Android P zatím nekončí s podporou WPS aktualizováno

Android P zatím nekončí s podporou WPS [aktualizováno]
2018-07-20T16:15:55+02:00
• 20. 7. 2018

Aktualizováno 20. 7.

Jak se nakonec ukázalo, WPS možná zatím Androidu neřekne sbohem. Tedy alespoň ne Androidu P. Po tom, co se komunita ptala na absenci možnosti připojit se přes WPS, se Google vyjádřil na fóru. Oznámil, že se jedná o chybu a budoucí Android verze tuto funkci budou opět obsahovat.

I když se tedy WPS na Android P vrátí, neznamená to zastavení diskuzí. Rozhodně se bude nadále debatovat o bezpečnosti WPS, a zda je jeho přítomnost u Androidu opravdu potřeba.

Původní článek 9. 7.

Někteří uživatelé Androidu P nedávno podotknuli, že v nastavení chybí možnost připojení přes WPS (Wi-Fi Protected Setup). WPS je známo jako technologie, umožňující připojení uživatelského zařízení k Wi-Fi pomocí PIN kódu nebo zmačknutí tlačítka na routeru. Tato metoda je obecně považována za velmi nebezpečnou, jelikož například připojení přes PIN lze až překvapivě rychle prolomit klasickým bruteforce útokem. Tato metoda je také nastavena jako výchozí ověřovací metoda pro routery s podporou WPS. Činí to z ní tak velmi špatné řešení konektivity z hlediska bezpečnosti.

Android P ruší softwarovou podporu WPS

Dříve se připojení přes WPS muselo na Android zařízeních provádět manuálně. Nyní to však vypadá, že Google odstranil tuto funkci z Androidu P úplně. Vývojáři si také všimli WPS funkcí označených jako „deprecated“ (nepodporováno). To jen dále utvrzuje domněnku, že Google neplánuje tuto funkci s oficiálním vydáním systému obnovit. I přes to se Google tímto tématem zabývá, a v budoucnu možná dostaneme oficiální vyjádření.

Je to opravdu mínus?

Vzhledem k tomu, že i některé novější síťové prvky funkci WPS úplně odstranily, není divu, že se vývojáři rozhodli učinit to samé u operačního systému. Koneckonců, technologie WPS byla představena v roce 2006, čili v době, kdy každý ještě nechodil se smartphonem v kapse, a kdy Wi-Fi technologie byla daleko méně rozšířená. Navíc, s přibývajícími bezpečnostními riziky, WPS by byla jen další z možností, jak by se případný narušitel mohl dostat k informacím o jiných uživatelích.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat