Byl představen LPDDR5 RAM modul pro chytrá zařízení

Byl představen LPDDR5 RAM modul pro chytrá zařízení
2019-02-26T15:38:05+02:00
• 26. 2. 2019

V minulém týdnu organizace vydávající standardy, JEDEC, oznámila detaily modulu operační paměti LPDDR5. Oproti LPDDR4 má dojít k výraznému nárůstu rychlosti a efektivity paměti u aplikací mobilních zařízení. Kromě toho návrh nové verze modulů slibuje také nové funkce pro specifické obory, jakým je například automobilový průmysl.

Oproti LPDDR4, která byla představena již v roce 2014, došlo u LPDDR5 k zdvojnásobení propustnosti paměti na 6400 MT/s. Zároveň se při typu nové verze pamětí myslelo na kombinaci výkonu a spotřeby pamětí pro nadcházející mobilní zařízení. I z tohoto důvodu byla zcela přepracována architektura.

K vylepšení spotřeby pamětí mají napomoci dva nové typy operací, Data-Copy a Write-X. V obou případech se jedná o optimalizaci přenosu dat skrze pamětí. Data-Copy optimalizuje kopírování dat skrze paměť, zatímco Write-X pomáhá při zápisu dat s určením konkrétní adresy zápisu.

Pro oblasti, kde je velmi důležitá spolehlivost dat (standardně například automobilový průmysl), je u LPDDR5 pamětí zavedení podpora rozhraní ECC (Error Correcting Code) mezi SoC a DRAM. ECC je ve zkratce proces přidávání redundantních dat tak, aby v případě chyby mohla být zpráva znovu načtena.

Standard LPDDR5 pamětí značí, že bychom se tak mohli brzy setkat s prvními zařízeními. I přes to, že se v létě spekulovalo, že mezi prvními zařízeními s LPDDR5 pamětí by mohl být nedávno představený Samsung Galaxy S10, opak je pravdou. Samsung pro své nejnovější modely zatím zvolil starší generaci pamětí. Na první zařízení s LPDDR5 si tak budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

 

Zdroje: businesswire.com, fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat