Bezpečnější baterie mohou při nárazu ztvrdnout

Bezpečnější baterie mohou při nárazu ztvrdnout
2018-08-23T08:01:27+02:00
• 23. 8. 2018

Současné baterie jsou založené na lithiu, což přináší mnohé výhody ale také nevýhody. Jednou z nich je nebezpečí vzplanutí při poškození, což byl například problém Galaxy Note 7. Vědci se sice snaží přijít s novou technologií, ale zpravidla jsou zde komplikace v podobě ceny výroby. Pokud se podaří vyvinout lepší technologii, trvá i roky, než se dostane do masové výroby. Nyní zde ale máme jedno zajímavé a nenákladné vylepšení, za kterým stojí výzkumník Gabriel Veith, Ph.D.

Baterie ztvrdne při nárazu

Aktuální baterie používají tekutý elektrolyt, což je lithiová sůl v organickém rozpouštědle. Problém zde nastává, že jakmile dojde k narušení struktury, dojde ke vzplanutí baterie, respektive k chemické reakci, která může zapříčinit poškození zařízení nebo újmě na zdraví. Jedním z řešení by bylo uzavření baterie do odolného obalu, ale to by mělo za následek nejen větší rozměry.

Výzkumník Gabriel Veith přišel s poměrně elegantním řešením. Nechal se inspirovat tekutinami, které tuhnou, jakmile na ně aplikujete větší sílu. Jednou z takových je například „oobleck“, což je kukuřičný škrob s vodou. V normální formě je tekutý, ale jakmile do něj uhodíte nebo aplikujete jinou sílu, tuhne. Následně přechází opět do tekuté formy.

Při zkoumání došli na to, že pokud se přidá oxid křemičitý do elektrolytu baterií, docílí stejného efektu. Baterie v podstatě nabízí stejné vlastnosti, ale jakmile je vystavena pádu, úderu nebo jiné síle, elektrolyt uvnitř ztvrdne. Díky tomu se nemůže jen tak jednoduše poškodit vnitřní struktura a nedojde ke vzplanutí či nežádoucí chemické reakci. Jakmile na baterii nepůsobí zvýšená síla, elektrolyt přechází opět do kapalné formy.

Hlavním bonusem této technologie je její cena. Dokonce se nemusí ani výrazně měnit výrobní postup současných baterií. Pakliže by se tato novinka rozšířila, našla by si uplatnění nejen u smartphonů, ale také třeba aut atd. Otázkou je, jak moc se ovlivní efektivita takto upravených baterií.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat