Xiaomi dostalo půjčku ve výši jedné miliardy dolarů

Xiaomi dostalo půjčku ve výši jedné miliardy dolarů
2017-08-03T07:30:16+02:00
• 3. 8. 2017

Čínský výrobce elektroniky Xiaomi si zajistil další půjčku v hodnotě jedné miliardy amerických dolarů. Po třech letech je to již druhá ve stejné hodnotě. První se vyplácela během tří let, u té současné to bude stejně tak. Půjčka, na kterou se složilo osmnáct bank, má pomoci Xiaomi v podpoře kamenných obchodů a prosazení se v zahraničí.

Na půjčku se složilo osmnáct bank

Složit dohromady jednu miliardu amerických dolarů, což představuje 26 miliard korun českých, by bylo pro jednu banku enormně rizikové, proto se na celém tzv. syndikovaném úvěru podílelo rovnou osmnáct bankovních subjektů. Xiaomi potřebuje další úvěr nikoli kvůli splácení dluhů a problémům na trhu, ale pro další rozvoj a boj s konkurencí. Primární zaměření peněz je na podporu kamenných obchodů a o rozvoj na zahraničních trzích.

První půjčku na rozvoj společnosti a na možnost diferencovat výrobu na více produktů získalo Xiaomi již v roce 2014. Společnost totiž po dlouhé době překonala klesající tendenci v prodeji svých telefonů a zaznamenala úspěch, za druhé čtvrtletí letošního roku prodala na 23 miliónů kusů smartphonů. Naposledy takových výsledků dosáhla ve třetím čtvrtletí roku 2015. Avšak takových prodejů jako v první půlce roku 2015 ještě nedosahuje. V současnosti je však spolu s firmami Oppo, Huawei a Vivo na vrcholu, co se týče prodejnosti mobilních telefonů.

Na úvěr se složily hlavně evropské a asijské banky. Xiaomi se kromě rozvoje prodeje v zahraničí plánuje zaměřit pravděpodobně i na vývoj vlastní umělé inteligence. Nasvědčuje tomu nedávné představení chytrého reproduktoru. Xiaomi by tak odpovědělo na počiny společností Baidu a Alibaba, které se vydávají tímto směrem.

Zdroj: reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat