Nové indické regulace by mohly zablokovat přístup na mobilní sítě pro iPhony

Nové indické regulace by mohly zablokovat přístup na mobilní sítě pro iPhony
2018-07-24T17:04:38+02:00
• 24. 7. 2018

Ve snaze snížit počet obtěžujících hovorů, se kterými se musejí uživatele smartphonů v Indii denně vypořádat, začala dělat TRAI (Telecom Regulatory Agency of India) změny v regulacích. Jednou z těchto změn je nutnost uživatelů mít možnost nainstalovat aplikaci DND (Do Not Disturb). Tato aplikace by měla pomáhat právě s těmito velkými počty spam hovorů. Vzhledem k povaze aplikace se ale Apple brání uvedení aplikace na App store.

DND se Applu nelíbí kvůli sběru dat

Apple se celkem pochopitelně brání přidání aplikace do obchodu kvůli funkcím, které aplikace využívá. DND totiž sbírá záznamy o volání a SMS zprávách uživatelů. Už kvůli tomuto narušení soukromí je jasné, proč se tedy Apple brání. A vzhledem k tomu, že TRAI nemá žádná práva omezovat nebo regulovat výrobce telefonů, není ani povinností Applu aplikaci do obchodu pustit. TRAI ale může tuto regulaci vymáhat u indických operátorů, kteří spadají pod její jurisdikci.

A právě povinnost operátorů dohlížet na to, aby jejich uživatelé měli možnost instalovat aplikaci DND, by mohla Applu způsobit problém. Operátoři totiž kvůli absenci aplikace na App Store mohou iPhonům zablokovat přístup k mobilní síti. Mají také od agentury TRAI 6 měsíců na to, aby se ujistili, že všechny telefony na jejich síti mají možnost instalace aplikace DND.

Apple přišel s vlastní alternativou DND. Od iOS 12 mají uživatelé možnost stáhnout si rozšíření zvané „Nechtěná komunikace“. To umožňuje uživatelům nahlásit nechtěné nebo obtěžující hovory přes aplikace třetích stran. Pokud se Applu podaří indickou agenturu přesvědčit, že toto rozšíření je stejně účinné, jako aplikace DND, mohli by si tamní uživatelé iPhonů oddechnout.

Není ale jisté, že TRAI uvolí a řešení Applu přijme. Pokud se tak stane, přidá se to k dalšímu z mnoha problému Applu v Indii. I tak ale CEO Tim Cook věří v budoucnost Applu v Indii.

Apple možná nakonec ustoupí

Apple už dříve ustoupil, a to konkrétně v Číně. Tehdy totiž tamní vláda požadovala odstranění VPN aplikací z App Store. Tomuto požadavku nakonec Apple vyhověl. Stejně tak jako vyhověl letošní výzvě čínské vlády, kdy musel odstranit všechny aplikace obsahující CallKit (Rozhraní Applu na volání pro aplikace třetích stran). A tak, jak kvůli přesvědčení CEO, tak kvůli faktu, že v Indii se vyrábí produkty od Applu, se nakonec klidně může stát, že i tady Apple ustoupí, a DND na svůj App Store pustí.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat