Microsoft uvedl HoloLens 2 Development Edition za 3500 dolarů aktualizováno

Microsoft uvedl HoloLens 2 Development Edition za 3500 dolarů [aktualizováno]
2019-05-03T06:46:25+02:00
• 3. 5. 2019
1

Aktualizováno 3. 5.

V únoru jsme se dočkali nové generace HoloLens 2, tedy brýlí pro rozšířenou realitu. Došlo na změny v oblasti hardwaru, přičemž asi nejvýznamnější je rozšíření zorného úhlu pohledu. Nyní ale společnost Microsoft představila HoloLens 2 Development Edition, tedy verzi pro vývojáře. Cena je stejná jako u běžné varianty, ale v tomto případě se jedná o komplexnější balíček.

Kromě samotného zařízení vývojáři získají za danou cenu navíc 500 dolarů v podobě kreditu pro službu Azure a tři měsíce zdarma u Unity Pro a Unity PiXYZ. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně vysokou cenu za jedno zařízení, Microsoft nabízí také možnost placení 99 dolarů měsíčně za tyto speciální brýle. Díky tomu se mohou pokusit o vývoj i vývojáři, kteří si nemohou dovolit investovat do zařízení jednorázově 3500 dolarů. Vývojářská edice bude k dispozici ještě tento rok.

Původní článek 25. 2.

Společnost Microsoft po čtyřech letech od představení první generace ukázala světu na veletrhu MWC HoloLens 2, nové brýle pro rozšířenou realitu. Druhá generace nejen že nabízí vyšší výkon, ale především napravuje nedostatky svého předchůdce, z nichž mnohé byly často kritizovány.

O výkon brýlí se stará především procesor Snapdragon 850, který je dále doplněn o samostatný holografický procesor. Zajímavostí je, že se Microsoft rozhodl zvolit procesor bez integrovaného modemu, na LTE se tedy s brýlemi nepřipojíte. Time-of-flight senzory jsou totožné s těmi, které Microsoft využívá v Azure Kinect, jenž byl představen na loňské konferenci Build.

Rychlost, pohodlí a lepší zážitek

U HoloLens 2 se Microsoft soustředil na tři hlavní parametry, těmi jsou rychlost probuzení brýlí, vyšší komfort a především větší zorné pole. Rychlejšího probuzení bylo dosaženo zejména správnou volbou procesoru, Snapdragon 850 na rozdíl od Intelu Atom využívá architekturu big.LITTLE, díky čemuž má výkonná jádra pro náročnější úkoly a méně výkonná úsporná jádra pro jednodušší činnosti. Na pozadí se tedy může bez výrazné spotřeby energie zpracovávat několik úloh a brýle lze probudit takřka okamžitě.

Druhým bodem je komfort, který se zdá být lepší již od pohledu. Nové HoloLens 2 jsou znatelně menší než předchůdce a díky použití karbonu v konstrukci i mnohem lehčí. Díky tomu nezatěžují tolik hlavu a krk. Zároveň se ale nezapomnělo na vylepšení výdrže baterie. Opět zde hraje důležitou roli procesor a dále také použitý software. Tím je Windows Core OS, což je „osekaný“ Windows 10 speciálně pro potřeby brýlí.

Co je však zřejmě nejpodstatnější změnou, je výrazné zvětšení zorného pole. U prvních HoloLens bylo malé zorné pole nejvíce kritizovanou vlastností. Koneckonců i z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že to opravdu není žádná hitparáda. Nyní je zorné pole dvakrát větší, rozlišení přitom zůstalo stejné, 47 pixelů pro každý úhel pohledu. Používají se dva 2K displeje.

Na závěr se hodí zmínit, že HoloLens 2 je zejména pracovní nástroj, takže nečekejte, že si zastřílíte na zombíky podobně, jako ve hrách pro HTC Vive. HoloLens mají usnadnit lidem práci napříč obory, využití najdou v lékařství, výrobních halách a na určité druhy projektů je využívá i NASA.

HoloLens 2 přijdou zájemce na 3500 dolarů, což je sice dost, ale oproti 5000 dolarů za první generaci jde rozhodně o přívětivější částku.

Zdroje: neowin.net, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

3. 5. 2019, 12:06

Panebože, ta cena?!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat