. Bohužel nebylo poskytnuto detailní vysvětlení, proč došlo k tomuto rozhodnutí. V tuto chvíli se jen spekuluje, že Google ukončil Mobile Network Insights jen čistě kvůli možným komplikacím s regulátory a zákonodárci ohledně sdílení takových dat.

Dalo by se říci, že obavy z možných právních komplikací vedou ke zrušení Mobile Network Insights. Právě tato služba je poměrně nápomocná pro mobilní operátory, zejména s ohledem na rozšířenost zařízení s Androidem. Jednalo se o dobrý nástroj pro monitorování sítě. Nyní si budou muset operátoři a provozovatelé mobilních sítí poradit jinak, případně investovat do nákladného monitorování.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat