Huawei P smart (2019) – nablýskaná střední třída recenze

Huawei P smart (2019) – nablýskaná střední třída [recenze]
2019-01-27T08:37:55+02:00
• 23. 1. 2019

SAMSUNG CSC

4

Společnost Huawei každý rok představí celou plejádu modelů, mezi kterými si může vybrat každý zákazník. Dokonce je k dispozici více top modelů. Co se týče střední třídy, tak zde dost supluje nabídku dceřiná značka Honor. To ale neznamená, že by nebyl k dispozici zástupce střední třídy pod značkou Huawei. V redakci jsme jeden takový otestovali – Huawei P smart (2019). Jak je vidět, výrobce si nepotrpí na nějaké nové názvy a použil původní označení, jen přidal rok navíc.

S cenou okolo 6000 Kč by se mohlo jednat o zajímavou volbu, ale zde si bude konkurovat sama společnost. Na trh se totiž Huawei P smart (2019) dostal ve stejné době jako Honor 10 Lite. Ten nabízí sice poloviční úložiště ve stejné ceně a má k použití jiné materiály, ale jinak se jedná o velmi podobná zařízení, respektive mají velmi podobný hardware. Skoro by se dalo říci, že zde bude hrát roli, čemu zákazník dá přednost. Pakliže chce skleněná záda, zvolí Honor 10 Lite, pokud si vystačí s plastem, zakoupí Huawei P smart (2019).

Nablýskaný „plasťák“

Jak již bylo v úvodu naznačeno, Huawei P smart (2019) je plastové zařízení. Výrobce vytvořil vaničku z tohoto materiálu, do které vsadil všechny komponenty a také displej. V první řadě mohu říci, že se mobil drží velmi dobře. Nic vás neřeže do dlaně a neklouže z ruky. K dispozici jsme měli dvě barevné kombinace – černou a modro-zelenou s gradientním přechodem. Druhá zmíně kombinace je vskutku pěkná a zajímavá.

Na první pohled vypadá mobil velmi pěkně, ale jen do doby, než jej začnete používat naplno, a hlavně bez obalu nebo ochranného krytu. Plastové provedení bych nepovažoval za chybu, jen jeho povrchová úprava je jen na první dojem. V tomto případě jsou vyleštěná záda největším magnetem na otisky prstů. Abyste je dostali z povrchu, budete potřebovat kvalitní hadřík, ale dlouho nevydrží. To by ani nevadilo, ale nejedná se o pevný povrch.

Už po jednom dni používaní jsem zaznamenal škrábance, a to jsem se o mobil staral, aby nebyl hned něčím poškozen. Naštěstí si jich nevšimnete jen tak, jelikož je zakryjí otisky prstů. Dokáži si ale představit, že pád na zem zanechá značné povrchové poškození lesklé plochy.

Mám ještě jednu výtku k nápisům na zadní straně. Nenachází se totiž v plastu nebo pod vrchní lesklou plochou. Jsou přímo na mobilu, takže odhaduji, že po nějaké době používání začne docházet k jejich poškození a vytrácení. Navíc nejsou moc příjemné na dotek.

Spodní strana obsahuje konektor na sluchátka a také microUSB konektor na nabíjení a přenos dat. Zde se musím ptát, proč jede z největších výrobců mobilních telefonů stále udržuje takto starý konektor při životě. Novinka střední třídy s novým procesorem by si zasloužila modernější USB C, ale jak se dozvíte v sekci věnované nabíjení, tak se není čemu divit, že nedošlo na použití modernější technologie. Kromě konektorů zde také najdeme hlasitý reproduktor skrývající se za kulatými otvory s ostřejšími hranami, které jdou velmi dobře nahmatat.

Levá strana Huawei P smart (2019) neobsahuje nic a je hladká. Pravá na druhou stranu disponuje kolébkou hlasitosti a také vypínacím tlačítkem. Odhaduji, že ani zde nedošlo na použití kovu. Vypínací tlačítko má dokonce imitaci broušení, jakou můžeme vídat u kovových tlačítek. Všimnete si toho, jen když se výhradně zaměříte zrakem na tlačítko, jinak si toho nevšimnete. Stisk tlačítek je přesný, nijak se neviklají a celkově jsem s nimi byl spokojený.

Horní hrana pak disponuje jedním mikrofonem a také slotem na dvě SIM karty, přičemž jedna pozice se dá využít pro microSD kartu. Chválím, že výrobce zvolil tuto kombinaci bez jakýchkoliv kompromisů. Samotný šuplíček je také plastový a myslím si, že má nějakou vůli v samotném zařízení. Při nárazu mobilu lze pocítit zavibrování šuplíčku (chrastění), ale při normálním používání se nic takového neděje.

Zadní strana obsahuje duální foťák, přisvětlovací diodu a také čtečku otisků prstů. Ta je pravděpodobně z kovu, nebo minimálně povrch mi připomíná kov. K jejímu fungování nemám výhrady, funguje obstojně, byť u trochu vlhčího prstu má problém s rozpoznáním.

Přední strana nabízí minimální rámečky kolem displeje, byť ve spodní části najdeme drobnou bradu. Nad přední kamerkou je v přechodu mezi sklem a plastem umístěný telefonní reproduktor. Celkem mě překvapilo, že Huawei P smart (2019) má notifikační diodu a zrovna na přední straně, kde není moc prostoru. Nachází se ve spodní bradě mírně vlevo od středu. Chvíli mi trvalo, než jsem našel senzory, ale nakonec jsem je objevil právě v bradě pod displejem.

Drobný výřez

Dávám přednost AMOLED displejům, proto jsem nečekal mnoho od použitého LCD displeje, ale nakonec jsem byl spokojený. Huawei použilo kvalitní panel, ke kterému nemám výhrady. Barvy jsou vyvážené a relativně přesné. Na přímém slunečním světle je obsah čitelný a celkový jas je více než dostačující. Mobil velmi dobře reagoval na okolní světlo a vyrovnával jas.

Úhlopříčka 6,21 palců a Full HD+ rozlišení dostačuje na dnešní dobu a skoro jsem ani netoužil po vyšších specifikacích. Jen jsem mírně rozmlsaný podporou HDR, ale běžný uživatel bude spokojený. Asi menší výhrada bude proti poměru stran 19:5:9. Smartphone díky tomu vypadá dlouze, ale naštěstí softwarové úpravy systému si poradí i s aplikacemi a hrami, které nejsou přizpůsobeny na takový rozměr.

Mohu Huawei pochválit za velmi drobný a nenápadný výřez, v kterém se schovává kamerka. Po delším používání jsem přestal pozorovat nedokonalost displeje a v podstatě jsem na nakousnutí zcela zapomněl. V rámci nastavení lze docílit i skrytí, kdy je horní část černá a po bocích výřezu se nachází jen stavové informace a ukazatele notifikací. Veškerý ostatní obsah se zobrazuje až pod hranicí výřezu.

Při běžném nastavení jsou rohy displeje symetrické, ale při aktivním skrytí výřezu jsou horní rohy méně zakulacené, takže to vytváří menší nepoměr se spodní stranou.

EMIUI 9

Huawei P smart (2019) rovnou přichází s Androidem 9 Pie, který je doplněn o nadstavbu EMUI 9. V praxi ji rozeznáte jen v notifikační liště a v jiném uspořádání nastavení. Právě nastavení disponuje nejrůznějšími dodatečnými funkcemi. V podstatě jsem ze všech možností použil jen skrytí výřezu a změnu launcheru. Očekával bych, že bude vyladěné a dopřeje se mi plynulé uživatelské zkušenosti. První nedostatek jsem zaznamenal při zobrazení naposledy spuštěných aplikací. Zde je vidět menší grafická nepřesnost a mírně zaváhání systému. Vždy aktuální aplikace při přesunu mezi karty mírně poskočí. Asi se jedná o drobnost, kterou vyřeší budoucí aktualizace.

Systém umí reagovat celkem normálně při běžném používání, ale na můj vkus až příliš agresivně pracuje se spuštěnými aplikacemi. Moc dlouho se v paměti neohřejí a mobil je zabíjí příliš rychle. Na to se dá zvyknout, ale zjevně EMUI 9 potřebuje ještě nějakou tu práci navíc, jelikož jsem se dostal i do takových situací, kdy systém zabil aktuálně spuštěnou aplikaci. Stávalo se mi to běžně u hry Star Trek Fleet Command. Jakoby výkon mobilu nedostačoval a hraní bylo dosti frustrující. Myslel jsem si, že samotná hra není příliš optimalizovaná, ale nakonec jsem vše přisoudil operačnímu systému a jeho úpravám od výrobce.

Při testování výkonu neustál benchmark 3DMark a rovnou se restartoval. Jakmile Huawei P smart (2019) začnete používat na maximum s náročnou aplikací nebo hrou, jde vidět nedostatky. Buď aplikaci ukončí, nebo se celkově zhorší používání. Dokonce i přechod na hlavní obrazovku dá práci, než se vše zpracuje.

Výrobce do mobilu nachystal aplikace navíc. Například zde najdete Amazon obchod, AppGallery nabízející alternativu k Obchodu Play, fitness aplikaci HiCare a další. Moc nadbytečného softwaru zde není, což je rozhodně dobře. Nativní launcher nenabízí seznam aplikací a vše se umísťuje na hlavní obrazovku. Notifikační lišta by zasloužila mírné přepracování, jednotlivá upozornění jsou až příliš blízko u sebe a trochu hůře jsem se v nich orientoval, ale to je o zvyku a preferencích jednotlivých uživatelů.

Již jsem zmínil, že mobil je vybaven čtečkou otisků prstů, ale nabízí se také možnost odemykání pomocí rozpoznávání tváře. Registrace je poměrně rychlá, ale na samotné používání jsem si nezvykl. Sice mobil dokáže uživatele poznat i pod bočním úhlem, ale dojde jen k odemknutí mobilu. Abyste se dostali do systému, musíte gestem vytáhnout zamykací obrazovku. Je to hlavně o zvyku, spíše jsem dával přednost čtečce otisků prstů.

Hardware střední třídy

Jak jsem již zmínil v sekci věnované systému, je zde dosti agresivní správa aplikací, i těch běžících. Například se mi nepodařilo dokončit benchmark 3DMark, jelikož docházelo k restartu zařízení. Zbylé výsledky ostatních aplikací vidíte níže.

V tuto chvíli nedokáži posoudit, jestli procesor nestačí, nebo je jen systém nedoladěný. Při běžném používání si uživatel nevšimne nedostatku výkonu, ale při zátěži je již vidět zasekávání. Dle českého zastoupení společnosti se Huawei P smart (2019) dočká na konci ledna a začátku února aktualizace, ale netuším, jestli to bude mít vliv na správu aplikací.

V základu smartphone nabízí 64GB úložiště s možností rozšíření o microSD kartu. Zde bych neměl výhrady, stejně ani u konektivity. WiFi 5 s podporou 5GHz frekvence potěší a mimo jiné můžete s mobilem platit díky NFC.

Specifikace Huawei P smart (2019)

  • displej: 6,21 palců, 2340 x 1080 pixelů (Full HD+), 19:5:9, 2.5D
  • procesor: Octa-Core Kirin 710 12nm
  • 3GB RAM
  • úložiště: 64GB + microSD
  • Android 9.0 (Pie) + EMUI 9.0
  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / microSD)
  • foťáky:
    • zadní – 13 MPx, f/1.8, LED
      • sekundární – 2 MPx
    • přední – 8 MPx
  • rozměry: 155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 gramů
  • čtečka otisků prstů
  • Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 4.2 LE, GPS + GLONASS, NFC
  • baterie: 3400 mAh

Baterie potěší

Huawei P smart (2019) je vybaven baterií o kapacitě 3400 mAh. Sice se nejedná o závratnou hodnotu, ale v tomto spojení se zbylým hardwarem budete s výdrží na jedno nabití velmi spokojeni. Při běžném používání jsem se mohl dostat i na dva dny. Minimálně na konci prvního dne jsem končil běžně s 50 % energie. Zde bych si dokonce dovolil tipnout, že při střídmém používání by se dalo docílit o tří dnů. V tomto ohledu nemáme ani jednu výtku. Bohužel se to již nedá říci o nabíjení.

Společnost na svých oficiálních stránkách uvádí, že nabíjení je o 22 % rychlejší než přes standardní microUSB. To ale také znamená, že zde není podpora nějakého standardu rychlého nabíjení. Podařilo se mi dostat baterii na minimální hodnotu a plné doplnění energie trvalo 2,5 hodiny. Kdyby se smartphone nabil za krátký čas aspoň na 50 %, neměl bych ani jednu výtku, bohužel se nabíjí konstantní hodnotou během připojení na nabíječku.

Zde bych viděl důvod použití microUSB. Vzhledem k tomu, že se zapomnělo na rychlé nabíjení, nebylo potřeba investovat více do modernější technologie.

Fotky neurazí

Huawei se i u tohoto modelu chlubí AI foťákem, což znamená, že software dokáže rozpoznat až 500 scén. Identifikace jako taková funguje dobře, ale v praxi rozdíly mezi fotkami s AI a bez až tak razantní nejsou. Spíše dochází k menšímu vyladění barev. Osobně jsem neviděl důvod používat AI, byť v některých případech měla výsledná fotografie přesnější podání barev.

Fotky jsou na dobré úrovni v rámci cenové kategorie Huawei P smart (2019), ale při zobrazení na počítači nebo na větším displeji poznáte některé nedostatky. Například ostrost není na nejvyšší úrovni a odhaduji, že listí na stromech by nebylo dobře vidět. Níže můžete vidět i dvě poměrně stejné fotografie. Menších rozdílů si všimnete, ale asi nedokážete jednoznačně určit, která byla focena s AI a která ne.

V rámci funkcí se nabízí i noční režim. Při pořizování takového snímku spíše doporučuji použít stativ, jelikož délka záznamu je poměrně delší a nadbytečný pohyb jí spíše uškodí. Jak můžete vidět níže, není zde mnoho rozdílů mezi mezi běžným snímkem a fotkou pořízenou v nočním režimu. Sice dojde ke zvýšení jasu, ale byl bych raději, kdyby takový snímek měl méně digitálního šumu.

Co se týče natáčení videí, tak zde sice nenajdete možnost 4K, ale na druhou stranu smartphone nabízí Full HD při 60 snímcích za sekundu, což je rozhodně plus. Software se snaží mírně stabilizovat video, ale nemá to na sofistikovanější řešení dražších mobilů.

Závěrečné zhodnocení Huawei P smart

Huawei P smart (2019) bude lákat na specifikace, zejména na nejnovější procesor střední třídy od tohoto výrobce. Marketing klade důraz na umělou inteligenci při focení a na velkou baterii. Mobil jako takový má dobře našlápnuto, ale dost vše kazí optimalizace systému, zejména agresivní správa spuštěných aplikací. Na první pohled se jedná o lesklý a líbivý mobil, jen to bude chtít obal, abyste uchránili zadní stranu od škrábanců a jiných poškození.

V oblasti focení nelze očekávat od mobilu za 6000 Kč zázraky, ale výsledné snímky jsou uspokojivé a možnost natáčení videí s 60 snímky za sekundu je potěšující. Při běžné práci se může jednat o dobré zařízení, jen se nesmíte snažit dostat z hardwaru maximum, stává se nestabilní. Snad to změní budoucí aktualizace, jinak by to byla škoda.

Jedno výrobci nemohu odpustit – microUSB. Ani by mi nevadil takto starý konektor, kdyby bylo použité rychlé nabíjení. Bohužel tu chybí a ve spojení se starým konektorem se jedná o slabinu Huawei P smart (2019). Co se konkurence týče, tak se nabízí Honor 10 Lite ze stejné stáje.

Pokud hledáte líbivý mobil pro každodenní nasazení, rozhodně Huawei P smart (2019) je zajímavou volbou. Když jej nebudete používat na hraní náročných her, asi vás uspokojí, a to i výdrží na jedno nabití.

Plusy

  • výdrž dvou dnů
  • příjemná konstrukce
  • zajímavý design
  • Android 9 Pie

Mínusy

  • lesklá plastová záda
  • jen microUSB
  • neoptimalizovaný systém
  • doba nabíjení
HEUREKAHuawei P Smart 2019 Dual SIM na Heureka.czHuawei P Smart 2019 Dual...Cena od 12 975 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Eduard Tománek

18. 2. 2019, 15:26

mam huawei p smart 2018 a nejde mi spustit awer tv

Až budete testovat nějaký kompaktní telefon v pětiplaci, namísto těchto přerostlých plácaček, tak mě vzbuďte. Jen se bojím, že už asi budu spát navždy…:(

Tomas Douda

26. 1. 2019, 22:48

V textu 3 sloty, ve specifikaci hybrid. Tak jak?

Přemysl Vaculík

VIP 27. 1. 2019, 8:38

Je to hybrid, díky za upozornění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat