Tokio 2020: kovy pro výrobu medailí byly vytěženy z recyklovaných smartphonů

Tokio 2020: kovy pro výrobu medailí byly vytěženy z recyklovaných smartphonů
2019-07-31T19:30:17+02:00
• 31. 7. 2019

Minulý týden představila olympijská komise podobu medailí pro letní olympijské hry, které hostí japonské Tokio v příštím roce. Kromě šikovných designérů však za medaile zčásti vděčíme i smartphonům. Veškeré kovy, které byly na výrobu více než 5000 medailí použity, byly totiž vytěženy z vysloužilých smartphonů a další drobné elektroniky.

Japonci představili před dvěma lety tento projekt a lidé měli již od dubna 2017 možnost odevzdat svá stará zařízení k recyklaci, právě za účelem následné výroby medailí. Do projektu se zapojilo několik partnerů, včetně místního operátora NTT Docomo, na jehož pobočkách bylo možné odevzdávat k recyklaci výhradně vysloužilé telefony.

Projekt dopadl úspěšně

Za dva roky se pak dle oficiálních informací podařilo nasbírat téměř 80 000 tun použité elektroniky. Pokud jde konkrétně o smartphony, bylo odevzdáno neuvěřitelných 6,21 milionů kusů. Po rozebrání zařízení se podařilo získat zhruba 32 kilogramů zlata, 3500 kilogramů stříbra a 2200 kilogramů bronzu. Byly tak čistě ze sběru zařízení získány všechny potřebné materiály. Zlatá medaile obsahuje okolo šesti gramů čistého zlata, stříbrná medaile je 100% ze stříbra a na bronzové se z 95 % podílí měď, zbývajících 5 % tvoří zinek.

Japonsko je velmocí ve výrobě elektroniky, a tak není ani příliš překvapující, že v tomto ambiciózním projektu uspěli. Jde o skvělý způsob, jak v praxi využít stará zařízení, která by jinak skončila na skládkách. Díky tomu byla i značným způsobem ušetřena již tak velice zatížená příroda.

Tokio však není první, kdo s podobným nápadem přišel. Již na olympijské hry ve Vancouveru v roce 2010 bylo využito recyklace staré elektroniky. Konkrétně se využilo vysloužilých televizorů, počítačů a klávesnic. Není tedy vyloučeno, že i v budoucnu bude cenná trofej pro sportovce vznikat obdobným způsobem.

Zdroje: androidcentral.com, tokyo2020.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat