Android App Bundle – zmenšuje se velikost instalačních balíčků aplikací

Android App Bundle – zmenšuje se velikost instalačních balíčků aplikací
2018-05-21T07:00:57+02:00
• 21. 5. 2018

Google na konferenci Google I/O představil novou funkci App Bundle, která vývojářům umožňuje navolit, které části z instalačního balíčku aplikace jsou potřebné pro dané zařízení. Díky tomu se rapidně sníží objem stahovaných dat z Google Play do jednotlivých zařízení při instalování aplikací.

Pohodlí pro uživatele především

Google si od novinky slibuje větší komfort pro koncového uživatele, jelikož ten nebude stahovat tak veliké množství dat při aktualizacích a instalacích aplikací. Doposud musí každá aplikace být stažena v kompletním balíčku se všemi soubory, které ani nebyly potřebné pro dané zařízení. Krásně se dá situace ilustrovat na jazykovém balíčku, kde stačí například angličtina.

Android App Bundle

Odkaz na animaci

Google zveřejnil informace, že veliké položky ke stažení nejsou problémem jen v rozvojových zemích, ale dokonce i v rozvinutých zemích. Čím větší má aplikace instalační balíček, tím méně stažení má. Díky Android App Bundle mohou vývojáři snížit velikost instalačních apk balíčků.

Nyní každý uživatel získá jakýsi personalizovaný balíček přímo potřebný pro jeho zařízení, kde nebude nic nadbytečného. Google potvrdil, že dělal již pokusy se svojí aplikací YouTube. Firmě Microsoft se díky Android App Bundle podařilo snížit velikost o 23 % instalačního souboru aplikace LinkedIn. Nyní nebudou muset vytvářet vývojáři různá APK pro různá zařízení, ale jeden APK a dané zařízení si vybere vše, co potřebuje pro správnou instalaci.

Zdroje: androidcommunity.com, android-developers.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat