Xiaomi Black Shark – Označení „herní“ si zaslouží recenze

Xiaomi Black Shark – Označení „herní“ si zaslouží [recenze]
2018-11-16T12:00:25+02:00
• 16. 11. 2018

V poslední době se trh začal čím dál více zajímat o herní telefony. Někteří výrobci již vydávají další řady svých herních telefonů, jiní se teprve začínají účastnit. A tak tomu je i se společností Xiaomi. Ta totiž jako svého herního zástupce uvedla na trh svůj model Black Shark. A podle všeho, herní telefon to tedy je!

Design a konstrukce

Telefon hned na první pohled zaujme rigidním, těžkým tělem. Tento dojem je navíc ještě více umocněn při pohledu na záda telefonu, která jsou speciálně tvarována jak pro lepší úchyt v ruce, tak pro vylepšené chlazení.

Přední strana telefonu je také ovšem něco velmi zajímavého. Výrobce sem umístil 5,99palcový IPS LCD displej s rozlišením 1080 x 2160 pixelů, který sice nemá notch, ani není bez spodní brady, přesto však pokrývá maximum těla telefonu, konkrétně 76 %. Dále se tu na horní straně nachází typický soubor senzorů, reproduktor pro volání, selfie kamera a LED dioda pro notifikace. Spodní strana je o něco zajímavější, nachází se tu totiž čtečka otisků prstů. Tu výrobce nemohl dát na zadní stranu, jelikož by to znamenalo kompromis v chlazení.

Zadní strana, kromě již zmíněného designu, není moc zajímavá. Nachází se zde už jen dvojice fotoaparátů s bleskem, společně s logem a nápisem Black Shark. Snad jedinou zajímavostí je, že zmíněné logo dokáže svítit, a to i více barvami než jen zelenou. To ale bohužel nejspíše neuvidíte v praxi, jelikož na notifikace a přechod do Shark Space používá mobil výhradně zelenou barvu.

  

Na bocích se pak nacházejí tlačítka hlasitosti a vypínání, a zároveň také posuvník, který slouží pouze za jedním účelem, a to k přechodu telefonu do takzvaného „Shark Space“. Konstrukce je celkově velmi kvalitní a tlačítka i s posuvníkem musím velice pochválit, jelikož tlačítka se neviklají ani nevrzají, jen snad s nasazeným krytem se hůře mačkají.

 

Bohužel co se u tohoto telefonu opravdu nepovedlo, je absence 3,5mm jack konektoru. Neříkám, že je to konec světa a že dongle je v tomto případě naprosto nedostačující náhražkou, ale u telefonu s dostatečnou tloušťkou a prostorem pro tento konektor výrobce zařízení spíše ochudil, než vylepšil. A to obzvláště u zařízení, které budou chtít nejspíše využívat hráči s drátovými sluchátky, je docela přešlap.

Co ale telefonu nelze odepřít, jsou dobré zvukové vlastnosti. Jednak je spodní reproduktor dostatečně silný a kvalitní, aby tak říkajíc „uřval“ i nějakou tu střílečku, ale také telefon využívá pro jakýsi pocit sterea i horní reproduktor. Při zakrytí spodního reproduktoru je poznat, že horní nemá zdaleka takový výkon, nicméně proč ho nevyužít, audiozážitek to myslím přece jen posílí.

Výkon a výbava

Co se výkonu týče, Black Shark se řadí mezi jeden z nejnadupanějších telefonů na trhu. Což by asi v zásadě nemělo být až tak velkým překvapením, vzhledem nejen k hernímu zaměření, ale také odpovídající ceně. Nicméně při benchmarku si vedl telefon velmi dobře, v pořadí se umístil hned za Note 9, překonal ho znatelně už snad jen ROG Phone.

A jak jsem již psal, výsledkům odpovídá výbava. V telefonu je totiž kombinace osmijádrového Snapdragonu 845 s taktem až 2,8 GHz a grafiky Adrena 630. Tyto dvě klíčové komponenty, společně s tepelnou optimalizací, tvoří skutečně ten prvotřídní herní zážitek, který myslím každý, kdo si takovýto telefon koupí, očekává.

Krom toho telefon využívá 6 GB paměti a 64 GB interního úložiště. Smutné u takového telefonu je, že ačkoliv si na něj budete instalovat určitě spoustu aplikací, respektive her, máte k dispozici tak málo prostoru. Ano, málo, jelikož telefon nedisponuje slotem pro SD kartu. Takže pokud si toho chcete zkrátka stáhnout více, musíte si připlatit za 128GB verzi.

Další, ještě smutnější záležitostí, je absence NFC. Chápu, že u herního telefonu, kde byl důraz hlavně na tepelné vlastnosti, by implementace NFC antény nemusela být jednoduchá. Nicméně v dnešní době, kdy je skutečně moderní, ne-li až samozřejmé platit pomocí telefonu, bude absence NFC trnem v oku nejednoho potencionálního uživatele.

Aby se ale telefon po doplňkové výbavě tolik neprovinil, jsou zde i pozitiva. Tím je samotná čtečka otisků prstů, která je dle mého názoru bezchybná. Velmi rychlá odezva a téměř nulová chybovost z ní dělají praktický bezpečnostní prvek telefonu.

Chlazení

V úvodu byla řeč o vylepšeném chlazení telefonu. To má za úkol telefon zchladit hlavně v době, kdy ho uživatel naplno využívá k hraní her. A to se mu opravdu daří. Telefon zůstává i při hraní náročných her sice teplejší než obvykle, ale nejedná se o žhavou černou kostku, která vám způsobí popáleniny, jako některé jiné telefony. Xiaomi tento úspěch přičítá hlavně designu chlazení s využitím tekutin jako vodiče tepla. V tomto ohledu tedy Black Shark plní svůj herní potenciál opravdu výborně.

Ovladač

Velmi zvláštní, nicméně úžasnou kuriozitou tohoto telefonu je jeho hlavní doplněk, a to Bluetooth ovladač nasazující se na levou stranu zařízení. Tento ovladač nejenže dokáže opravdu vylepšit herní zážitek, kdy například u hry PUBG byl znát rozdíl ve vylepšené hratelnosti, ale je také šikovně vymyšlený. Na co by hráči byl oboustranný ovladač, to už si rovnou může koupit Nintendo Switch. Ne, místo toho vám stačí nasadit rám, který sice udělá telefon trochu tlustším, nicméně na něj pak nasadíte jednoduše ovladač a můžete hrát.

 

Krom této rychlé proměny ovladač také ničemu nepřekáží. Pokud by se tedy jednalo o spolupráci zadní kamery a ovladače, kamera má stále výhled do okolí, i s nasazeným ovladačem. Nejsou zde také potřeba žádné dodatečné porty, ovladač je bezdrátový, a na jedno nabití vydrží i den a půl. Nabíjí se pomocí USB-C konektoru, takže můžete využít přibalenou nabíječku k nabíjení obou zařízení.

Systém

Zde si nelze jinak než telefon pochválit. Ten totiž běží na standardní čisté verzi Androidu 8.0. Ovšem úplně čistý systém to není, jelikož se zde nachází subsystém dedikovaný na hraní, takzvaný Shark Space nebo také JoyUI. Krom tohoto speciálního prostředí tady nalezneme typickou funkcionalitu Androidu, a nic víc. Telefonu to ale rozhodně neškodí. Naopak, jelikož je určen primárně pro hraní, jednoduchost systému bez zbytečných nadstaveb je zde spíše plus.

Shark Space

Shark Space nebo také JoyUI je speciálním doplňkem systému v tomto telefonu. Jedná se o dedikované herní prostředí, které bylo postaveno na MIUI 9. Samo o sobě vypadá spíše jako herní launcher, jde ale o více než jen jiné rozhraní. V tomto režimu se totiž telefon umí přetaktovat a utlumit všechny ostatní funkce tak, aby uživatele nic v hraní neomezovalo nebo nevyrušovalo. Takovou zkušenost jsem měl i já, kdy kvůli zapnutému hernímu režimu jsem zmeškal až příliš hovorů, ovšem opravdu bez povšimnutí.

Shark Space krom zmíněného přetaktování nabízí také další pokročilé funkce, jako například zabudovaný čistič paměti, blokátor hovorů a SMS zpráv, nebo také například funkci vypnutí displeje bez toho, aniž by telefon přešel do klidového režimu.

Výdrž

Tady mě telefon překvapil nejvíce. I když by baterie s kapacitou 4000 mAh měla vydržet opravdu hodně, vydržela toho víc. Plný den hraní, využívání nejrůznějších náročných aplikací, sledování Youtube, domů jsem stejně dorazil s 20 % baterie, které by mi ještě nějakou tu chvíli vydržely. Po této stránce telefon získává dost pomyslných bodů, jelikož bez nutnosti ho neustále nabíjet se z něj stává uvážení hodný herní stroj.

I tak se ale při situaci, kdy se vám telefon vybil, nemusíte ničeho bát. Podpora QuickCharge 3.0 vám nabízí velmi rychle dobíjení, takže se zanedlouho můžete opět pustit do hraní. I já jsem tuto možnost velmi rychle ocenil, obzvláště v momentu silného herního zapálení, kdy byla nabíječka i přes znatelnou zátěž schopna dodat dostatek energie.

Specifikace

  • Procesor: osmijádrový Snapdragon 845 (10nm), 64bit
  • Grafický čip: Adreno 630
  • RAM: 6 GB
  • Úložiště: 64 GB, bez možnosti rozšíření
  • Displej: 5,99″ IPS LCD displej s rozlišením 2160 x 1080 (403 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: duální 20 (f/1.8) + 12 MPix (f/1.8)
    • Přední: 20 Mpix (f/2.0)
  • Rozměry: 161,6 x 75,4 x 9,3 mm
  • Váha: 190 gramů
  • Baterie: 4 000 mAh
  • Operační systém: Android 8.0(Oreo) s rozšířením JoyUI
  • Konektivita: USB-C, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, české LTE, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS
  • Výbava: přední čtečka otisků prstů, DualSIM

Fotoaparát

Co se týče focení, na to prostě Black Shark nebyl předurčen. A je to znát i na fotografiích. I když se nejedná o katastrofálně podprůměrnou kvalitu fotografií, zadní kombinace 20 + 2 MPix nepořizuje ty nejlepší fotky pod sluncem. Telefon by tak byl vhodný spíše pro příležitostné focení, a možná hraní AR her. Na to zadní fotoaparát v klidu postačí.

Velmi zřetelně je malý důraz na fotografické vlastnosti telefonu poznat při zhoršení světelných podmínek. V té chvíli má telefon problém vyfotit ostrou fotku, někdy dokonce ani nezaostří. Barvy zde také hrají velkou roli, jelikož všechny fotky, i s použitím AI, vyšly z fotoaparátu poněkud chudší právě v oblasti barev.

O nočním focení pak už nemůže být ani řeč, jelikož telefon si moc neporadí s artefakty a ostřením. Fotky jsou pak velmi nekvalitní, a proto bych byl s výběrem tohoto telefonu na vážkách, pokud by mi alespoň trochu šlo o všeobecnou kvalitu fotek a všestrannost fotoaparátu.

   

Posledním hřebíčkem do rakve bylo vyzkoušení bokeh efektu (poslední foto). Nejenom, že je vidět špatně vytvořené okraje, kterými se telefon snažil obklopit daný objekt, ale obecně celkové pojetí rozostření a kombinace špatného osvětlení dělá fotku prakticky nepoužitelnou.

Oproti tomu přední kamera je více než dostačující, a s 16MPix senzorem postačí ke všem klasickým úkonům od selfie fotek, po videohovory nebo Smart Lock funkcionalitu.

Xiaomi Black Shark – Verdikt

Black Shark od společnosti Xiaomi má mnoho předností, kterých dokáže využít. Od znatelně nadřazenějšího výkonu, po zobrazovací a audio vlastnosti, přes ovládací prvky, ať už hardwarové, nebo softwarové, až ke chlazení. Po herní stránce telefon opravdu splňuje veškerá kritéria, která jsem od něj já, a myslím že i ostatní nadšení hráči mohli požadovat. Spojíme-li tento fakt s originalitou designu a celkovým pojetím telefonu, můžeme s klidem říci, že tento telefon bude pro mnoho lidí jasnou volbou.

Je však potřeba zdůraznit, že i zde uživatel obětuje určité prvky. Jak z hlediska fotoaparátu, tak i z hlediska výbavy. Potenciální kupci se prostě musí obejít bez drátových sluchátek, plateb pomocí mobilu, a dalších věcí. Je sice jasné, že tyto drobnosti jsou samy o sobě banální záležitostí, ale když je jich moc, kazí to zkrátka dojem.

I tak si ale stojím za názorem, že Xiaomi Black Shark je vyvedenou herní novinkou. Je rozhodně vidět, že se jednalo o jeden z prvních pokusů Xiaomi prosadit svou značku v herním průmyslu. Nicméně tento pokus se dá klasifikovat jako jeden z těch úspěšnějších, a pokud Xiaomi doladí všechny mouchy současné generace, bude se rozhodně ještě na co těšit.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Black Shark děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat