Sony Xperia XZ1 – klasika, která neurazí recenze

Sony Xperia XZ1 – klasika, která neurazí [recenze]
2017-10-02T10:35:07+02:00
• 2. 10. 2017
1

Na veletrhu IFA 2017 v Berlíně jsme se dočkali představení nových top modelů od společnosti Sony. Tentokrát si výrobce pospíšil a poslal novinky velmi rychle do prodeje, což nebylo zvykem. Někdy jsme museli čekat i několik měsíců. Avšak toto není jediné plus pro Sony. Nyní se může chlubit, že jako první společnost prodává smartphony s Androidem 8.0 Oreo již v základu.

Dnes se podíváme v recenzi na prostřední top model Xperia XZ1, který již můžete zakoupit na našem trhu. Sony ani tentokrát neriskovalo a vsadilo na tradiční OmniBalance design. Zároveň se jedná pravděpodobně o poslední model této linie, jelikož již nyní zástupci společnosti prohlašují, že se chystá zcela nová generace.

Nostalgický design

Jak již bylo řečeno, Sony Xperia XZ1 nabízí OmniBalance, který za pár měsíců oslaví pět let existence. Od původních modelů se sice liší, ale stále zde najdeme charakteristické designové prvky. Nejvýraznější jsou silné rámy nad i pod displejem. Někteří uživatelé vítají tento nadbytečný prostor, jiní by raději viděli nasazení novějšího trendu minimalizace rámů.

Přední strana obsahuje 5,2palcový displej s Full HD rozlišením. Byla použitá IPS technologie, jež byla vylepšena o podporu HDR technologie. Díky ní se nabízí vysoký dynamický rozsah barev. Ten nejvíce uvítáte u videí. Bohužel je zde nutná podpora ze strany tvůrců aplikací jako Youtube a Netlifx. Například s Youtube si ještě nepřehrajete HDR video s vylepšenými barvami, budete si muset vystačit s běžným obsahem. Je ale otázkou času, až bude přidána podpora.

Nad i pod displejem se nachází velmi tlusté rámy, jež obsahují reproduktory. V tomto případě se přímo vybízí stereo pro sledování videí. Zvuk se line přímo na uživatele, díky čemuž je lepší prožitek ze sledování, než když jde zvuk jen z jedné strany. Ve spojení s displejem bych hodnotil Xperii XZ1 jako výborné zařízení pro sledování videí.

Mezi horním reproduktorem a displejem se nachází nepatrný nápis Sony. Po levé straně od reproduktoru je přední selfie kamerka s 13 MPx. Vpravo jsou senzory, kterých si skoro nevšimnete. Více na přední straně nehledejte, ani ovládací tlačítka, pro která je prostoru dostatek. Ta jsou jen softwarová a mírně ubírají prostor s 5,2palcového displeje.

Levá strana mobilu obsahuje jen krytku pro dvě SIM karty, případně lze použít microSD kartu a hlavní SIM. Jedná se o hybridní slot, takže si musíte vybrat, co budete preferovat – dvě telefonní čísla nebo jedno s dodatečným úložištěm. Krytka jde vysunout bez speciální jehly, bohužel Sony stále nechalo funkci, že po vytažení krytky dojde k restartování zařízení.

Pravá strana je již bohatší na tlačítka. Samozřejmostí je zde kolébka hlasitosti v horní části. Uprostřed strany se nachází hlavní vypínací tlačítko, které má v sobě zabudovanou čtečku otisků prstů. V dolní části je zakomponována dvoupolohová spoušť foťáku. Ta je sice typická pro Xperie, ale osobně jsem si ji neoblíbil a v některých případech stačilo zmáčknout mobil silněji, což způsobilo zmáčknutí tlačítka a následné zapnutí aplikace pro focení.

Horní strana mobilu je plastová a obsahuje konektor pro sluchátka a také jeden mikrofon. Pro spodní stranu byl také použit plast. Zde je již USB C konektor a druhý mikrofon.

Na zadní straně se vše důležité nachází v horní části mobilu. Nelze si nevšimnout vystouplého foťáku, jenž způsobuje mírnou nestabilitu, když mobil položíte na záda. Ve středové části je umístěn blok, kde najdeme senzory napomáhající ostření foťáku, LED světlo a NFC anténu. Uprostřed mobilu je jen nápis Xperia vyrytá do kovu.

Xperia XZ1 je celokovové zařízení, co se týče obvodu. Jediný plast byl použit pro horní a spodní stranu. Vpředu najdeme Gorilla Glass 5. Musím pochválit designéry za umístění antén. Ty jsou na stranách mobilu v poměrně malém prostoru. Nenarušují celkový design. I díky tomu jsou strany hladké, což nejvíce oceníte při každodenním držení. Přechod z displeje na konstrukcí a zpět není výrazný a prst klouže poměrně dobře.

Čtečka otisků prstů

U výrobců je běžné, že čtečka otisků prstů se nachází na přední nebo zadní straně. V poslední době se přesouvá právě na zadní, jelikož při větších displejích už nezbývá místo pod zobrazovacím panelem. V tomto případě má Sony výhodu, jelikož již standardně umisťuje čtečku do bočního vypínacího tlačítka.

Jelikož má čtečka menší plochu, respektive je protáhlejší, ne vždy správně rozpozná otisk. Nedostatky jsem převážně zaznamenal u vlhkých nebo mokrých prstů. Co se týče rychlosti, je na tom velmi dobře, jen mě mrzí, že pro aktivování odemknutí je potřeba stisknout tlačítko. Díky tomu mnohdy nebudete mít ani možnost vyčíst informace na zamykací obrazovce. Jedině když použijete nezaregistrovaný prst.

Výkonu dostatek

Jelikož se Xperia XZ1 řadí mezi top modely, není pochyb, že nabízí to nejlepší, co je na současném trhu k dispozici. O výkon se zde stará Snapdragon 835, který má k dispozici 4 GB operační paměti. Úložiště poskytuje 64 GB typu UFS 2.1. Díky této konfiguraci Xperia nabízí mnoho výkonu a všechny operace jsou velmi svižné. I díky minimálním úpravám systému se nesetkáte se sekáním nebo zaváháním při náročnějších operacích.

Samozřejmě byl smartphone podroben sériím benchmarků pro náhled, jakých výsledků dosahuje. Ač nemusí být podle bodových tabulek na úplné špičce, mohu prohlásit, že uživatelský zážitek jen vynikající.

Specifikace Sony Xperia XZ1

  • displej: 5,2 palců, Full HD, HDR
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 835
  • 4 GB RAM
  • úložiště: 64 GB + microSD
  • foťáky:
    • zadní – 19 MPx, f/2.0
    • přední – 13 MPx
  • IP68, čtečka otisků prstů
  • Android 8.0
  • rozměry: 148 x 73 x 7,4 mm, 156 gramů
  • Wi-Fi 802.11, LTE Cat 16, 4CA, 4×4 MIMO, Bluetooth 5.0, USB Type-C 3.1, NFC, DNLA
  • baterie: 2 700 mAh + QuickCharge 3.0

Malé baterie si nevšimnete

Xperia XZ1 nenabízí velkou baterii a ani nelze říci, že by byla průměrná. S kapacitou 2 700 mAh je spíše podprůměrná, ale hodnotou se nenechte zmást. Sony se podařilo optimalizovat všechny součásti tak, že model XZ1 nabízí podobnou výdrž na jedno nabití jako jiné modely s mnohem větší baterií.

Náročnější uživatel bude muset večer dávat mobil na nabíječku. Jestliže pracujete s mobilem střídmě, klidně se dostanete na dva dny používání, ale to záleží i na používaných aplikacích. Co se týče nabíjení, je zde samozřejmostí rychlá dodávka energie. Konkrétně je k dispozici technologie Quick Charge 3.0. Nabíjení trvá přibližně 1,5 hodiny.

 

V Sony se tak trochu zamysleli nad životností baterie a zakomponovali funkci pomalého nabíjení. V podstatě se mobil naučí, kdy jej připojujte na delší dobu na nabíječku (převážně v novic) a následně zpomalí nabíjecí cyklus. Před odpojením je ale kapacita na 100 %. V mém případě se to podařilo jen jednou. Pravděpodobně si mobil nezvykl na můj cyklus spánku a napojování na nabíječku.

Otestoval jsem i možnost dlouhého sledování videa. Xperia vydržela přehrávat video 5 hodin a 40 minut, přičemž kapacita baterie klesla ze 100 % na 22 %. Možná by se mobil dostal na 7 hodin, ale to již není podstatné.

Čistější systém, ale s bloatwarem

Sony už dávno nejde do těžkého předělávání operačního systému, za což si vysloužilo nejednu chválu. I Xperia XZ1 má velmi čistý Android, byť ne zcela. Pár změn se zde najde, jako třeba v ikonách v notifikační liště.

Menší problém mám ale s předinstalovanými aplikacemi. Není jich mnoho, ale stále nechápu, proč mi výrobce neumožní odinstalování. Mohu je maximálně zakázat, a to je tak vše. Samozřejmě chápu, že systémové aplikace musí zůstat, ale obsažení AVG ochrany nepovažuji za klíčovou, stejně jako Amazon obchod. Několik aplikací jsem zakázal, aby se mi neukazovaly ani v nabídce.

 ,

Mírně mě iritovalo, že mě Sony rušilo notifikacemi nabízející výhody nebo produkty od této společnosti. Nejvíce podobných upozornění bylo při začátku používání mobilu. Následně jich bylo méně a v podstatě se interval upozorňování velmi prodloužil. K vyrušení dochází už jen po několika dnech.

Celková zkušenost Androidem 8.0 Oreo v podání Sony je velmi dobrá. Minimum úprav, maximální využití základních funkcí a hlavně nejaktuálnější systém.

Foťák by zasloužil rychlejší evoluci

Xperia ZX1 disponuje 19MPx foťákem se světelnosti f/2.0. Sony mu dalo název Motion Eye a senzor je typu Exmor RS. Hlavní předností je schopnost natáčet velmi zpomalená videa s frekvencí snímání 960 FPS.

Bohužel na dnešní dobu je foťák spíše průměrný. Konkurence nabízí daleko lepší světelnost, dokonce f/1.6. V této oblasti bude Xperia v nevýhodě, zejména když budete chtít pořizovat snímky za zhoršených světelných podmínek. Bez optické stabilizace nebude jednoduché pořídit noční snímek. K tomu si budete muset napomoci nejlépe nějakým stativem.

Pakliže jsou světelné podmínky dostatečné, pořídíte s mobilem poměrně dobré snímky. Bohužel nemůže aspirovat na krále fotomobilů, ani jej řadit do této kategorie. Konkurence jednoznačně nabízí lepší schopnosti.

Musím pochválit, že Sony zakomponovalo možnost 4K nastavení pro videa přímo do aplikace na focení a není nutné spouštět dedikovanou aplikaci v rámci foťáku. S mobilem můžete také pořizovat Full HD videa při 60 snímcích za sekundu. K dispozici je také elektronická stabilizace obrazu, ale jen pro Full HD režim s 30 snímky za sekundu.

Aplikace je nedoladěná

Ač došlo k posunu u aplikace, není zcela doladěná. Pakliže budete používat Super Auto režim, aplikace se bude neustále snažit o nastavení nejlepšího profilu pro snímání. Během chvíle může vystřídat několik režimů – pohyb, krajina, makro atd. Zjevně toto přepínání způsobuje zasekávání obrazu a někdy dojde i k zaseknutí. V takovém případě stačí odejít z aplikace a znovu ji spustit.

960 snímků za sekundu

Hlavní předností nové Xperie je samozřejmě zaznamenávání videí při 960 snímcích za sekundu. Nečekejte, že budete moci pořídit dlouhý záznam při takové frekvenci. V podstatě spustíte režim pro zpomalená videa a následně při natáčení stačí zmáčknout tlačítko, což uloží rychlý záznam. Během pořizování videa můžete tak učinit několikrát.

Na videu výše lze vidět několik sekvencí zpomalení při natáčení reakce poškozené baterie s vodou. U druhého videa je již vidět kratší záznam. Podotýkám, že vždy je potřeba dostatečného osvětlení, jinak je záznam velmi nekvalitní.

Ukázky fotografií

 

Klasika, která nezklame

Sony Xperia XZ1 je skutečným top modelem tohoto výrobce. Po designové stránce jsme se nedočkali evoluce. Výrobce se stále držel svého OmniBalance designu, ale dotáhl ho k dokonalosti. Plastových krytů na antény po stranách si ani nevšimnete a kovové zpracování je výborné. Přední strana obsahuje poměrně tlusté rámečky nad i pod displejem, ale to je již takový standard u Sony za ta léta.

Displej v dnešní době nepatří mezi špičku, ale nabízí například podporu HDR, což nejvíce ocení uživatelé sledující videa. Samozřejmě až budou aplikace podporovat pro toto zařízení HDR režim. Když k tomu připočítáme přední stereo reproduktory, jedná se o velmi dobré zařízení pro konzumování obsahu z Youtube a podobných služeb.

Sice baterie má na dnešní dobu podprůměrnou kapacitu, tak vyladění je natolik dobré, že mobil se může pasovat do role pracanta na jeden den. Při střídmějším používání dosáhnete klidně na dva dny.

Mírným zklamáním je samotný foťák. Sice nabízí schopnost pořizování videí při 960 snímcích za sekundu, ale ostatní vlastnosti již jednoduše nestačí na současnou konkurenci.

Celkově je model XZ1 velmi dobrým zařízením, které nezklame uživatele, pokud neočekává maximální využití přední strany pro displej nebo uchvacující záběry ze zadního foťáku. Dobré zpracování a nejaktuálnější Android jsou dalšími lákadly pro koupi.

Plusy

  • nejnovější Android 8.0 Oreo
  • zpracování
  • stereo reproduktory
  • optimalizace systému

Mínusy

  • tlusté rámečky nad i pod displejem
  • světelnost foťáku
  • neodladěná aplikace pro focení
HEUREKASony Xperia XZ1 Dual SIM na Heureka.czSony Xperia XZ1 Dual SIMCena od 3 660 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASony Xperia XZ1 Single SIM na Heureka.czSony Xperia XZ1 Single...Cena od 3 770 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Janda

27. 10. 2017, 13:02

Takže pane recenzente, ty TLUSTÉ rámečky co vás furt tak iritují, stejně jako omnibalance jsou stejně tlusté, jako má 95% ostatní modelů od všech ostatních značek. Design je skvělej a Sony je jediný výrobce, kterej je v tý záplavě naprosto designově stejnejch telefonů rozpoznatelenej ne deseítky metrů. Jestli to vadí vám, pište a zdůraznujte, že je to váš subjektivní pocit, jinak to vyznívá jako negativum, kterým design rozhodně není. Právě naopak. Překvapujeme mě vaše opakované divení se, že když je třeba vysunout slot se SIM a microSDHC kartou, že se telefon vypne. Samozřejmě, že se vypne a je to dobře. Jestli chcete znát důvod, zeptejte se kohokoliv s elektrotechnickým vzděláním. Dozvíte se pro vás zcela překvapivý důvod. Dále mě překvapuje, že se divíte, že k vysunutí slotu Sony nepotřebuje nějaké zvláštní udělátko, jako ostatní výrobci. Xperie to mají takhle jednoduchý a je mi líto těch, kteří si bez toho udělátka slot pro SIM a microSDHC kartu prostě neotevřou. Zvlášt „praktický“ je to kdekoliv, kdy nejsou doma. Anebo, že by to udělátko furt nosili s sebou? Dále mě překvapuje že se nenamáháte vyzvednout certifikaci IP68, což zdaleka není běžné. Dále mě chybí zmínka o tom, že tato kompaktní Xperie nemá ve své třídě konkurenci. Nepíšete nic o kvalitě stereoreproduktorů, což taky není běžný. Nezminujete se o zvuku výstupu na sluchátka, kterej je považovanej ze jeden z nejlepších, neli úplně ten nej.
Sorry, ale vaše recenze mě přijde nedodělaná stejně jako vámi kritizovaná aplikace na focení. Připadá mě, že tak usilovně hledáte ne mouchy ale mušky, dokud je nenajdete. Pozitiva, kterých je mnoho, jakci opomíjíte, nebo zmíníte jen mimochodem. Nejspíš vám nedošlo, že aktualizace jsou zvlášt u Sony tak časté, že nějaká aplikace může mít chybičku, ale velmi záhy je napravena. Navíc, pokud je problém u nějaké aplikace, myslím, že na obchodu Play si každej může zdarma pomoci instalací aplikace náhradní. Věřím ale, že to nebude třeba.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat