Procesory Samsungu vyrobené 5nm procesem dorazí v roce 2020

Procesory Samsungu vyrobené 5nm procesem dorazí v roce 2020
2019-07-11T09:39:43+02:00
• 11. 7. 2019

Zdroj: Samsung

Teprve minulý rok na podzim jsme se dočkali skoku na 7nm výrobní proces u procesorů určených výhradně pro mobilní telefony a již jsou v plném proudu přípravy na další skok. Tím bude tentokrát 5nm výrobní proces, který Samsung již vyvíjí a bude použit u procesorů Exynos příští rok.

Již brzy vyšší výkon s nižší spotřebou

Díky použití 5nm výrobního procesu se na stejnou plochu celého čipu vejde více tranzistorů a ve finále dojde ke sníže spotřeby při současném zvýšení výkonu. To platí obecně a proto neustále vidíme snahu výrobní proces vylepšovat. Samsung zde vsadí na technologii výroby pomocí EUV litografie, která se začala používat teprve nedávno u 7nm čipů. Konkrétně se očekává při použití nových designových pravidel 5LPE u jader ARM Cortex-A53 a Cortex-A57, že dostaneme až o 10 procent vyšší výkon a o 20 procent nižší spotřebu.


Továrna na výrobu čipů

Nové Exynos 5nm čipy se budou vyrábět v Korei ve městě Hwaseong v nové továrně Samsungu. Tu tato společnost teprve staví a celá výrobní linka ji vyjde na v přepočtu 115 miliard Kč. Dokončena by měla být ještě letos. Produkce pak začne příští rok, přičemž možná již Galaxy S11 bude mít právě 5nm čip Exynos z této továrny.

Zdroje: gsmarena.com, anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat