Sluchátka Sony WH-1000XM3 – utlumte nejen své kolegy recenze

Sluchátka Sony WH-1000XM3 – utlumte nejen své kolegy [recenze]
2018-10-21T12:00:45+02:00
• 21. 10. 2018

Výrobce Sony je již tradiční výrobce sluchátek a audiovizuální techniky. Před dvěma lety se mi do ruky dostali sluchátka hear.on, jejichž recenzi si můžete přečíst zde. Dnes se podíváme na jeden z top modelů Sony, a to nejnovější sluchátka již třetí generace se složitým názvem WH-1000X M3. Jejich hlavní předností je adaptivní technologie odstranění šumu a další chytré funkce. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Obsah balení

Hned po rozbalení krabičky narazíte na líbivé pouzdro, ve kterém jsou samotná sluchátka s dalším příslušenstvím složená. Nachází se zde kabel délky 1,2 metru pro připojení sluchátek drátově (pozlacený 3,5mm jack), velmi krátký nabíjecí USB-C kabel a nakonec adaptér pro připojení sluchátek v letadle.

Konstrukce

Jedná se o tzv. circumaurální sluchátka, což znamená, že obepínají celé ucho. Sony WH-1000XM3 jsou vyrobena z plastu, přičemž náušníky jsou vyrobeny z pěnového materiálu. Po nasazení na uši jsou sluchátka velmi pohodlná i na delší nošení. Jako menší mínus ale považuji fakt, že pokud je venku trochu teplo, budou se vám docela potit uši.

Na těle sluchátek se nachází dvě hardwarová tlačítka. První slouží k zapnutí a druhé pak lze nastavit na dvě různé akce. Buď s ním budete ovládat odstranění šumu, anebo aktivovat Google Asistenta. Konektorovou výbavu doplňuje 3,5mm jack, pokud preferujete drátové propojení a pak USB-C, které slouží pro nabíjení. Chválím výrobce, že zde již není microUSB.

Ovládání přehrávání hudby probíhá přes dotykovou plochu na pravém náušníku. Tažením nahoru/dolu ovládáte hlasitost. Naopak tažením dopřed/dozadu přeskakujete skladby. Dvojitým poklepáním pak pozastavíte přehrávání. Stačí opravdu jemně poklepat, při intenzivnějším klepání to totiž není moc příjemné na uši. Na levém náušníku je pak umístěno NFC, které slouží pro párování dokonce i na iOS.

Jako mínus považuji fakt, že při sundání sluchátek z hlavy se hudba automaticky nepozastaví. Zní to sice možná jako detail, ale jsem na tuto funkci zvyklý z jiných sluchátek a díky tomu nemusíte při každém sundávání manuálně hudbu pozastavovat.

Noise Canceling

Funkce odstranění šumu funguje naprosto perfektně. Dokáže odstranit nejen šum na pozadí, ale také veškeré hlasy lidí v okolí. Několikrát se mi stalo, že na mě někdo ve výtahu nebo v práci mluvil a já ho vůbec neslyšel. Člověk pak vypadá trochu jako ignorant.

Sony ale myslelo na tyto situace, kdy máte sluchátka na hlavě a potřebujete slyšet hlas třeba kolegy. Funkce s názvem Quick Attention vám po přiložení dlaně na pravý náušník „aktivuje“ hlasy lidí v okolí a sníží hlasitost poslouchané hudby.

Při posledním testování Sony sluchátek s aktivním Noise Cancelling jsem také narazil na fakt, že může být trochu nebezpečné chodit s touto funkcí po ulici, jelikož moc neslyšíte ani okolní auta. Nová sluchátka WH-1000XM3 nabízí funkci Smart Listening, která tento problém řeší. Adaptivně totiž ovládá intenzitu potlačení šumu a dokáže rozpoznat, co zrovna děláte. Konkrétně při chůzi zmenší potlačení hluku ulice tak, abyste částečně slyšeli okolí. Při běhu dochází k ještě většímu zmírnění potlačení.

Naopak při jízdě v dopravním prostředku se naplno aktivuje noise cancelling, což se opravdu hodí. V metru tak neslyšíte téměř žádný hluk. Nakonec poslední režim, který sluchátka rozpoznají, je sezení. Při něm dochází k zesílení hlasů v okolí a hodí se tak právě do zmíněné práce, pokud chcete slyšet kolegy.

  

V praxi adaptivní potlačení šumu funguje vcelku spolehlivě, akorát to sluchátkům chvíli trvá, než přepnou režim. Například vystoupíte z metra, a teprve zhruba po 20 sekundách chůze se přepne na režim chůze. Konkrétní potlačení šumu lze v jednotlivých režimech upravit v aplikaci.

Sluchátka nabízejí také nastavení atmosférického tlaku dokonce i při létání. To jsem bohužel nestačil vyzkoušet, zrovna jsem při testování nikam neletěl.

Plné nabití trvá sluchátkům zhruba 3 hodiny, což je vcelku dost. Odměnou za toto čekání je ale přehrávání hudby s aktivním odstranění šumu až 30 hodin dle výrobce. Změřit tento údaj během testování přesně bylo vcelku obtížné. Přesné hodiny jsem nepočítal, výdrž je ale opravdu výborná a řekl bych, že sedí s údajem od výrobce. S častým posloucháním jsem nabíjel tak jednou za týden.

Chytrá sluchátka s aplikací

Sluchátka WH-1000XM3 jsou pro mě první sluchátka, která mají svoji aplikaci. Ta je dostupná jak pro operační systém iOS, tak pro Android. První týden jsem sluchátka testoval v kombinaci s iPhonem 7, následně pak další týden pak s Xperií XZ3. Používání s telefonem od Sony je přitom o něco vhodnější, jelikož dostanete podporu LDAC kodeku (vyšší kvalita hudby) a také možnost používat Google Asistenta (po přepnutí telefonu do angličtiny).

  

Párování v obou případech je bezproblémové a stačí pouze přiložit telefon ke sluchátkům, využívá se technologie NFC. Aplikace jako taková nabízí ovládání adaptivního potlačení šumu, optimalizaci potlačení šumu pro vaše uši, aktivaci virtuálního prostorového zvuku, pokročilý ekvalizér, nastavení automatického vypnutí po určité době, nastavení tlačítka na těle sluchátek a nakonec aktivaci funkce DSEE HX.

V souvislosti s aplikací mě vcelku iritovala během testování jedna věc. Pokud vám baterie sluchátek klesne na 10 procent a méně, v systému Android bude neustále zhruba každou minutu vyskakovat toast notifikace právě o vybité baterii sluchátek. Jak to vypadá, vidíte na snímku obrazovky vlevo níže. Bohužel jsem nenašel možnost toto oznámení vypnout.

  

Po přepnutí telefonu do angličtiny se dostanete k možnosti aktivace Google Asistenta. Pak stačí přidržet tlačítka na sluchátkách a při jeho držení začít s asistentem komunikovat. Asistent vám také dokáže přečíst nové notifikace. Pokud vám ale píše někdo česky, tak to samozřejmě nedává smysl.

Zvukový výstup

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, což je samotný zvukový výstup sluchátek. Zmíněná funkce DSEE HX se stará o vylepšení kvality zvuku komprimovaného zvuku na kvalitu blížící High-Resolution Audio. LDAC kodek vyvíjený přímo společností Sony zajišťuje přenos hudby bezdrátově přenosovou rychlostí až 990 kb/s se 96kHz vzorkování.

V minulosti platilo, že kodek LDAC byl podporován výhradně Sony telefony. Blýská se ale na lepší časy, od Androidu 8.0 je totiž podpora LDAC vestavěná v systému a většina telefonů s touto verzí jej podporuje. Kromě toho ale sluchátka podporují i aptX HD, což je konkurenční technologie od Qualcommu.

Zvukový výstup zajišťují kulaté 40mm reproduktory, přičemž se jedná o typ hlasové cívky CCAW. Frekvenční rozsah činí potom 4–40 000 Hz. Pouze v klasickém režimu Bluetooth bez LDAC je omezen na 20 Hz–20 000 Hz. Potlačení šumu a reprodukci hudby podporuje také nový HD procesor QN1.

Hodnocení zvukového výstupu pozitivně ovlivňuje fakt, že s funkcí noise cancelling slyšíte pouze hudbu. Výstup je tak čistý, basy dostatečně hluboké a výšky taktéž čisté. Jelikož mám rád výraznější basy, tak jsem byl velmi spokojen. Díky ekvalizéru je lze samozřejmě i zmírnit. Zkrátka zvuk se line ze sluchátek opravdu skvělý. Pro běžného posluchače více než dostačující, a myslím si, že i většina audiofilů bude spokojena.

Zhodnocení Sony WH-1000XM3

Velkou výhodou sluchátek je vysoký výkon vestavěného procesoru, díky čemuž je možné odstranění šumu i na vyšší frekvencích včetně hlasů v okolí. Velice se mi také líbí funkce adaptivního nastavení noise cancelling, jelikož vás tak nic na ulici nepřejede. Naopak v metru si užijete svou hudbu naplno bez rušení hluku. Pochválit musím také vynikající zvukový výstup a moderní konektor pro napájení.

Naopak menší kritiku mám k absenci automatického pozastavení hudby při sundání sluchátek z hlavy. Přitom podle mě potřebné senzory sluchátka mají, jelikož při adaptivním odstranění šumu dokáží detekovat, co zrovna děláte (chůze/sezení/běh). Otravná je také neustále vyskakující notifikace, když máte sluchátka vybitá.

To jsou ale detaily, které lze snadno přehlídnout. Co naopak už přehlédnout nelze, je cena sluchátek. Sony si nechává za tyto špičkové technologie odstranění šumu solidně zaplatit. Pokud o ně máte zájem, připravte si 9 990 Kč. Za tuto cenu ale dostanete asi nejlepší bezdrátová sluchátka s nejlepším odstraněním šumu.

Klady

  • vynikající potlačení šumu
  • adaptivní potlačení šumu
  • kvalitní reprodukce hudby bezdrátově
  • skvělá výdrž baterie
  • konektor USB-C pro nabíjení

Zápory

  • otravná toast notifikace při vybitých sluchátkách
  • chybí automatické pozastavení při sundání sluchátek
  • vysoká cena

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat