Navigace ve fotoaparátu smartphonu díky Googlu

Navigace ve fotoaparátu smartphonu díky Googlu
2018-05-15T08:14:20+02:00
• 15. 5. 2018
3

Kalifornská společnost Google si je velmi dobře vědoma problémů, se kterými se běžně setkává člověk, který se ocitnul v neznámé lokalitě. A to i v případě, že má u sebe jeho chytré zařízení. Google pro navigaci má své Google Mapy, řeč je zde však o něčem trochu jiném, pohodlnějším pro navigaci z neznámých oblastí.

Společnost Aparna Chennapragada si je zmíněných problémů vědoma též a tak se rozhodla představit aktualizovanou verzi jeho VPS (Visual Positioning System): cestu ven z betonového bludiště velkoměsta. Místo sledování ukazatele pozice v GPS navigaci lze nyní na svět nahlížet skrze fotoaparát chytrého zařízení. Ten v kombinaci s VPS ukáže cestu přímo na vašem displeji.

VPS: Ven z neznáma díky Googlu?

Nový systém navigace náleží zmíněné společnosti Aparna Chennepragada, je však nutno na začátek podotknout, že integrace této služby bude pravděpodobně v rámci Lens od Google.

Pro názorný příklad si lze představit situaci, v které vyjdete z metra na neznámé zastávce a nevíte, kudy se vydat. Stačí pouze zvednout telefon a zapnout fotoaparát. Lens následně identifikuje, kde se právě nacházíte, a náhled z fotoaparátu porovná s databází v Google Street View v daném regionu. Po té, co systém rozpozná vaši pozici, šipky prostřednictvím překrývaných vrstev udávají směr, jakým se vydat.

Společnost prozatím neudala bližší informace, kdy by se mohla služba dostavit na mobilní zařízení. Jak jsem již zmínil, pravděpodobně půjde v budoucnu o součást služby Lens od Googlu. Vedle VPS také stojí společnost Blippar se svojí iOS aplikací AR City, která byla vypuštěna v loňském roce. AR je odvozeno od slova „augmented reality“, čili rozšířená realita, a plní vesměs tu samou funkci jako VPS. Samotné VPS pak bylo součástí projektu Tango.

Společnost Google, jako taková, udala, že si též „hrála“ se systémem rozšířené reality za účelem navigace. V tomto případě by uživatele do cíle naváděla šedá liška v „cartoon“ stylu.

Mně osobně přijde velmi užitečné a celkově skvělé, že navigace zobrazí cestu přímo na ploše fotoaparátu. Dejte vědět do komentářů, co si o této záležitosti myslíte vy.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

Ladislav Šelmek

15. 5. 2018, 11:36

Nic nového, navigace sygic to nabízí bez mála rok. (Real wiew navigation)

alois navratil

16. 5. 2018, 12:16

presne…. zadna novinka….

Vladimír Mašek

15. 5. 2018, 11:29

Tento systém používala firma Blaupunkt v navigaci TravelPilot https://navigovat.mobilmania.cz/clanky/blaupunkt-travelpilot-navigace-s-zivou-kamerou-video/sc-3-a-1314048/?showforum=1
Fungovalo to slušně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat