Gmail rozšiřuje dostupnost funkce „Důvěrné emaily“ aktualizováno

Gmail rozšiřuje dostupnost funkce „Důvěrné emaily“ [aktualizováno]
2019-05-31T14:50:39+02:00
• 31. 5. 2019
2

Aktualizováno 31. 5.

Minulý rok Google představil u služby Gmail novou funkci „Důvěrné emaily“. Ta je k dispozici pro běžné uživatele již delší dobu, ale pro G Suite účty nebyla oficiálně dostupná ve stabilní verzi. Do této chvíle mohli majitelé těchto účtů používat novinku jen v rámci beta testování.

Testování zřejmě dopadlo dobře a všechny funkce jsou natolik odladěné, že právě majitelé G Suite účtů budou moci používat stabilní verzi funkce. Konkrétně bude dostupná již 25. června. Samozřejmě je zde stále otázka, jestli tento režim dostačuje, když vezmeme v potaz, že kdokoliv může udělat snímek obrazovky a šířit důvěrný email, případně stačí zkopírovat text (při znalosti HTML).

Původní článek 22. 8. 2018

Gmail od Googlu prošel docela podstatnými změnami, včetně redesignu. Tyto změny byly poprvé zmíněny v květnu, a v červenci byly uvedeny do provozu pro všechny uživatele. Jedna z klíčových novinek představená s tímto redesignem, funkce ‚Důvěrné emaily‘, byla nyní zpřístupněna pro mobilní zařízení. Ne všichni ale mají důvěru v její schopnost udržet data uživatelů soukromá, a to kvůli principu fungování této funkce.

Důvěrné emaily…?

Důvěrné emaily fungují na tom principu, že jakmile tuto funkci zapnete, můžete emailu nastavit datum expirace, nebo ho zaheslovat. Příjemci těchto mailů je nemohou kopírovat, stahovat, tisknout nebo přeposílat. Přílohy jsou v tomto případě také vypnuty.

Co už ale tato funkce tak docela neřeší, jsou například snímky obrazovek, díky kterým může daný příjemce stejně sdílet obsah mailu, jen kvůli tomu bude muset zmáčknout o 2 tlačítka navíc. To také poznamenal sám Google, který potvrdil, že nejenže uživatelé můžou sdílet obsah těchto emailů pomocí screenshotu, ale také zařízení, napadené škodlivým softwarem, budou stále schopna tento obsah poskytovat autorovi viru.

Spousta uživatelů, včetně některých právních firem a agentur, se shodují, že tento režim vůbec bezpečný není. Ba naopak, uživatelům dává falešný pocit bezpečí. Obsah „důvěrných“ emailů dokonce není šifrován, a Google samotný by se tedy k obsahu emailu mohl při přenosu dostat. Je také dobré poznamenat, že emaily s nastaveným datem expirace nezmizí z odeslaných emailů odesílatele, a stejně tak pokud chcete poslat SMS kód příjemci, musíte Googlu poskytnout jeho telefonní číslo. To je také schopen díky tomuto provázat s emailem příjemce, a získává tedy další osobní data.

Zdroje: engadget.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Ota Navrátil

31. 5. 2019, 16:08

Takže pseudofunkce. Měli by zapracovat na kompletím šifrováním emailů.

Matěj Vondráček

31. 5. 2019, 17:32

Proč by měli? Z mailů získávají data na doporučování reklam.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat