Společnosti Oculus a Xiaomi zahájily spolupráci na VR

Společnosti Oculus a Xiaomi zahájily spolupráci na VR
2018-02-07T23:28:41+02:00
• 19. 1. 2018

Když se řekne slovo Xiaomi, většina z nás si představí v českých končinách relativně novou značku zaobírající se mobilními zařízeními. Xiaomi nabízí převážně telefony nižší střední a střední třídy. Ty u nás téměř nemají konkurenci, co se poměru cena/výkon týče. Totéž se dá říci i o jeho vlajkových lodích, které za tu cenu nabídnou většinou to, co prémiové značky za téměř dvojnásobek.

Na druhé straně zde stojí Oculus, který je znám hlavně pro svůj headset pro virtuální realitu s názvem Rift. Ten spatřil světlo světa 11. června v roce 2015.

Spolupráce na dvou VR headsetech

Obě společnosti na CES 2018 oznámily, že začaly spolupracovat. Jejich společná práce spočívá na dvou headsetech pro virtuální realitu. První model se nazývá Oculus Go a druhý Xiaomi Mi VR Standalone.

Soupravy pro virtuální realitu dnešní doby jsou známy tím, že z nich vede spousta kabelů. To i přes jejich dostatečnou délku může způsobit zakopnutí a poškození zařízení. Toto je vedle menšího rozlišení některých modelů druhý největší problém. Společnosti též oznámily, že jednotlivé headsety budou mít absenci kabelů. Nebude tedy potřeba externího počítače či herní konzole nebo mobilního zařízení.

Oculus Go byl představen již v říjnu roku 2017 s doporučenou cenou 199 amerických dolarů. Obě náhlavní soupravy budou vzhledově téměř identické, taktéž i, co se specifikací týče. V jejich útrobách tedy nalezneme Snapdragon 821 od společnosti Qualcomm. Naším očím budou sloužit dva displeje s rozlišením 2K (2560×1440 pixelů). Oproti staršímu modelu Rift zde nalezneme čočky druhé generace a ovladač s touchpadem a akčním tlačítkem.

Vylepšený zvuk

U starší generace bylo třeba vlastních sluchátek, zde je tomu jinak. Náhlavní souprava obsahuje již zabudovaná sluchátka s prostorovým zvukem, speciálně vyvinutý samotným Oculusem. Tím se zvedla manipulovatelnost, avšak, pokud by někomu sluchátka nestačila, je zde možnost využít 3,5mm jack.

Co se týče druhého modelu, tedy z dílny Xiaomi, ten bude dostupný primárně pro čínský trh, kde má značka obrovské zastoupení. Jak jsem zmínil, model bude vybaven stejnou výbavou, jako je tomu u Oculusu. Podporuje též Oculus Mobile SDK, čímž dovoluje již existujícím vývojářům společnosti Oculus jednoduše převést svůj obsah do tohoto nového modelu. Podpory se dočká také Mi VR SDK.

Oculus Go bude k dispozici na počátku roku 2018, Mi VR Standalone bude tedy pouze v Číně také v roce 2018.

Tang Mu, víceprezident Mi Ecosystem a vedoucí společnosti MI Lab uvedl:

Jsme moc rádi, že s Oculusem spolupracujeme na těchto samostatných zařízeních, která překračují očekávání z hlediska výkonu vzhledem k atraktivní ceně. Společnost Xiaomi vždy neúnavně a bedlivě sledovala nejlepší uživatelskou zkušenost a poměr cena/výkon. Pro co nejlepší zážitek zvážíme každý detail. Prostřednictvím spolupráce se společností Oculus jsme byli schopni integrovat špičkové technologie, abychom vytvořili samostatný headset pro virtuální realitu, který umožňuje lidem ponořit se do jiného světa i bez potřeby externích zařízení, jako jsou počítače či chytré telefony.

Hugo Barra, viceprezident společnosti Oculus VR, na Facebooku sdělil:

Samostatné VR zařízení reprezentuje další významnou fázi vývoje hardwaru pro virtuální realitu ve společnosti Oculus. Prostřednictvím našeho partnerství s firmou Xiaomi, Oculus Go i Xiaomi MI VR Standalone představují náš první krok pro poskytování takzvaného „sweet spotu“ mezi mobilním VR a VR pro PC. Tato nová zařízení budou nově ty nejjednodušší cesty k tomu, jak se dostat k virtuální realitě.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat