Chystá se Snapdragon 1000, nový procesor pro počítače a konkurent pro Intel aktualizováno

Chystá se Snapdragon 1000, nový procesor pro počítače a konkurent pro Intel [aktualizováno]
2018-09-27T16:35:48+02:00
• 27. 9. 2018

Aktualizováno 27. září

Objevily se další informace o připravovaném procesoru Snapdragon 1000 pro notebooky. Zatím nepotvrzená zpráva z německého technicky zaměřeného webu s názvem WinFuture oznamuje, že chystaný procesor bude mít až 8,5 miliardy tranzistorů. Ty zaručí, že procesor bude výkonnější. Takový procesor by předčil všechny současné procesory, které známe z mobilních telefonů. Například Snapdragon 845 má 5,3 miliardy tranzistorů a nejnovější A12 Bionic od Applu disponuje 6,9 miliardami tranzistorů.

Pokud by se v prosinci při představení nového procesoru na bázi ARM pro notebooky potvrdilo tak vysoké číslo transistorů, tak by předčil mnohou konkurenci, zvláště tu od Intelu, který se specializuje na procesory pro stolní počítače a notebooky.

Původní článek z 26. června

Americká společnost Qualcomm tu s námi je již od roku 1985 a zaměřuje se hlavně na bezdrátová telekomunikační zařízení a služby založené na jí vyvinuté CDMA a jiných technologií. Této firmě bychom měli také poděkovat za její významný podíl na vývoji 3G/UMTS, které používáme dodnes. 

Za celou dobu existence jsme se dočkali spousty zařízení, ovšem největší dominancí je výroba Snapdragon procesorů, díky které se Qualcomm stal absolutní jedničkou. Nyní se dočkáme dalšího zajímavého procesoru, který by s největší pravděpodobností měl nést označení Snapdragon 1000.

Snapdragon 1000 bude o 35 % výkonnější

Procesor Snapdragon 850 bude určen výhradně pro počítače, ovšem jedná se pouze o přetaktovaný model 845. Snapdragon 845 najdeme převážně v mobilních telefonech a jedná se o vůbec nejlepší možný procesor, který aktuálně ve svém Android telefonu můžete mít. Qualcomm je však velmi hladový, a tak se rozhodl přejít na trh s počítači. 

Podle WinFuture se velmi brzy dočkáme představení procesoru Qualcomm Snapdragon 1000, který bude určen pouze pro počítače, a nebude se jednat o leda jaké ořezávátko. Oproti ARM procesorů by měl Snapdragon 1000 nabídnout o něco větší konstrukční rozměry, přesněji 20 mm x 15 mm.

Co se týká spotřeby, procesor by měl spotřebovat zhruba 12W. Jeho hlavním úkolem bude konkurenceschopnost s Intel Core, který nabízí velmi nízkou spotřebu. Na internet dokonce unikly bližší specifikace procesoru Snapdragon 1000.

Podle všeho bychom se měli dočkat podpory až 16 GB RAM a dvou 128GB paměťových modulů. Výrobce zde také dokonce umístí gigabitový ethernet, což se hodí spíše do budoucna. Očekávané použití architektury je ARM Cortex-A76 nové generace, což by mělo přinést až o 35 % vyšší rychlost. A právě takové navýšení by mělo být hlavním klíčem k úspěchu.

Bohužel prozatím není vůbec jasné, kdy se takového procesoru dočkáme. Podle kolegů ze zahraničního serveru Engadget však velmi brzy. 

Zdroje: techradar.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat