České aplikace ze storu: Platby QR aneb hotovost každým rokem ustupuje

České aplikace ze storu: Platby QR aneb hotovost každým rokem ustupuje
2017-07-18T08:55:40+02:00
• 18. 7. 2017

Před několika dny jsme zveřejnili třetí díl našeho zcela nového pořadu „České aplikace ze storu“. Hlavním tématem byla aplikace pro výpočet hyperfokální vzdálenosti, přesněji Fripito Focus Guru.  Za vznikem stojí mimo jiné také Honza Březina, kterého můžete znát například z našeho rozhovoru.

Čtvrtý díl pořadu jsme se rozhodli věnovat další české aplikaci, přesněji Platby QR. Již z názvu napovídá, že se jedná o „appku“ pro uživatele platící pomocí telefonu. Aplikaci využijete hlavně ve chvíli, kdy chcete mít pod kontrolou své platby. Dlouhý čas se mělo za to, že QR platby jsou již dávno za Zenitem. Ovšem není tomu tak.

Nyní i samotný Apple je začal se svým novým operačním systémem iOS 11 aktivně podporovat, a to například pro rychlé připojení k Wi-Fi. Cupertinská společnost nakonec zašla tak daleko, že začala podporovat skenování pomocí nativní aplikace Fotoaparát. Samozřejmě, největší využití QR plateb spočívá v mobilních platbách. Na tuto problematiku se rozhodl zaměřit český vývojář Jakub Lares.

Aplikace QR platby vás zaujme především díky své jednoduchosti. Hlavní výhodou „appky“ je možnost přidávat všechny své bankovní účty. Velmi jsem si oblíbil funkci, díky které je možné pouze nakopírovat číslo účtu do schránky. Aplikace jej automaticky rozpozná, což znamená, že číslo účtu sama přidá a přiřadí k němu také logo banky.

„Někdo může namítat, že generovat QR kód už umí i mobilní aplikace bank. To je sice pravda (například servis 24 od ČP to údajně zvládá skvěle), ale ne všechny banky toto podporují. Například u Air Bank si QR kód vygenerujete, ale nasdílet ho někomu je už celkem horor. Někdo má účty u více bank, takže takto může mít uživatel vše pohromadě, nemusí se nikam přihlašovat a jako bonus funguje aplikace plně offline.“

Hlavní cílovou skupinou jsou dle mého všichni uživatelé, kteří mají obdobný problém. Hotovost každým rokem ustupuje, a když někdo za někoho zaplatí útratu, často není jednoduché si peníze předat.

Aplikace je stále ve vývoji. Od vydání QR platby pro iOS bylo například přidáno „chytré“ rozpoznávání čísla účtu ze schránky (zmíněno výše). Do poslední aktualizace vývojáři přidali také podporu pro 3D Touch, jež má za úkol zrychlit generování QR kódu.

V praxi to tedy znamená, že stačí použít 3D Touch na ikonku aplikace, vybrat číslo účtu a uživatel se dostane přímo na obrazovku pro vyplnění detailů. V budoucnu se plánuje nasadit podporu pro Apple Watch, službu iMessage a také hlasovou asistentku Siri, a to pro ještě rychlejší generování.

logo-app Platby QR Developer Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat