Gionee vyhlásilo bankrot aktualizováno

Gionee vyhlásilo bankrot [aktualizováno]
2018-12-19T16:10:06+02:00
• 19. 12. 2018
2

Aktualizováno 19. 12.

Na konci listopadu jsme vás informovali o finančních problémech společnosti Gionee, které pramení mimo jiné také v pochybeních samotného zakladatele a majitele společnosti. Minulý týden si výrobce najal konzultanta na restrukturalizaci, což by mohlo nasvědčovat, že by ve výsledku mohl výrobce všechny problémy nějakým způsobem přestát. Bohužel společnost dluží v přepočtu přibližně 65 miliard korun, přičemž většina dluhu je samotných bank. Mimo jiné, soud akceptoval návrh na bankrot, který byl podán bankou Huaxing Bank. V tuto chvíli to spíše vypadá, že se s tímto výrobcem budeme muset rozloučit.

Původní článek 30. 11.

U nás jste se mohli dočíst o smartphonech Gionee, přičemž největší rozmach tato značka zaznamenala v letech 2016 a 2017. V současnosti z našeho trhu mobily Gionee spíše vymizely a v obchodech najdete maximálně ochranné kryty a skla na tyto modely. Nyní se ukazuje, že má společnost celkem závažné finanční problémy.

Gionee před bankrotem

Sice se mnohým bude zdát, že Gionee je jen další značka z Číny, která se rychle objevila a také rychle zanikne. Opak je ale pravdou. Gionee je na trhu již od roku 2002 a do této chvíle zaměstnávala na 3000 zaměstnanců. Nyní ale čelí nemalým finančním problémům.

Dle informací dluží dodavatelům i marketingovým společnostem přibližně 2,5 miliardy dolarů. I zde by se dalo odhadovat, že hlavní problém je v nezájmu o mobily Gionee, ale není tomu tak. Finanční komplikace spíše způsobuje samotný zakladatel a majitel společnosti (Liu Lirong), který údajně utrácel 1 až 200 miliónů juanů za měsíc.

Liu Lirong má zřejmě dluhy ve výši 10 miliard juanů kvůli hazardním hrám a další 6 miliard bylo zpronevěřeno jiným způsobem. Údajně měl prohlásit, že část pokryje díky své společnosti Gionee.

V tuto chvíli se čeká, jak dopadne žaloba na Gionee spojená s neschopností dodržování finančních závazků. Ačkoliv se výrobce dohodl s hlavními dodavateli, tak menší firmy nemají jisté splacení dluhů. Pakliže se všechny subjekty nedohodnou, dojde k likvidaci společnosti Gionee. Jedná se i zajímavý úkaz, kdy z trhu zřejmě zmizí značka, ale ne kvůli konkurenčnímu boji.

Zdroje: gsmarena.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Raimund Schimanietz

19. 12. 2018, 19:32

Aktualizace článku 19.11,když původní je z 30.11..To myslíte vážně!!!

Přemysl Vaculík

VIP 19. 12. 2018, 19:42

Díky, jen jsem se upsal. Opraveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat