Spotify se potýká s nelegálními skladbami

Spotify se potýká s nelegálními skladbami
2017-07-24T11:40:26+02:00
• 24. 7. 2017
1

Švédská hudební streamovací služba byla obviněna z „úmyslného porušování předpisů v ohromné míře“. Zpracovatelský proces společnosti Spotify je právně velmi komplikovaný a těsně před IPO, který by jej mohl ocenit na 13 miliard dolarů, čelí dvěma obtěžujícím žalobám, uvedl to zahraniční server THR.

V jedné ze žalob se uvádí, že velké hity z šedesátých let, jako je například „Can’t Take My Eyes off of You”, jsou streamovány bez řádné licence. Druhou žalobu podala společnost Bluewater Music Services Corporation, která spravuje práva na hraní písní, jako je “White Liar” od Miranda Lamberta či “Yesterdays” od “Guns´N Roses”. Celkově se jedná o více než 2 500 písniček. Za každou porušenou skladbu by společnost měla zaplatit 150 000 dolarů, což je v přepočtu asi 3 750 000 Kč.

Zatímco se Spotify zabývá spíše licencováním značek pro použití zvukových nahrávek, poslední komponenta je podle všeho nad právy na jednotlivou skladbu. Pokaždé, když se píseň přehraje kdekoli na světě, její autor obdrží zisk. Spotify však spolupracuje s velkými agenturami, které ale nespravují všechny umělce. Hlavním úkolem Spotify bylo tyto skladatele co nejvíce sledovat, a to tak, aby nedošlo k poruše autorských práv. To se však podle žalujících nepovedlo.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat