První mobilní čip PowerVR GPU s technologií Furian pro budoucí iPhony

První mobilní čip PowerVR GPU s technologií Furian pro budoucí iPhony
2017-05-13T11:45:05+02:00
• 13. 5. 2017

Imagination Technologies, tedy společnost stojící za vytvoření technologie PowerVR GPU, jež se objevila například v procesorech AX od Applu, před několika hodinami představila vůbec první čip založený na architektuře Furian. Model s označením PowerVR Series8XT GT8525 přináší velmi důležité vylepšení, především v oblasti grafického výkonu pro mobilní zařízení. Takového výkonu by v budoucnosti mohli využít výrobci zařízení typu AR či VR.

Nicméně, společnost Imagination Technologies je známá hlavně díky grafickým návrhům pro firmu se sídlem v Cupertinu. Apple ve svých čipech, včetně A10 a A9, používal grafickou výkonnou technologii právě od tohoto výrobce. Na začátku dubna však internetem proletěla zpráva, jež odhalila budoucí spolupráci mezi těmito firmami – podle všeho Apple s IT ukončil dohodu, neboť chce začít používat své vlastní čipy, díky čemuž se stane opět o něco méně závislý na výrobcích třetích stran.

Tato změna nastane do příštích dvou let. Z toho mimo jiné vyplývá, že prvního jádra PowerVR IP, které bylo nedávno oznámeno, se dočkáme také v novém iPhonu 8. Architektura Furian GPU v novém řadiči PowerVR Series8XT GT8525 umožňuje dosáhnout daleko vyššího rozlišení. Nový čip je oproti předchůdci Series7XT GT7200 až o 50 % výkonnější.

Nějaký ten čas se také spekuluje o možném vybavení technologie AR / VR u iPhonu 8, což by ve finále dávalo smysl. Tim Cook před několika měsíci v rozhovoru prohlásil, že virtuální realita je věc, ve které by se Apple velmi rád pohyboval.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat