BlackBerry Key2 – tlačítkový král recenze

BlackBerry Key2 – tlačítkový král [recenze]
2018-09-05T16:44:09+02:00
• 5. 9. 2018

Je to již nějaký ten pátek, co BlackBerry opustilo svůj systém a přešlo na Android. Poté experimentovali s ryze dotykovými smartphony (jako třeba DTEK50) nebo s telefony se zajímavou konstrukcí (PRIV). Vloni jsme se dočkali tradičnějšího designu v podobě modelu KeyOne a letos tu máme jeho nástupce. A právě na něj se v dnešní recenzi podíváme. Opravdu potřebujeme dnes ještě telefony s klávesnicí?

Konstrukce

Designem bych nové Blackberry nazval černým elegánem. Oproti předchůdci nabízí jednodušší linie a v námi testované černé verzi vypadá Key2 opravdu velmi líbivě. Samozřejmě ne každého telefon s klávesnicí zaujme.

Pozornost okolí si ale zajisté získáte. Mnoho lidem, kterým jsem telefon dal do ruky, se automaticky ptalo, jestli je to Blackberry. A to přestože vpředu žádný nápis značky není a záda ještě neviděli. Zkrátka tím chci říct, že na tuto značku se ještě nezapomnělo. Naopak spoustu lidí bylo překvapeno, že to má Android.

Nad klávesnicí se tak schovávají tři senzorová tlačítka typická pro tento systém. Oproti KeyOne jsou podsvícená tak, že při neaktivním displeji nejsou vidět. Velmi chytře je vyřešená čtečka otisků prstů, kterou také mnozí známí nenašli. Je totiž integrovaná do mezerníku. Toto řešení se mi opravdu velmi zamlouvá a čtečka jako taková funguje spolehlivě.

Spoustu tlačítek

Ještě, než se dostaneme k samotné klávesnici, pojďme si říct něco o samotném těle. Konstrukci tvoří hliníkový rám, kde na svršku nalezneme 3,5 mm jack pro připojení sluchátek a vespod pak konektor USB-C. Záda tvoří příjemný měkčený plast s vroubkovanou texturou, takže se telefon příjemně drží a tento materiál na sobě nezanechává prakticky žádné otisky prstů.

Na pravém boku se nachází klasické tlačítko pro zapnutí, dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a také jedno tlačítko navíc. Neschovává se pod ním žádná hlasová asistentka a oproti konkurenci si na něj můžete nastavit jakoukoliv zkratku. Aby se vám toto tlačítko s názvem Convenience key nepletlo s tím pro zapnutí, má jinou povrchovou úpravu. Je totiž hladké, na rozdíl od vroubkovaného zapínacího.

Klávesnice

A to už se dostáváme ke „zlatému hřebu večera“. Tou je u tohoto telefonu rozhodně klávesnice. Žádný jiný Android na dnešním trhu krom předchůdce tohoto modelu ji totiž vlastně nenabízí.

Celkem máte k dispozici 35 tlačítek v rozložení QWERTY klávesnice. Zatím se v Česku prodává a možná vždy bude prodávat pouze toto rozložení, ačkoliv přirozenější je pro nás samozřejmě QWERTZ. Bohužel to nejde ani nijak v systému jednoduše přepnout. Přitom třeba v sousedním Německu je v prodeji Key2 s QWERTZ klávesnicí.

Za pár dnů si ale na toto rozložení zvyknete. Osobně mnohdy píšu v angličtině, a tak naopak přijde toto rozložení vhod. Trochu problém jsem z počátku měl s klávesou alt a shift, jelikož jsou oproti standardní klávesnici u počítačů nebo i softwarových klávesnic na mobilech prohozené. Tam kde je alt, jsem hledal shift.

Z netradičních tlačítek zmíním také klávesu měna (symbol dolaru), kterou si můžete nastavit na několik akcí jako třeba pro vysunutí notifikační lišty, přepínání jazyku klávesnice, jako druhý shift nebo může sloužit jako Ctrl pro kopírování a vkládání.

Klávesnice dokáže sloužit také jako touchpad, jelikož je dotyková bez nutnosti mačkat jakékoliv tlačítko. To zní poněkud zvláštně, více vám napoví příklad využití. Pokud jste třeba v prohlížeči, můžete si posunem po klávesnici posouvat stránku. A takto to funguje v podstatě kdekoliv v systému. Toto se mi moc líbí, jen je škoda, že dotyková plocha na klávesnici je menší a občas zavadíte o senzorová tlačítka Androidu.

Pokud klávesnici novinky porovnám s předchůdcem, nová vyžaduje menší sílu pro stisknutí, což považuji za zlepšení. Rozdíl je také v povrchu. Zatímco nyní je matná, KeyOne ji měl lesklou. Osobně mi při přímém porovnání vyhovuje spíše klávesnice nového Key2.

Speed Key

Co je oproti KeyOne nového, je klávesa s názvem Speed Key umístěná v pravém dolním rohu. Ta slouží k rychlému přepínání mezi aplikacemi. Na každou klávesu na domovské obrazovce si totiž můžete přiřadit zkratku třeba pro otevření nějaké aplikace (nebo i třeba vytvoření nového úkolu apod.)

Aby toto bylo možné i kdekoliv jinde v systému při aktivní jiné aplikaci, je tu právě Speed Key. Při jejím držení a zmáčknutí daného písmena se přepnete do vámi nastavené aplikace.

Já jsem si například na písmeno S nastavit spuštění aplikace Spotify. Kdykoliv jsem v nějaké aplikaci, stačí podržet Speed Key a zmáčknout písmeno S a hned se přepnu do Spotify. Elegantní a jednoduché řešení pro rychlý multitasking. Sice chvíli zabere, než se naučíte tyto zkratky používat, poté jsou ale velmi užitečné.

Displej

Zobrazovací panel má kvůli klávesnici velikost pouze 4,5 palce. Jeho velikost a rozlišení se od předchůdce nezměnila. Nabízí neobvyklý poměr stran 3:2 s rozlišením 1080 x 1620 pixelů, což je v podstatě ořízlé FullHD. Jedná se potom o IPS panel krytý Gorilla Glass 3. V praxi je zobrazení opravdu dobré a jedná se o kvalitní panel.

Hardware

Uvnitř BlackBerry tepe procesor vyšší střední třídy a to konkrétně osmijádrový Snapdragon 660 s grafickým čipem Adreno 512. Nejedná se tak o úplný top, ačkoliv operační paměť nabízí velmi slušnou kapacitu 6 GB. Vnitřní úložiště nabízí kapacitu 64 GB a lze jej dále rozšířit paměťovými karty microSD.

Jedná se tedy o zajímavou kombinaci, která zajišťuje dostatečný výkon a především dost aplikací v paměti. Oproti KeyOne se Snapdragon 625 je dle benchmarků nárůst ve výkonu opravdu velký:

Baterie

Předpoklady pro dobrou výdrž baterie má Key2 velmi dobré – vcelku malý displej a velkou baterii o kapacitě 3500 mAh. Ve finále se lze opravdu při méně náročném využití dostat na dva dny, jeden den pak není vůbec problém. Nabíjení probíhá přes konektor USB-C s podporou Quick Charge 3.0, takže za půl hodiny se dostanete asi na polovinu kapacity baterie. Jen škoda, že BlackBerry zapomnělo na bezdrátové dobíjení, jeho integrace díky plastovým zádům by bylo bezproblémová.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 8.1 Oreo. Kdy dostane nový model Android 9, není známo, ale při pohledu na fakt, že loňský KeyOne začínal s Androidem 7 a teprve nyní dostává osmou verzi, si asi ještě počkáme. Bezpečnostní aktualizace na druhou stranu výrobce dodává pravidelně. Každopádně jedná se o téměř čistý systém doplněný mnoha aplikacemi od BlackBerry. Žádný bloatware to ale není.

  

Začneme aplikací BlackBerry Hub, kterou jistě majitelé původních BlackBerry znají. Ta vám dá do jednoho místa všechny notifikace z různých komunikačních kanálů a zároveň slouží jako emailový klient. Přijde mi to jako přehledné řešení, jelikož se nezobrazují žádné zbytečné notifikace od jiných aplikací.

Vlastní aplikaci BlackBerry integrovalo také pro Úkoly, Poznámky a Správce souborů. Ve všech případech se jedná o vcelku jednoduché aplikace, které ale plní svůj účel. DTEK se stará o bezpečnost vašeho zařízení a upozorní vás na případné problémy se zabezpečením jako třeba aktivní ladění USB nebo absence PINu.

  

Zaujala mě pak aplikace Privacy Shade, která vám ztmaví vybrané části displeje nebo celý displej. Díky tomu uvidíte jen na vybranou část a skryjete třeba citlivé údaje před vašim okolím. Podobný účel má také Redactor, který po pořízení snímku obrazovku umožňuje jednoduše zakrýt citlivé údaje.

Předinstalovaný je také Trezor (Locker), kde si pod vaším otiskem/PINem schováte soubory či fotografie. Určitou vychytávkou pak je, že pokud při focení klepnete na mezerník, fotka se rovnou uloží do tohoto trezoru. Aplikace Password keeper je jak již název napovídá správce hesel. Výbavu doplňuje Přenos obsahu, což je nástroj pro migraci dat z vašeho předešlého mobilu, který podporuje i BlackBerry 10 OS.

Fotoaparát

BlackBerry se chytlo trendu a nový model Key2 nabízí duální fotoaparát. Ten hlavní nabízí 12 MPx se světelností f/1,8, přičemž velikost hlavního senzoru je 1/2,3 palce. Sekundární slouží jako dvojnásobný zoom a nabízí také 12 MPx, avšak s horší světelností f/2,6. Jedná se o obrazové senzory od společnosti Samsung. Určitou zajímavostí je, že sekundární snímač používá údajně stejný senzor jako Galaxy S9+ u telekamery.

Nyní se tedy možná říkáte, že kvalita fotografií musí být tedy skvělá. Jenže bohužel už dávno neplatí, že dobrý obrazový senzor zajistí skvělé výsledné snímky. Velký podíl na výsledku má optika a hlavně software zpracování snímku. Key2 také bohužel postrádá optickou stabilizaci.

 

Výsledné snímky ve mně zanechaly rozpačité dojmy. V první řadě musím zmínit odlišné výsledky z hlavního a sekundárního snímače. Oba podávají jinak kvalitní snímky a především nastavují jiné  vyvážení bílé. Tento fakt krásně ilustruje dvojice snímků výše, která byla vyfocena hned po sobě.

K dispozici je automatické HDR, které zachraňuje nižší dynamický rozsah. Bohužel je toto HDR občas až příliš agresivní a udělá fotku mírně nepřirozenou. Nepotěší také zvláštní zbarvení nebe do červena. To lze pěkně vidět na snímku níže vpravo. Občas celý snímek chytne červené zbarvení. Na druhou stranu lze vyfotit i pěkné fotografie. Nemůžu si pomoci, ale přijde mi, že předchůdce s jedním zadním fotoaparátem dosahoval lepších výsledků.

 

 

 

Nahrávání videa je možné maximálně ve 4K při 30 snímcích za sekundu. V tomto režimu bohužel chybí stabilizace. Nahrávat lze i při 60 snímcích za sekundu v rozlišení 1080 p, ani zde ale stabilizaci nenajdete. Určitá softwarová funguje pouze v 1080 p při 30 fps. Přední fotoaparát nabízí potom 8 MPx se světelností f/2.0.

  

 

Více testovacích snímků včetně videí naleznete zde v galerii

Zhodnocení BlackBerry Key2

BlackBerry Key2 navazuje na svého předchůdce a přichází s několika vylepšeními. V první řadě musím ocenit lepší klávesnici v čele s novým tlačítkem Speed Key. Pomocí něj získává multitasking zcela novou úroveň. Pochválit musím také vyšší výkon a velmi slušnou porci operační paměti. Zpracování je také výborné a oceňuji doinstalovaného softwarové vychytávky od výrobce pro vyšší bezpečnost.

Naopak mírné zklamání je duální fotoaparát, který neprodukuje vždy kvalitní fotografie. Nepotěší také rozložení klávesnice QWERTY, a nikoliv české QWERTZ. Nakonec jako určitý mínus považuji vcelku vysokou cenu, která se pohybuje kolem 16 tisíc korun. Jako by výrobce věděl, že pokud chcete klávesnici, nemáte moc na výběr. Asi největší konkurent je v tomto ohledu právě předchůdce, který se prodává za poloviční cenu.

Klady

  • unikátní design s klávesnicí
  • užitečné předinstalované aplikace
  • přepínání aplikací přes klávesnici

Zápory

  • horší fotoaparát vzhledem k ceně
  • nemá bezdrátové nabíjení
  • vyšší cena

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat