Apple WWDC 2019 aneb co čekat od konference

Apple WWDC 2019 aneb co čekat od konference
2019-03-22T13:43:20+02:00
• 22. 3. 2019

WWDC je jednou z největších událostí společnosti s logem nakousnutého jablka. Proto jsme se si pro vás připravili souhrnný článek aneb co nás čeká na letošním WWDC. 

Letošní WWDC 2019 bylo nedávno oficiálně oznámeno. Víme tedy, v jakém termínu bude konference probíhat a kde. Kromě toho máme velmi dobrou představu o tom, jaké produkty a služby nám Apple představí. 

Největší vývojářská konference na světě se bude konat 3 až 7. června 2019 v San Jose. Dočkáme se nejen nového iOS 13, ale také macOS 10.15, watchOS 6 či tvOS 13. V samotný den by se registrovaní vývojáři měli dočkat prvních beta verzí. 

Kromě toho se proslýchá, že by světlo světa měl spatřit zcela nový Mac Pro. V tomto případě ale ještě visí velký otazník. Zajímavá je také cena vstupenek, která činí 1 599 amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 35 178 Kč bez DPH – jinými slovy, iPhone XS Max.

WWDC 2019 a jeho průběh

Celou konferenci zahájí, jak je již zvykem, aktualizace operačního systému pro Mac počítače. Následovat pak budou systémy pro iPhone, iPad, Apple Watch a Apple TV. Odhaleny ale mohou být i hardwarové produkty, vzpomeňme si na WWDC 2017, kdy Apple odhalil HomePod. 

Vývojářská konference bude probíhat hned celý týden, přičemž jejím zaměřením budou workshopy a networkingové akce pro vývojáře. Ovšem to nejdůležitější se odehraje první den. Nové operační systémy by měly být odhaleny 3. června v 10 hodin tichomořského času, neboli v 19:00 místního středoevropského času. 

Co přinese WWDC 2019?

Jak jsem již nakousl o pár řádků výše, dočkáme se zbrusu nových operačních systému. Dává to samozřejmě smysl, už jenom z toho důvodu, že se jedná o vývojářskou konferenci. Apple by však měl hovořit i o dalších softwarových produktech. Velkou část společnost věnuje samotným vývojářům, respektive ukáže další novinky týkající se programovacího jazyka Swift. 

iOS 13

Spekuluje se, že iOS 13 nabídne radikální změnu uživatelského rozhraní – tak radikální, jakou přinesla verze iOS 7 v roce 2013. Samozřejmě dojde k výraznému zlepšení výkonu a stability. Apple údajně také představí celou řadu důležitých funkcí, takže svým způsobem se máme opravdu na co těšit. 

macOS 10.15

Jak jistě všichni víte, operační systém macOS běží na všech počítačích Mac a MacBoocích. Letos v červnu se dočkáme další verze softwaru navazující na současný macOS Mojave. Nový systém by měl přinést větší sjednocení mezi iOS a macOS. 

Tuto informaci mimo jiné i Apple potvrdil, neboť před několika měsíci prohlásil, že jeho velkým cílem je portovat aplikace z jednoho systému do druhého. Nové funkce a lepší výkon systému je pak samozřejmostí. 

watchOS 6

Od první verze watchOS udělala společnost Apple obrovský krok dopředu. V současné chvíli nabízí Apple Watch spoustu zajímavých a užitečných funkcí, které se velmi rychle stanou součástí dne nejednoho majitele. 

Doufáme, že v letošním roce dojde k představení aplikace pro monitorování spánku, neboť jde o funkci, kterou Apple nenabízí, respektive v tomto ohledu spoléhá na vývojáře třetích stran. To je však vše, co zatím o chystaném systému víme. 

tvOS 13

Jedná se o operační systém, který v současné chvíli funguje na čtvrté a 4K verzi Apple TV. Aktualizace v podobě tvOS 13 bude samozřejmě taktéž představena v rámci vývojářské konference WWDC 2019. Bohužel v tomto ohledu nevíme o chystaných novinkách vůbec nic. Je poněkud zvláštní, že o ostatních systémech víme spoustu informací, ovšem tvOS bývá vždy záhadou. 

Mac

Po internetu kolují informace, že Apple chystá zbrusu nové 16palcové MacBooky Pro s 4K displejem. Kromě toho bychom se údajně mohli dočkat i aktualizovaného Macu Pro, který byl představen v dubnu 2017. 

Mac Pro je počítač určený výhradně profesionálním tvůrcům, takže je jisté, že si za tento kousek zákazníci pořádně připlatí – tedy za předpokladu, že jej Apple skutečně uvede. 

Zdroj: macworld.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat