Facebook varuje Android vývojáře, aby přestali používat přístup k SMS zprávám

Facebook varuje Android vývojáře, aby přestali používat přístup k SMS zprávám
2019-01-21T13:00:47+02:00
• 21. 1. 2019

Společnost Facebook důrazně upozornila všechny Android vývojáře, kteří používají její Account Kit, aby odstranili ze svých aplikací přístupy k SMS. Facebook tak reaguje téměř na 3 měsíce starou zprávu Googlu, který zpřísnil pravidla pro aplikace, které mají přístup k historii volání a SMS zprávám.

Podle podmínek Googlu platí, že pouze primární aplikace pro volání a pro SMS zprávy má mít přístup k SMS zprávám a k historii volání. Samozřejmě existují určité výjimky. Aby se aplikace ale mohla do takové výjimky zařadit, vývojáři musí vyplnit speciální formulář Google Play Permissions Declaration. Google následně tuto žádost vyhodnotí a zpracuje.

Facebook zpřístupňuje ve svém Account Kit SDK přihlášení bez hesla – pouze za použití emailové adresy a telefonního čísla. Přihlášení do aplikace se následně zpracuje prostřednictvím potvrzující SMS zprávy. Druhou možností je pak využití tlačítka přihlášení přes Facebook.

Dle dosavadních informací nedal Facebook vývojářům moc času na úpravu jejich kódu. Celou skutečnost totiž oznámil 8. ledna, při čemž vývojáři museli na toto oznámení reagovat do 9. ledna. Dle vyjádření Calvina Maka z Facebooku by mnoha aplikacím mohlo stačit odebrat z kódu oprávnění RECEIVE_SMS a zkontrolovat, zda aplikace funguje korektně.

Mak se zároveň snažil uklidnit celou situaci tím, že vývojáři mají čas do 9. března, aby plně přizpůsobili aplikace omezujícím pravidlům ze strany Googlu.

Google zpřísněním těchto pravidel tak mohl zavařit poměrně velkému množství vývojářů. Na druhou stranu zpřísnění přístupů k SMS zprávám a historii volání je naprosto logické vyústění posledních bezpečnostních opatření, které Google postupně zavádí.

Zdroje: zdnet.com, zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat