Nová čtečka otisků prstů zjistí, zda jste člověk či nelidský předmět

Nová čtečka otisků prstů zjistí, zda jste člověk či nelidský předmět
2018-07-05T17:30:48+02:00
• 5. 7. 2018

Dostali jsme se do fáze, kdy se výrobci neustále předhánějí o to, kdo představí chytrý telefon s nejmenšími rámečky. Bezrámečkové displeje jsou bezesporu skvělé, všichni je máme rádi. Nicméně ale i tento designový prvek si žádá vývoj nových technologií.

Ihned po představení iPhone X, který byl vybaven novou technologií Face ID, se strhla lavina spekulací, kdo první světu ukáže snímač otisk prstů pod displejem. Jednoznačně se jedná o jedno z nejžhavějších témat v tomto roce. Několik společností (Vivo, NEX) dokonce ukázalo, že podobnou technologii dokáží vyrobit. Bohužel pro ně se však nikdy nedostala mezi širokou veřejnost. O to samé se nyní snaží vědci z Ulsan National Insitute of Science and Technology v Jižní Koreji. 

Čtečka otisků prstů umístěna v displeji?

Tito vědci nedávno zveřejnili informace o tom, jak by byl jejich průsvitný a flexibilní snímač otisků prstů schopen detekce hmatového tlaku a teploty pokožky. Výzkumníci u své technologie používají nanovlákna a nanočáry, díky čemuž dosáhli průhlednosti čtečky. 

Tato nanovlákna tvoří takzvané elektrody, které jsou potřebné k měření malého množství elektrického proudu. A právě pomocí tohoto proudu je možné snímat otisk prstů skrze displej. Jak sami vědci uvedli, šířka těchto nanovláken je tak malá, že je není možné spatřit ani lidským okem. 

Další úrovní zabezpečení je snímání lidské teploty. Tato úroveň má za úkol zjistit, zda se zařízení opravdu potkalo se skutečným prstem či nikoliv. Teplota je nastavena na minimálních 30 a maximálních 45 °C. Tato technologie by mohla výrobcům dopomoci v rozšíření čtečky otisků prstů tak, aby pokryla téměř celou část displeje. 

Hlavním rozdílem této technologie a technologie od Vivo či NEX je, že ostatní společnosti používají optické senzory, které osvětlují a následně rozpoznávají prst. Ty jsou však méně spolehlivé a bezpečné než výše uvedená nanovlákna.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat