Jablíčkářův koutek: nové iPhony, fake news, a mnohé dalšího

Jablíčkářův koutek: nové iPhony, fake news, a mnohé dalšího
2018-08-29T13:29:04+02:00
• 29. 8. 2018

Celý svět je plný očekávání. Celý svět čeká, co zásadního se stane. Celý svět spekuluje. Ano správně, je čas představit si veškeré novinky, které si pro nás Apple v září připraví. Ovšem v tomto případě se zaměřím na to, zda takový či makový produkt má smysl. 

Co již několik měsíců víme, tak je představení tří nových iPhonů. O těchto telefonech slýcháme opravdu dlouhou dobu. Pokud mě paměť nemate, tak už od konce loňského roku, kdy byl představen model iPhone X. Dokonce se na internet dostala celá řada fotografií, tudíž bylo velmi těžké poznat, co je „fake“ a co by mohl být skutečný iPhone. 

Jablíčkářův koutek: internetem se šířily fake news

Pojďme si tedy vše rozklíčovat. Ještě než začneme, rád bych se s vámi podělil o takový malý nešvar, který nedávno publikovalo hned několik webů. Tento článek není předmětem žádného popichování či tak podobně, jen pro ujasnění. Zpátky k věci, na velkých webech jsem si s kolegou všiml podvodné fotografie nového iPhonu. 

Takových fotografií je opravdová spousta, o to větší pozornost musí redaktoři věnovat každým detailům. A my jsme si jednoho všimli. Když se pozorně podíváte na číslici 1 na fotografii níže, všimnete si drobné chyby. 

Od verze iOS 10 se používá zcela jiný font, respektive číslice 1 není zakulacená, nýbrž rovná. Navíc i v celku logicky by Apple tak ošklivě nenavrhl dva indikátory pro dualSIM, tedy doufám. Pokud si článek čtenář přečetl, dostal totálně zkreslenou informaci. Otázkou je, zda taková fotografie nevznikla jen kvůli čtenosti – osobně doufám, že ne.

Co nás tedy skutečně v září od Applu čeká?

Tři nové iPhony, tři odlišné velikosti. V září se na 100 % dočkáme aktualizovaného modelu iPhone X, jenž nabídne OLED displej o velikosti 5,8 palců. Druhým modelem se stane iPhone X Plus se špičkovým 6,5palcovým OLED panelem. A v neposlední řadě dojde také na levný iPhone s 6,1palcovým LCD displejem. Navíc bychom se minimálně u jednoho z těchto modelů měli dočkat podpory dualSIM. 

Zajímavé ale je, že o levném modelu víme snad úplně všechno, ovšem o ostatních modelech nevíme snad vůbec nic. Pojďme si udělat takovou malou rekapitulaci. 

Co nabídne levný iPhone?

6,1palcový iPhone nebude disponovat technologií 3D Touch, a to kvůli nákladovým omezením. Apple v tomto případě použije technologii CGS (Cover Glass Sensor), jež přemístí dotykový modul iPhonu z panelu displeje na povrchové sklo. Díky této technologii by měl být displej mnohem odolnější vůči nárazům.

To však není vše, o co bude nejlevnější model ochuzen. Místo OLED panelu, který je nyní umístěn v iPhone X, se zde dočkáme pouze LCD technologie. Další výraznou změnou bude použitý konstrukční materiál. Namísto ocelového těla můžeme očekávat pouze hliníkové. Na druhou stranu se jedná o nevyhnutelný krok, pokud se má 6,1palcový iPhone stát nejlevnějším modelem.

Co nabídne model s OLED panelem?

Apple představí dva iPhony s OLED panelem, což jsem zmiňoval v článku výše. Abych byl k vám naprosto upřímný, více nevíme. Je jisté, že se dočkáme nového procesoru A12, jenž bude vyroben 7nanometrovou technologií, o většinu dodávek se postará společnost TSMC. 

Apple se také rozhodne představit iPhone s vyšší kapacitou vnitřního úložiště. Tentokrát bychom se měli dočkat 512 GB úložiště, a to u všech letošních iPhonů s OLED displejem, které jablečná společnost představí. Ještě zajímavější informací je, že nové iPhony budou podporovat Apple Pencil.

Není to ale krok zpět? Vždyť samotný Steve Jobs při uvedení první generace iPhonu prohlásil, že Apple nikdy nevyrobí telefon se stylusem. Upřímně, jestli Apple skutečně představí podporu Apple Pencil, budu velmi, omlouvám se za výraz, naštván. A prohlášení, že Apple Pencil není stylus, uff…

Levný iPhone už tu byl, bude to opět propadák?

Apple zkrátka a jistě neumí dělat levná zařízení, a už vůbec ne telefony. Skvělým příkladem poslouží iPhone 5c, který lákal na cenu, barevné varianty a odolná plastová záda. Největším zabijákem tohoto modelu byla pravděpodobně veřejnost. Tento telefon byl před představením při řadě úniků chybně interpretován jako levný iPhone pro každého. Nakonec příliš levný nebyl a ani to nebylo plánováno.

Samotný šéf Applu, TimCook, označil iPhone 5c jako mobil střední třídy, alespoň co se této společnosti týče. Model 4s pak považoval za vstupní model do ekosystému Applu, za ten nejlevnější.

Pokud tedy Apple chce letos představit levný iPhone, který bude brán jako levný iPhone, bude k němu tak muset i přistupovat. A možná, že se tak i stane. Původně totiž chtěla společnost s logem nakousnutého jablka vyrobit zhruba stejný počet iPhonů s LCD a OLED displeji. Na poslední chvíli však své plány změnila, z čehož vyplývá, že vyrobí více telefonů s LCD panely. Osobně doufám, že se Apple poučil. 

Apple Watch a iPad

Letos se dočkáme nejen trojice nových iPhonů, ale také zcela nových iPadů Pro. Letošní tablety s logem nakousnutého jablka nabídnou (r)evoluční design, jenž bude vycházet z aktuální vlajkové lodě iPhone X.

iPady Pro by tak měly nabídnout bezrámečkové displeje, Face ID a mnoho dalšího. iPad mini však už nečekejte, Apple s nimi končí. Po dlouhém ročním čekání se také dočkáme bezdrátové nabíječky AirPower a nástupce MacBooku Air. Zkrátka toho bude opravdu mnoho.

Delší dobu se ale spekuluje také o nové generaci Apple Watch. Ta ponese označení Series 4. Apple Watch Series 4 nabídnou zcela nový design a displej, jehož velikost bude navýšena o celých 15 %.

Apple i v tomto případě nabídne dvě velikosti svých hodinek – 38 mm a 42 mm. Hlavním důvodem, proč se dočkáme většího displeje, je, že na větší ploše je možné zobrazit více informací. Apple navíc díky zvětšenému displeji bude moci implementovat větší kapacitu baterie, čímž se prodlouží životnost hodinek na jedno nabití.

Co se mi ale na Apple Watch nejvíce líbí., je sledování zdraví. To je mimo jiné směr, kterým by se Apple mohl v budoucnu vydat a já bych byl jedině rád. Apple již nyní vyvíjí speciální snímač, který by umožnil průběžné sledování elektrokardiografu s cílem lépe odhalit vážné srdeční problémy Apple taktéž pracuje na monitorování hladin glukózy v krvi, ovšem tato technologie je stále v počáteční fázi vývoje. Uvidíme, zdali se jej dočkáme již v letošní generaci hodinek.

Chytrá nabíječka Air Power

Velmi rád bych se o nabíječce rozepsal, ale já k ní už nemám prostě slov. Tohle Apple doslova „podělal“, neboť měla být na trhu již před rokem. Navíc není vůbec jisté, zda se jí dočkáme alespoň letos v září. 

Co si myslíte o letošním září vy? Dejte nám vědět do komentářů pod náš článek, rádi se s vámi o všem pobavíme.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat