Nokia 1 – Za málo peněz hodně muziky recenze

Nokia 1 – Za málo peněz hodně muziky [recenze]
2018-06-18T20:29:17+02:00
• 18. 6. 2018
4

V dnešní době již není nic neobvyklého, že výrobci kromě silných a drahých vlajkových lodí vyrábějí i slabší telefony za rozumnou cenu. Někdy jsou tyto telefony tak možná na volání a zaplnění kapsy, jindy si telefon i přes svou cenu vede překvapivě dobře. A tak tomu je i v případě smartphonu Nokia 1.

Design

Telefon je malý, s velikostí něco málo přes 5 palců se krásně vejde jak do kapsy, tak do ruky. Na zadní straně se nachází 5MPx kamera společně s LED bleskem a reproduktorem. Zadní kryt je plastový, bohužel velmi náchylný na poškrábaní. Je ale možné ho sundat, a Nokia přímo nabízí k tomuto mobilu hned několik barevných variant těchto krytů s názvem Xpress.

Na přední straně se pak nachází 2MPx selfie kamera spolu s proximity senzorem a dále reproduktor a mikrofon pro volání. Co mi přijde škoda, je absence hardwarových tlačítek na spodní straně displeje, jelikož softwarová tlačítka ubírají místo na již tak malém displeji. Na přední straně působí poněkud zvláštně volba bílého rámečku kolem celého předního panelu, a tlusté rámečky kolem displeje telefonu na kráse taky zrovna nepřidávají.

Nakonec na pravém boku telefonu se nacházejí tlačítka pro zapnutí telefonu a regulaci hlasitosti. Tlačítka jsou rozložena celkem klasicky, jejich ovládání je proto intuitivní a jednoduché. Nokia 1 také nevrže, i přes to že je možné vyměnit kryty a obecně manipulovat s vnitřnostmi telefonu.

 

 

Displej

Zde se nedalo čekat nic světoborného, obzvláště u takto low-end telefonu. Displej využívá IPS panelu s rozlišením 854 x 480 pixelů s hustotou pixelů 218 ppi. Uhlopříčka je 4,5″, což některým uživatelům může působit problémy, když budou například chtít psát na klávesnici, která vmáčkne klidně 3 klávesy na jeden prst.

Displej se na přímém slunci nedá přečíst, a to ani s maximálním nastavením jasu. Nicméně pozorovací úhly nejsou špatné, barvy se nikterak nezkreslují. Jas se ale moc rychle neadaptuje, a například při východu z budovy trvá celkem dlouho, než se zvýší jas.

Fotoaparát

Na zadní straně se nachází 5MPx fotoaparát. Jak je již z tohoto údaje patrné, fotky pořízené tímto telefonem nejsou nic světoborného. To se zde ale ani neočekává. Za dobrých světelných podmínek fotografie netrpí větším obsahem digitálního šumu, barvy jsou vcelku věrohodné, ale jak již zde bylo řečeno, tak fotky pořízené tímto snímačem nejsou žádná sláva. I tak na 5MPx snímač se nejedná o nějakou tragédii, i software si s fotkami poradí.

Za šera už se zhoršuje barevnost fotky a ostrost ztrácí na kvalitě. Ještě stále se zde ale dá polemizovat o použitelnosti. Za tmy už je to horší. Fotka ztrácí na ostrosti, o barevnosti se nedá mluvit, vzniká zde digitální šum, který v podstatě fotku znehodnocuje, a tak se za tmy dá fotit jen velmi omezeně. Spíše bych se focení v noci vyvaroval.

Na přední straně se poté nachází 2MPx snímač, který opravdu slouží jen na selfie a krátká videa například na Instagram, popřípadě na videohovory o nízké kvalitě přes Messenger nebo Skype.

Celkově bych hodnotil fotoaparát vzhledem k cenové kategorii jako kvalitní, jelikož při pohledu na specifikace se nedá očekávat nic lepšího.

 

 

Výdrž

Tady se telefon zpátky rozhodně nedrží. Vzhledem k odlehčenému systému a celkově malé energetické náročnosti spolu s 2150mAh baterií mi telefon vydržel klidně celý den, a to přitom musel zvládat věci jako hotspot, dlouhé poslouchání hudby a podobně. Tento telefon ještě disponuje klasickým konektorem micro-USB pro nabíjení a datový přenos, ale to se u takto low-end modelu dalo předpokládat.

Telefon nedisponuje quickchargem, to ale neznamená, že by jeho nabíjení trvalo dlouho. Naopak, nabíjení bylo v celku rychlé, a jelikož se telefon vybíjí pomalu, tak absence quickcharge nebyla problém. V porovnání s mobily ve vyšší cenové kategorii proto můžeme mluvit i o srovnatelné výdrži.

Systém

Zde se měla projevit krása operačního systému Android 8.1.0 verze Go. A také se projevila. I když měl někdy telefon problém například při rychlém přepínání aplikací, tak aplikace samotné, které byly odlehčeny do verze Go pro low-end zařízení, běhaly slušně a svižně. Problém nastává až v momentu, kdy se aplikací zapne moc. Zde pak vyjde na světlo operační paměť pouze 1 GB, která v tomto případě už prostě nestačí. To samé platí pro interní paměť, která má velikost pouhých 8 GB.

Výbava

Co telefonu schází na kvalitě foťáku nebo na velikosti paměti, dožene vnitřkem. I přes jeho nízkou cenu má totiž telefon možnost dual-sim a LTE konektivity, což je u tak levného telefonu rozhodně velké plus. A úložiště se dá naštěstí také rozšířit SD kartou až o 128 GB dalšího místa pro aplikace nebo média.

Nokia 1 disponuje čtyřjádrovým procesorem od společnosti Mediatek, konkrétně model MT6737M s taktem 1,1 GHz. Procesoru pro grafické potřeby dopomáhá grafický čip Mali-T720MP1. Dále telefon disponuje operační RAM pamětí o velikosti 1 GB. Celou tuto sestavu napájí baterie o kapacitě 2150 mAh.

Výkon bych celkově hodnotil kladně, a i když klasický antutu test se mi zde ani nepodařilo pořádně spustit, Geekbench u telefonu uvádí skóre 954 u výpočetního výkonu.

   

Specifikace testovaného modelu Nokia 1:

  • Procesor: čtyřjádrový, Mediatek MT6737M s taktem 1,1 GHz
  • Grafický čip: Mali-T720MP1
  • RAM: 1 GB
  • Úložiště: 8 GB s možností rozšíření až o 128 GB
  • Displej: 4,5″ IPS LCD displej s rozlišením 854 x 480 (218 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 5 MPx
    • Přední: 2 MPx
  • Rozměry: 133,6 x 67,8 x 9,5 mm
  • Váha: 131 gramů
  • Baterie: 2 150 mAh
  • Operační systém: Android 8.1(Oreo) Go edition
  • Konektivita: microUSB, wifi 802.11 b/g/n , LTE, Bluetooth 4.2, GPS
  • DualSIM

Nokia 1 – závěrečné zhodnocení

Telefon je přesným příkladem levného low-endu. S hardwarem se chlubit nemůže, a to jak s fotoaparátem, tak s výkonem. Android Go edition zde zachraňuje podstatnou část image telefonu, a musí se mu nechat, že bez něj by telefon nebyl zdaleka tak použitelný. To samé platí i pro „výbavu“, jelikož u takto levných telefonů je LTE a dual-sim spíše vzácností. A právě tyto dva faktory podle mého názoru činí z telefonu užitečnou pomůcku, například pro hostování internetu nebo jako komunikátor pro nenáročné uživatele či začátečníky se smartphony.

HEUREKANokia 1 Single SIM na Heureka.czNokia 1 Single SIMCena od 2 495 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKANokia 1 Dual SIM na Heureka.czNokia 1 Dual SIMCena od 2 273 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Hakus von Tyros

12. 8. 2018, 19:09

Ani ve snu. Nebrat.

Za sedm stovek celkem slušný. Víc za to ale může dát opravdu jen blázen, či jen ten, kdo jej chce používat jen jako telefon.

Karel Voříšek

18. 6. 2018, 21:00

asi mobil pro malé děti konečně si nebudou půjčovat od rodičů

Tomáš Hubka

18. 6. 2018, 21:40

Sám bych to neřekl lépe

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat