Seznam.cz spouští beta verzi Jízdních řádů

Seznam.cz spouští beta verzi Jízdních řádů
2017-07-31T12:19:33+02:00
• 31. 7. 2017

Seznam před lety odkoupil populární aplikaci Pubtran pro vyhledávání spojení v rámci veřejné dopravy. Po dvou letech zde máme další aktualizaci, která přináší mnoho novinek. Asi tou největší je vydání aplikace pro iOS, ale nesmíme zapomenout na beta verzi webové služby.

Mapy.cz nově nabízí jízdní řády pro celou ČR

Navíc celá služba je propojena s mapovými podklady Seznamu, díky čemuž nemusíte například znát kompletní název zastávky. Stačí pouze zadat cíl, kam chcete přijet. Služba vám rovnou nabídne zastávky v cílové destinaci. Bonusem navíc je také hledání na hlavní stránce vyhledávače Seznam.cz. Nyní tak můžete využívat web a aplikace pro iOS a Android.

Rozhodli jsme se vybudovat konkurenci dosud jedinému celorepublikovému hráči. Ten podle nás dlouhodobě zneužívá fakt, že má exkluzivní data, a dále je nezveřejňuje správně, přestože mají být ze zákona otevřená. Z provozu aplikace Pubtran i hledání spojení na Mapy.cz vidíme, že o náš způsob plánování tras veřejnou dopravou je zájem. Proto nás od spuštění Beta verze neodradilo ani to, že vinou monopolu, stále nemáme komplexní informace. Uzavíráme smlouvy s jednotlivými dopravci, abychom veřejně dostupná data průběžně doplňovali a mohli tak poskytovat lidem co nejlepší službu. Zároveň jsme připraveni obratem jakékoliv další dopravce do našich dat přidávat. Proti podle nás nelegálnímu chování společnosti CHAPS budeme nadále bojovat všemi dostupnými prostředky,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer Jízdních řádů.

Kompletní data o veřejné dopravě jsou dostupné na místech jako Jihomoravský kraj, Praha či Plzeň. Na jiných místech republiky mohou některé detailnější informace, jako zpoždění, chybět. Veřejně dostupné zatím nejsou ani jízdní řády všech vlaků, tramvají, trolejbusů či mezinárodních linek. „Jakmile se nám podaří data získat, bez prodlení je do Jízdních řádů budeme přidávat,“ dodává Jan Štěpán.

Aby toho nebylo málo, nová verze obsahuje i data jiných zemích, kde jsou veřejně dostupná a nepodléhají takovým komplikacím jako v Česku.

Švýcarsko je země, která by pro nás v otevřenosti dat mohla být vzorem. Samozřejmě není v Evropě samotné. Cestovatele proto potěšíme také jízdními řády vybraných velkých měst z Itálie, Španělska a Francie. Namátkou jmenujeme Florencii, Benátky, Bolognu, Palermo, Grenoble, Marseille, Nice, Bordeaux, Paříž, Barcelonu, Madrid, Valencii či Malagu. Výběr je už nyní velký a budeme jej neustále rozšiřovat,“ dodává Jan Štěpán.

V rámci bonusových funkcí najdeme například možnost zakoupení jízdenek prostřednictvím aplikace, pakliže je tato služba v daném městě dostupná.

Bohužel zde stále probíhá spor o dostupnost dat ve strojově čitelné podobě. Ačkoliv došlo k několika změnám, tak Seznam.cz stále nemá všechna data dostupná, jako je to běžné v jiných zemích.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat