Xiaomi Mi Mix 3 to umí rozjet recenze

Xiaomi Mi Mix 3 to umí rozjet [recenze]
2019-02-13T15:00:38+02:00
• 13. 2. 2019
2

Xiaomi jsem si v minulosti spojoval jen s výrobci, kteří se snaží nabídnout smartphony s dobrým poměrem ceny a výkonu. Sice se v nabídce objevovaly modely řadící se mezi špičku, ale vždy mi chyběl nějaký mobil, který by vybočoval z řady. To se tak trochu napravilo prvním modelem Xiaomi Mi Mix a celou sérií. Jsem celkem rád, že Xiaomi nepokračovalo v jednom trendu od první generace. Aktuální model Xiaomi Mi Mix 3 vybočuje z řady a z celého portfólia. Zároveň se jedná o první pokus společnosti s nasazením vysunovací konstrukce. I proto jsem se bál, jestli se neobjeví nějaké neduhy a nebudu si muset počkat na odladěnou další generaci. Naštěstí si Xiaomi nechalo záležet a mohu uznat, že se jedná o povedený kousek, ale k dokonalosti a spokojenosti něco chybí.

Konstrukce k leštění

Mohl bych jednoduše konstatovat, že se jedná o další skleněný mobil, ale v tomto případě na zádech najdeme keramiku. Ta je zaoblená a padne do ruky. Xiaomi používá tento materiál i kvůli zvýšené odolnosti, ale neznamená to, že jej nepoškrábete. Stačí, aby se mobil střetl s tvrdším materiálem a škrábance se objeví. V mém případě ani po několika týdnech testování se neobjevil jakýkoliv kaz na zádech, ani v podobě mikroškrábance. Stinnou stránkou takového materiálu je jeho upatlání. Buď si zvyknete na otisky prstů, nebo budete neustále leštit nejen záda.

Na zadní straně ještě zůstaneme. V horní středové části se nachází čtečka otisků prstů, která je bezchybná. Skutečně jsem se nesetkal se situaci, kdy by nerozpoznala otisk. Její rychlost je již na takové úrovni, že odemknutí je takřka instantní. Také se jedná o nejrychlejší způsob, jak zařízení odemknout, byť se nabízí rozpoznání obličeje. Ale to je v porovnání se čtečkou velmi pomalé.

Vlevo od čtečky se nachází sestava dvou foťáků mezi kterými je umístěna duální dioda pro přisvícení. Je jen škoda, že ani po letech vývoje takových senzorů jsme se nedočkali kompletního zapuštění do těla zařízení. Celá sestava vystupuje z konstrukce, což je dobře nehmatatelné. Někdy mi tento výstupek posloužil jako styčný bod, podle kterého jsem věděl, jak aktuální zařízení držím. Kromě zlatého loga a několika textů pod displejem ve spodní části nenajdeme na zádech nic dalšího.

Přední strana je chráněna sklem Corning Gorilla Glass 5, které je narušeno jen na horní straně, kde je umístěn reproduktor pro volání. Jiné narušení zde není, ani v podobě výřezů v displeji nebo něčeho podobného. V horní části nad displejem se ukrývá malá notifikační dioda, disponující několika barvami. Rám mobilu je z kovu, což je celkem pochopitelné vzhledem ke konstrukci. Obsahuje více prvků, než je obvyklé. Samozřejmostí je kolébka hlasitosti na pravé straně, pod kterou je vypínací tlačítko.

Levá strana skrývá slot na dvě SIM karty. Bonusem navíc je zde AI tlačítko, které není uzamknuto jen na jednu funkci. V rámci nastavení si můžete zvolit několik možností, ale není zde možnost spuštění aplikace dle vlastní volby. Lze nastavit spuštění asistenta, vyhledávání, otevření foťáku, zapnout svítilnu nebo spustit čtecí režim. Tak je podpora dvojitého stisknutí, ale nabídka možností je stejná.

Horní strana nabízí jen malý otvor pro mikrofon. Na spodní straně najdeme USB C konektor, reproduktor a mikrofon. Konektor na sluchátka zde není, ale v balení je k dispozici redukce z USB C na 3.5mm jack.

Umí to rozjet

Největší chloubou Xiaomi Mi Mix 3 je samozřejmě vysouvací mechanismus. Výrobce se chlubil, že probíhalo velmi dlouhé testování a jen tak se neopotřebuje. Zdůraznil, že zde došlo na použití velmi silných magnetů. O to víc jsem byl zvědav na praktické používání. Musím uznat, že se jedná o nejlepší mechanismus, co jsem kdy okusil, a to jsem používal mobilní telefony zapadající do této kategorie ještě před nástupem smartphonů.

Magnety zde fungují brilantně. Díky nim nedochází k opotřebovávání a vše drží na svém místě. Nejednoho by napadlo, jestli jsou dostatečně silné, aby mobil udržely v zavřeném stavu i v kapse. Zde mohu konstatovat, že se mobil nerozjel ani v jednom případě. I v kapse magnety udrží mobil v zavřením stavu. Pokud by Xiaomi použilo nějaký západkový mechanismus, jistě by došlo k opotřebení, ale zde se jednoduše nic neopotřebovává.

Během celé doby testování jsem nenašel ani jednu výtku k tomuto mechanismu. V podstatě jsem zjistil, že ke svému životu nepotřebuji přední foťáky. Mobil jsem otevíral jen v takových chvílích, když jsem hrál hru „najdi přední foťák“. Málokomu se podařilo uhodnout, kde se vlastně nachází.

Co se týče systému a jeho napojení na tento mechanismus, tak si Xiaomi pohrálo pěkně. V základu, když je zařízení uzamčené, tak po vysunutí se snaží rozpoznat tvář, pokud máte tento bezpečnostní prvek nastavený. Při odemčeném stavu automaticky otevírá foťák pro pořízení selfie fotky. To lze ale změnit a nastavit si prakticky spuštění jakékoliv aplikace. Škoda že taková možnost není u AI tlačítka.

Po vysunutí se v horní části nabídne sestava foťáků a přední přisvětlovací dioda. V horní části se nachází reproduktor pro volání. Při složeném stavu není zaslepen, jelikož přední plocha má ve skle otvor, aby zvuk procházel bez překážek. Foťáky a dioda jsou překryty sklem. Z druhé strany se ve spodní části nabízí plast, který je vroubkovaný.

Skutečně nemám výtku k vysouvacímu mechanismu. Pracuje skvěle a spolehlivě, přičemž softwarová podpora funkcí je více než uspokojivá. Mám ale obavy, jak tato konstrukce uspěje v čase. Zejména v prašném prostředí, kdy se mohou dostat nečistoty mezi přední a zadní část. Pokud se sem dostane nějaký kamínek nebo něco tvrdšího, zřejmě ochrana foťáků nejvíce utrpí.

Displej perfektní, využití menší

Displej využívá přibližně 85 % přední plochy a není narušen ani v jednom místě, což je v dnešní době neobvyklé. Samozřejmě si to vyžádalo jinou konstrukci. Tak trochu mě mrzí, že i zde se nachází mírná brada. Právě v tomto místě je displej napojen. Sice to nepůsobí moc esteticky, ale je to jen o zvyku. Poměr stran je 19,5:9 a nabízí se úhlopříčka 6,39 palců s rozlišením 2340 x 1080 pixelů, tedy Full HD+. Xiaomi použilo technologii AMOLED a za dodávkami stojí společnost Samsung. Mezi podporovanými technologiemi najdeme HDR.

Sice zde není k dispozici vyšší rozlišení, ale toho si ani nevšimnete. Displej je perfektní a výborně čitelný na přímém slunci. Doslova láká ke sledování filmů, ale to by potřeboval podporu v podání stereo reproduktorů. Právě jejich absence jej mírně degraduje. Kdyby Xiaomi Mi Mix 3 mělo stereo, neměl bych k mobilu jako takovému ani jednu větší výtku. Použitá jeden reproduktor je dostatečně hlasitý a poměrně kvalitní, ale míří jen na jednu stranu.

Zmíněný poměr stran je jen o zvyku, většinou. Bohužel si systém neumí poradit s některými aplikacemi, takže se můžete setkat i s nevyužitím celé plochy. Zde by bylo jednoduše potřeba udělat několik úprav na straně MIUI a také u vývojářů aplikací.

Výkonu dostatek, na dlouho

O výkon se zde stará Snapdragon 845, což již není nejvýkonnější z nabídky společnosti Qualcomm, ale nemusíte se bát, že by nedostačoval. Výkonu má dostatek a navíc je podpořen v základní verzi 6 GB operační paměti. Xiaomi se chlubí AI možnostmi procesoru, ale ty ve své podstatě ani nepostřehnete. Základní úložiště je o velikosti 128 GB. Pokud budete chtít více, musíte sáhnout po dražších verzích Xiaomi Mi Mix 3, jelikož zde není možnost rozšíření o paměťovou microSD kartu.

Výsledky v benchmarcích jsou na vysoké úrovni, ale nějaká čísla ještě automaticky nemusí znamenat plynulost a spolehlivost. Xiaomi Mi Mix 3 je ale velmi dobře optimalizované zařízení. Spojení odladěného systému a výkonného hardwaru nabízí bezproblémový chod a ani větší zatížení celému zařízení nevadí.

Specifikace

  • displej: 6.39 palců, Full HD+ (2340 x 1080 pixelů), AMOLED, 19,5:9
  • procesor: Snapdragon 845
  • verze:
    • 6GB RAM + 128GB úložiště (testovaná verze)
    • 8GB RAM + 128GB úložiště
    • 8GB RAM + 256GB úložiště
    • 10GB RAM + 256GB úložiště
  • Foťáky:
    • přední – 24 MPx
      • sekundární – 2 MPx, DOF
    • zadní – 12 MPx, f/1.8, DP, OIS
      • 12 MPx, 2x zoom, f/2.4
  • Android 9 Pie + MIUI 10
  • čtečka otisků prstů (na zadní straně)
  • Dual 4G VoLTE, WiFi 802.11ac dual-band (4×4 MU-MIMO ), Bluetooth 5, GPS/GLONASS/Beidou, NFC, USB Type-C
  • baterie: 3200 mAh

U Xiaomi mobilů není zvykem, aby byly zakomponovány všechny bezdrátové technologie. Zpravidla chybí NFC, ale naštěstí Xiaomi Mi Mix 3 má vše potřebné. Placení v obchodech je bezproblémové, a dokonce je mobil připraven i na příslušenství s Bluetooth 5.0. Co se týče geolokace, vše pracuje spolehlivě, aspoň na požadavky běžného uživatele.

Baterie na den, možná na dva

Xiaomi Mi Mix 3 disponuje baterií o kapacitě 3200 mAh. To sice není největší baterka a vlastně se z dnešního pohled řadí spíše k těm průměrným. Vždy bude záležet na míře používání mobilu, ale zpravidla jsem se dostal na jeden den. Tedy od rána až do noci jsem se mohl spolehnout na výdrž. Ve volnější dny jsem se dokonce dostal na dva dny, nebo respektive na 36 hodin provozu.

Vzhledem k tomu, že Xiaomi Mi Mix 3 podporuje bezdrátové nabíjení, tak jsem udržoval nevědomky baterii nabitou. Výhodou je, že si nemusíte kupovat bezdrátovou nabíječku, abyste využili tuto funkci. V balení se totiž jedna nachází a nabízí výkon 10 W. V tomto ohledu mohu výrobce jen pochválit, navíc nabíječka nepotřebuje speciální zdroj energie. Obsahuje USB C konektor, takže ji napojíte na kdejaké zařízení. V mém případě ji mám napojenou na monitor, takže je vždy připravená, když pracuji na počítači a mobil nepoužívám.

V rámci bezdrátového nabíjení jsou podporovány až 18W stanice. Samozřejmě se nabízí rychlejší cesta s využitím kabelu, kde lze využít nabíječky s Quick Charge 4+ od Qualcommu. Nabití tedy nemusí trvat dlouho, jedna hodina stačí, abyste mobil používali plnohodnotný den.

MIUI 10

Nikdy jsem nebyl zastáncem nadstaveb a ani dnes nejsem. MIUI patřilo mezi mé nejméně oblíbené modifikace systému Android a dlouhou dobu jsem viděl tuto úpravu jako zbytečnou. Naštěstí Xiaomi zapracovalo a já mohu po dlouhé době prohlásit, že MIUI 10 patří mezi ty schopnější modifikace systému Android.

Nastavení je více než přehledné a velmi podobné tomu, co najdeme u čistého systému. Trochu mi vadí vzhled notifikací, kde je vše až moc na sobě, ale i na to se dá zvyknout. Co se týče launcheru, vyměnil jsem jej jednoduše za alternativu v podobě Nova Launcher.

MIUI 10 je dobře vyladěný systém a pracuje spolehlivě, ale vždy bude chtít po uživateli trochu snahy. Například nastavit alternativní budík, aby fungoval, chce hodně hledání a nastavování aplikace, zejména z pohledu systému. Ačkoliv jsem vypnul omezování a optimalizaci, přesto občas vynechal buzení. MIUI 10 prostě nenechá jen tak obyčejnou aplikaci, aby využívala systém a zejména pak energii. Zde bych ocenil, aby Xiaomi nebylo tak striktní a trochu uvolnilo nároky na aplikace.

Co si ale velmi pochvaluji na MIUI 10, jsou gesta. Ve spojení s tak krásným, velkým a relativně symetrickým displejem se jedná o návykovou záležitost. Díky aktivování gest zmizí spodní nabídka ovládacích prvků. Nabízí se tak pohled na kompletní displej. Ovládání je poměrně intuitivní a jednoduché, zvykl jsem si na něj za pouhé dva dny a už jsem se nevrátil k původnímu systému ovládání.

Co se týče MIUI 10, tak aktualizace chodí poměrně pravidelně. Výrobce se stará a pomalinku aktivuje některé funkce, které jsou omezené jen na určité trhy. Příkladem může být rozpoznávání tváře, které nebylo dostupné ještě v lednu, ale s novou verzí již přibyla podpora pro Českou republiku.

Nadstavba nabízí mnoho možností a některé objevíte až ve chvílích nudy a hrátek se systémem. Kupříkladu můžete využít zamykání aplikací, duální režim pro ně, úpravy stavového řádku a tak podobně.

Fotograficky schopný

Už při představení se Xiaomi pochlubilo, že v rámci DxOMark se podařilo dosáhnout na 108 bodů v oblasti focení. Samozřejmě myšleno ve spojení se zadní dvojicí foťáků. Oba nabízí 12 MPx, přičemž sekundární foťák slouží pro dvojnásobný zoom. Hlavní má světelnost f/1.8 a mezi speciální výbavou najdeme i optickou stabilizaci obrazu, Dual Pixel a PDAF. Vše velmi dobře napomáhá ke kvalitním snímkům a nejeden uživatel bude zajistí spokojen. Přední sestava nabízí 24MPx hlavní senzor a 2MPx sekundární snímač, který slouží pro určování hloubky.

Nabízí se zde samozřejmě i speciální režimy, stejně jako focení s AI (umělou inteligencí). Rozdíly v tomto případě nejsou nějak moc markantní, ale případě nočního režimu jde vidět dobrá práce se zpracováním snímků. Níže můžete vidět dva noční snímky, kde je vidět osvětlený bilboard. V prvním případě jsem fotil bez podpory jakékoliv funkce. Obsah bilboardu není vidět. V druhém případě jsem aktivoval noční režim a vše je již viditelné.

V oblasti záznamu se nabízí poměrně široké možnosti. Stačí například zmínit možnost natáčení 4K videí při 60 snímcích za sekundu. Otestoval jsem všechny běžně dostupné možnosti a kvalita při 60 snímcích je velmi dobrá. Dokonce se mi zdá, že stabilizace pracuje lépe než u 30 snímků za sekundu, ale možná se jedná jen o vedlejší efekt vyšší snímkovací frekvence.

Xiaomi Mi Mix 3 je první pokus, ale výborný

Když výrobci zkusí odlišnou technologii, mnohdy se dojde k závěru, že je potřeba něco doladit nebo vylepšit. Až následné generace splňují očekávání. To ale neplatí na Xiaomi Mi Mix 3. Vysouvací mechanismus, jako chlouba této novinky pracuje bezchybně a spolehlivě. Nabízí alternativní řešení k současným trendům v podobě výřezů v displeji, nebo rovnou děr. Během požívání jsem se vlastně ani nesetkal s nutností vysouvat mobil. Jednoduše jsem si dopřál velkého displeje, byť k jeho kompletnímu využití ještě něco chybí.

Pokud nebudu brát v potaz menší odladěnost některých aplikací, tak mi chybělo stereo pro sledování Youtube. To beru asi jako největší jediný nedostatek Xiaomi Mi Mix 3. Někteří by namítali, že zde není odolnost vůči vodě a prachu, ale je to pochopitelné vzhledem ke konstrukci. Na druhou stranu právě v této oblasti by mohl překvapit nástupce.

Trochu mi vadila zvýšená hmotnost, ale ta je také zapříčiněna atypickou konstrukcí. Ocenil jsem také MIUI 10, které mě konečně přesvědčilo, že se jedná o dobrou nadstavbu. Sice stále budu preferovat čistý systém, ale na druhou stranu nebudu stavit MIUI na svou osobní černou listinu.

V oblasti fotografických schopností má Xiaomi Mi Mix 3 co nabídnout. Spadá v současnosti mezi nejlepší fotomobily, i podle DxOMark. Sice se na výsluní neohřeje příliš dlouho, ale i tak bude spokojen nejeden majitel. Mezi jednoznačné plusy musím řadit i výbavu v balení. Dnes spíše platí, že čím dražší mobil si zakoupíte, tím méně toho objevíte v balení. Zde ale Xiaomi myslelo takřka na vše. V balení je bezdrátová 10W nabíječka, redukce na 3.5mm jack a ochranný obal. Kdyby Xiaomi přiložilo ještě sluchátka, bylo by vše kompletní.

Xiaomi Mi Mix 3 nemůže konkurovat mobilům s odolností vůči vodě a prachu, ale na druhou stranu nabízí alternativní pojetí v oblasti maximálního využití přední strany pro displej. V tuto chvíli mě nenapadá konkurenční zařízení, pokud nebudu brát v potaz některé asijské značky, které oficiálně nepůsobí v Evropě nebo na českém trhu.

Plusy

  • AI tlačítko, přizpůsobení slideru
  • gesta
  • zpracování
  • výbava balení

Mínusy

  • absence odolnosti
  • bez sterea
  • vyšší hmotnost

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Mi Mix 3 děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

O Galileo nic.

Opravdu dlouhá a skvělá recenze. ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat