Google Mapy: Do Česka oficiálně přichází novinka Obsazenost spoje aktualizováno

Google Mapy: Do Česka oficiálně přichází novinka Obsazenost spoje [aktualizováno]
2019-07-01T17:55:48+02:00
• 1. 7. 2019

Aktualizováno 1. 7.

Minulý týden jsme vás informovali o novince v Google Mapách, která ukáže obsazenost spoje. Google uvedl, že funkce bude dostupná ve 200 městech po celém světě, ale netušili jsme, jestli se do výčtu dostalo minimálně naše hlavní město. Dnes jsme obdrželi informaci od českého zastoupení Googlu, že novinka nazvaná „Obsazenost spoje“ je dostupná v Praze a dokonce i v Brně.

Google Mapy získávají data z DPP a ROPID

Google postupně spouští funkci od čtvrtka, takže je možné, že ji ještě nemáte zcela k dispozici. Její přesnost závisí na informacích od cestujících a bude zahrnovat autobusy, vlaky, metro a tramvaje.

Původní článek 27. 6.

Google v posledních měsících začal shromažďovat anonymizovaná data kolem veřejné dopravy. Přímo se dotazoval uživatelů, kteří používají navigaci pro veřejnou dopravu, jak moc je daný spoj zaplněný. Na základě toho dokázal nejen vytvořit seznam nejfrekventovanějších spojů, ale také nachystat systém na reálné používání.

Google Mapy a veřejná doprava

Pokud jste již použili navigaci v Google Mapách pro cestování autem, zajistě jste si všimli, že vám aplikace ukazuje, jak je na tom dopravní situace. Případně jste byli upozorněni na nějakou zácpu nebo zhuštění provozu. Nyní se něco podobné dostává do Google Map v rámci veřejné dopravy. Nejenže se zobrazí, jaké zpoždění nabírá daný spoj, ale také jak je zaplněný.

Díky této novince si mohou uživatelé vybrat alternativní spoj, který není tak moc vytížený. Rovnou nabídne možnost si zobrazit alternativy. Novinka se týká jakékoliv veřejné dopravy, ať se jedná o autobusy, metro nebo vlaky. Je zde ale jedno úskalí. Data nemusí být nejaktuálnější, jelikož vycházejí z přímých odpovědí uživatelů Google Map. Takže se jedná jen o přibližný odhad, ale i tak se jedná o informaci, která může napomoci v rozhodování.

Jak to již bývá u podobných funkcí zvykem, novinka není k dispozici ve všech zemích a lokalitách. Google pouze uvádí, že tyto informace jsou k dispozici ve 200 městech po celém světě. Bohužel zde není jakýkoliv výčet a nemůžeme přesně říci (aspoň zatím), jestli je v seznamu aspoň Praha. Google ale slibuje, že tuto funkcionalitu bude rozšiřovat, ale bude hodně záležet na samotných uživatelích, kolik dat budou sdílet.

Oficiálně: Google nabízí automatické mazání nasbíraných dat [aktualizováno]

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat