Google představil Nearby Connections 2.0

Google představil Nearby Connections 2.0
2017-08-01T09:30:37+02:00
• 1. 8. 2017

Před rokem jsme se dočkali nové funkce Nearby v Androidu, která měla za úkol zjednodušit sdílení informací. V současnosti je využití spíše menší, ale mohli jste se s ní setkat při nastavování druhého zařízení s Androidem. Na primárním se vám mohla zobrazit notifikace, jestli chcete nastavit nové zařízení. Původně Google zamýšlel například informování o webových stránkách obchodu skrze notifikaci, pakliže jste blízko něj.

Google se rozhodl, že razantně rozšíří možnosti Nerby, a proto vydává vylepšenou verzi 2.0. Došlo k navýšení propustnosti dat, zrychlila se odezva, přibylo lepší šifrování a také byla implementována podpora sdílení mezi dvěma zařízeními bez nutnosti připojení k internetu (P2P).

Nová verze API podporuje přenos dat skrze WiFi, Bluetooth LE a běžné Bluetooth. V rámci topologie sítě nyní najdeme typ star (1:N) a cluster (M:N).

Již nyní jsou k dispozici aplikace, které využívají Nearby API 2.0. Například The Weather Channel umí sdílet varování mezi uživateli, kteří jsou blízko u sebe. V tomto případě jedno zařízení s připojením na internet získá informaci, kterou následně umí sdílet mezi ostatními, byť nejsou připojení k internetu. Aplikace Hotstar umí sdílet mediální obsah a s hrou GameInsight umí najít hráče v blízkém okolí. V dohledné době vznikne i aplikace pro Android TV využívající Nearby 2.0.

V tomto případě není potřeba vyhlížet aktualizaci Androidu. K šíření dochází skrze aplikaci Google Play Služby – novinka je dostupná od verze 11. Díky tomu se dostane na velké množství zařízení. Vývojáři již nyní mohou studovat potřebné materiály na stránkách Googlu, přičemž jsou dostupné i ukázky aplikací.

Zdroj: droid-life.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat