Sony Xperia XA1: kompaktní prcek pro nenáročné recenze

Sony Xperia XA1: kompaktní prcek pro nenáročné [recenze]
2017-06-27T09:15:34+02:00
• 27. 6. 2017
2

Společnost Sony nám na letošním MWC představilo nejen svou vlajkovou loď, ale také zbrusu nový kousek pod názvem Xperia XA1. Sony se v posledních měsících spíše soustředila na nejvyšší třídu, tudíž pro nás bylo celkem překvapením, že se znovu pouští do boje ve střední třídě.

V poslední době se však ve střední třídě odehrává poměrně dobrá válka. Této kategorii totiž jednoznačně kraluje čínské Xiaomi a jihokorejský gigant Samsung. Xiaomi nabízí telefony s velmi nízkou cenou, zato s velmi slibnými hardwarovými parametry. Samsung na druhou stranu sází na svůj předělaný operační systém, který nabízí desítky vychytávek. Dalo by se tedy říci, že pro dalšího výrobce zde není místo – nebo snad ano?

Nový model Xperia XA1 nabízí oproti svému předchůdci, tedy Xperii XA, procesor typu Helio P20, poměrně slušně inovovaný design, technologickou novinku zvanou USB-C, nejnovější Android 7.0 Nougat a fotoaparát „nabušený“ megapixely. Cena je na takovéto hardwarové parametry slušná, ovšem i zde najdeme mnoho kompromisů.

Několikaletý design

Sony Xperia XA1 nabízí opět plastovou konstrukci, která je inspirována u modelů XZ a Compact. Jedná se tedy o kompaktní model, který disponuje ostře řezanými prvky a zaoblenými boky, jež dopomáhají k lepšímu úchopu a stabilizaci, například při běhu. Jde však o provedení, na které jsme u společnosti Sony již dávno zvyklí. S podobným designem se setkáváme každým rokem.

Konstrukce dnešních telefonů jsou zpravidla kovově vybroušenými částmi. Ihned po hmatu tedy zjistíte, o jaký materiál ve skutečnosti opravdu jde. Sony se ale vydalo trochu jinou cestou, podobně jako například konkurenční Xiaomi se svou „Mi6-kou“. Rám kolem displeje je velice vkusně zakulacen, navíc jej výrobce vybavil materiálem z kovu, což vám dodá neuvěřitelně dobrý a stabilní úchop z používání. Rám je navíc zakulacen tak perfektně, že zde nenajdete žádné ostré hrany, tedy až na samotná hardwarová tlačítka. Všechna tlačítka najdete na pravé straně telefonu. Na levém boku se pak nachází pouze zdířka pro nanoSIM a microSD kartu.

Spodní hrana je přeci jen o něco zajímavější. Výrobce se u své novinky rozhodl nasadit zcela novou technologii USB-C. Většina výrobců se při tomto kroku rozhodne upustit také od starého a dobře známého 3,5 mm jack konektoru, který slouží pro připojení audio sluchátek. To však není případ Sony, neboť tento typ konektoru se nachází na horní straně zařízení. To mě ze začátku zarazilo, ovšem na druhou stranu velmi mile překvapilo. Dále se zde nachází mikrofon a reproduktor.

Již při prvním uchopení jsem měl pocit, že v rukou držím velmi lehké a plastové zařízení. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že by telefon působil jakkoliv lacině. Jedná se spíše o nezvykle nízkou váhu. Na přední straně se nachází velmi odolný displej, který se nepříliš snadno zapatlá.

Dominantou na zádech není samozřejmě nic jiného než fotoaparát. Měl jsem velkou radost, že jsem zde nenarazil na nevkusně vystouplou čočku. Sony vsadilo na svůj tradiční koncept, tudíž se fotoaparát nachází na pravé straně telefonu. Foťák disponuje také přisvětlovací LED diodou. V prostřední části pak najdete logo Xperia a malé logo pro NFC.

Přední strana pak neobsahuje žádná hardwarová tlačítka, nýbrž softwarová. Velkou záhadou mi však jsou zvláštně implementované rámečky, které se nachází v horní a dolní části displeje. Zřejmě slouží pro lepší úchop při hraní her, jinak si tento počin vysvětlit nedokážu. Tlačítko pro zapnutí a vypnutí displeje se nachází na pravé straně smartphonu. A zde je právě ten největší kámen úrazu – Xperia XA1 nedisponuje čtečkou otisků prstů, což v redakci opravdu nechápeme. V této cenové kategorii je skener pro otisky prstů samozřejmostí.

Nad samotným zobrazovacím panelem najdete také zdířku pro výstup audia, jenž využijete primárně při telefonování. Zařízení je mimo jiné vybaveno TFT IPS displejem s úhlopříčkou 5″ a rozlišením 1 280 x 720 px. Na takto velké ploše je výsledný obraz dostatečně jemný. Na přímém světle však displej pokulhává, často jsem se setkával s horšenou čitelností. Automatická regulace jasu však funguje na jedničku.

Největším nepřítelem voda

Sony Xperia XA1 se sice může chlubit perfektním zpracováním, ovšem zvýšenou odolností nikoliv, což je velká škoda. Smartphone navíc není vybaven ani zvýšenou ochranou, která by vaše zařízení chránila před dešťovými kapkami. Kdyby tedy výrobce telefon vybavil takzvanou nano technologií, byl bych částečně spokojen.

Hardwarem neoslní, ani nezklame

Srdcem celého telefonu je procesor MediaTek Helio P20. O dočasně spuštěné aplikace a soubory se pak postará operační paměť s kapacitou 3 GB. Ve finále máte k dispozici 1,7 GB, a to ihned po prvním spuštění. Kapacita paměti RAM si však dokáže s plynulostí a celkovým chodem systému poradit. V rukou budete mít zařízení, které disponuje bezproblémovým systémem, ovšem i tak se setkáte s některými chybami. Alespoň jednou za den jsem se setkal s aplikací, která se zbláznila a bezhlavě se zasekla. A nemuselo se nutně jednat o aplikaci třetích stran, například naposledy jsem se setkal s „brutálním“ zásekem oznamovacího centra a aplikace Messenger. V tu chvíli nešlo s telefonem nic dělat.

Měli byste se také připravit na enormní samovolné zasekávaní systému, a to i na několik sekund. Jakmile telefon restartujete, musíte čekat minimálně minutu, než bude systém připraven k náročnějším činnostem. V průběhu testování jsem se navíc setkal s nepříjemným zásekem, kdy se zařízení rozhodlo dělat si, co chce – otevřelo si oznamovací centrum, multitasking a nakonec se samo uzamklo. Přišlo mi, jako kdyby si Xperia řekla, že zrovna teď nebude nic dělat.

Pokud ale dokážete překousnout tyto nepříjemné problémy, budete s Xperií velmi spokojeni. Dalším hardwarovým prvkem je také interní úložiště s kapacitou 32 GB, v praxi budete mít k dispozici jen 22 GB. Nicméně, úložiště si můžete rozšířit pomocí microSD karty, a to až o 256 GB.

Specifikace Xperia XA1

  • Konstrukce: 145 × 67 × 8 mm, 143 g
  • Displej: TFT IPS, 5″ (1 280 × 720 px)
  • Fotoaparát: 23 Mpx, LED dioda, autofocus,
    • video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
  • Procesor: MediaTek helio P20, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
  • Operační paměť: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
  • Datové vychytávky: HSPA: 42 / 5,76 Mb/s, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC
  • Operační systém: Android 7.0 Nougat s nadstavbou Sony
  • Baterie: 2 300 mAh, doba nabíjení: necelé 2 hodiny

Operační systém s čistým prostředím

Po velmi pozitivních zkušenostech s předchozími modely značky Sony jsem se operačního systému nebál, tedy co se týká elegantního prostředí. Xperia XA1 disponuje nejnovější verzí Androidu, tedy 7.0 Nougat. Ta je však obohacena klasickou nadstavbou od společnosti Sony. To ale nemám firmě vůbec za zlé, protože i tak uživatelské prostředí působí velmi přátelsky a přehledně.

Na celkové optimalizaci budou muset ale vývojáři zapracovat, což jsem mimo jiné uvedl o několik řádků výše. Systém není vybaven ani klasickými funkcemi, které můžeme najít u konkurenčních modelů. Nejvíce mi zde chyběla možnost dvojitého poklepání po displeji, přičemž by se zobrazovací panel ihned rozsvítil. Elegantním způsobem je vyřešená například i zamykací obrazovka, která se od původního designu razantně liší.

Sony operační systém vybavilo hned několika aplikacemi. Naštěstí se jich zde nenachází tolik, jako tomu bylo kdysi. Po prvním spuštění zde narazíte na – Volání, Zprávy, Galerie, Počasí, Hudební přehrávač, Movie Creator sloužící pro úpravu videí, Náčrt (pro kreslení) a v neposlední řadě velmi oblíbený Efekt VR.

Baterie

Kapacita akumulátoru činí 2 300 mAh, což je na dnešní poměry dostatečný údaj. Na trhu samozřejmě najdeme i lépe vybavené smartphony, a to dokonce ve stejné cenové kategorii. Díky velmi dobré optimalizaci systému, není spotřeba energie téměř vůbec znát. V průběhu dne jsem se nikdy nesetkal s problémem v podobě vybité baterie.

Při běžném používání jsem se dostal i na dvoudenní výdrž. Ovšem při prohlížení videí, poslouchání hudby a vyšším používání aplikací se z dvoudenního telefonu stává jednodenní zařízení. K nabíjení pak poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-A a druhý klasický USB-C (součást balení).

Fotografie na dobré úrovni

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čip na zadní straně telefonu disponuje 23 mepgapixely, přisvětlovací LED diodou a dokáže nahrávat i video s rozlišením 1 920 x 1 080 px. při 30fps. Samotný fotoaparát je pak vybaven světelností f2/0 či fázovým ostřením. Pochvalu si zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je pro uživatele velmi lehce ovladatelná. Nicméně mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem opravdu překvapený, jak si dokáže poradit za horších světelných podmínek, ovšem žádnou hitparádu nečekejte. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy zcela přirozené. Posuďte sami.

Denní snímky

Snímky za zhoršených světelných podmínek

Měli byste si telefon koupit?

Suma sumárum se jedná o dobré zařízení, které vás zaujme nejen svou výdrží na jedno nabití, ale také třeba displejem či konstrukčním zpracováním. Telefon na internetu najdete od 7 000 Kč, což je dle mého názoru přijatelná cena, vzhledem ke schopnostem zařízení.

Opravdu bych vám rád telefon doporučil, ovšem nejsem přesvědčen o tom, že by Xperia XA1 byla lepší, než například některé kousky od Xiaomi. Zklamáni jistě nebudete, ale optimalizace operačního systému vás časem omrzí. Samozřejmě, je jen otázka času, kdy si Sony připraví aktualizaci, která podobné chyby opraví. Pokud jste tedy ochotni nějaký ten pátek počkat, a design Sony vás baví, s modelem XA1 budete spokojeni.

Klady

  • Designové zpracování
  • Příjemný a kvalitní materiál
  • Displej bez postranních rámečků
  • Nasazení nové technologie USB-C
  • Ponechání zastaralého 3,5 mm jack konektoru
  • Výdrž baterie

Zápory

  • Chybí čtečka otisků prstů
  • Pomalé nabíjení
  • Horní a dolní rámeček
  • Optimalizace systému – trhané animace, pády aplikací, neočekávané záseky

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Josef Zvolanek

27. 6. 2017, 16:10

Pořád řešíte velké rámečky! ????To samé jste řešili ve videu u Sony XZ Premium!

Zdeněk Koutský

VIP 29. 6. 2017, 12:59

A proč bychom to nemohli řešit, když se nám to nelíbí?!!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat