MP3 formát končí

MP3 formát končí
2017-05-13T08:13:05+02:00
• 13. 5. 2017
13

Hudební průmysl byl ovlivněn dvěma událostmi, které změnily trhy – příchod prvního iPodu a nedávné rozšíření služeb pro streamování hudby. Tak trochu se ale opomíná, že revoluce přišla s formátem MP3, který zabíral jen 10 % velikosti běžných hudebních souborů. Následně jsme se dočkali softwaru pro převod obsahu audio CD do MP3.

Samotný formát MP3 začal vznikat v roce 1980 ve výzkumném centru Fraunhofer Institute for Integrated Circuits v Německu, přičemž oficiální uvolnění se datuje do roku 1993. Na počátku nebyl tento zvukový formát přijat kladně mnohými společnostmi, ale razantní rozšíření mezi uživateli jej prosadilo po celém světě. Také se stal populárním díky nelegálnímu sdílení na internetu.

Po několika dekádách dochází k ukončení podpory, což bylo oznámeno na stránkách Fraunhofer Institute for Integrated Circuits. Konkrétně byl ukončen licenční program pro MP3, což je spojeno s patenty a softwarem.

Samozřejmě to neznamená, že by formát přestal existovat ze dne na den. Ještě dlouhou dobu se sním budeme setkávat, ale již zde nebude jakákoliv podpora, což se odrazí na trhu se zařízeními. To se týká přehrávačů, počítačů, mobilů a také softwaru.

Ještě bude dlouho trvat, než MP3 vymizí z trhu, ale jeho osud je zpečetěn. Fraunhofer IIS uvádí ve své zprávě, že jeden z důvodů byl přechod mediálních společností na novější, efektivnější a lepší rodiny formátů jako AAC a MPEG-H.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tak že to jako budu muset všechny skladby co mám stahovat znovu v jiném formátu? to je přece nesmysl aby mi třeba Aimp player po nějaký aktualizaci najednou přestal brát mp3 co jako budu poslouchat ? Hlavně už vidím jak všichni co znám budou všechno co si stáhly stahovat znova.

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2017, 14:27

Takto se to nemůže brát. Nyní bude formát MP3 na ústupu.

pochybuji že i výrobci s tím přestanou když jsou MP3 opravdu hodně používané každý kdo si stáhne sklady automaticky ji hledá jako mp3 až na pár honičů co jedou jen flac jinak mp3 je mp3 prostě pochybuji že bych si koupil telefon nahrál tam skladby a přehrávač mi řekne soubor není podporován tak bude hodně naštvaných lidí. A vývojáři aplikací typu AIMP by jsi nasrali pěkně do bot kdyby najednou přestali přehrávat formát který je zkrátka používán nejvíc.

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2017, 16:10

Za posledních několik let jsem neměl MP3 ani v počítači. Poslední dva roky jedu jen přes placenou streamovací službu. Je mi jedno, jak se mi to uloží offline. Podle mě takto vypadá budoucnost. Ostatně mobily už podporují více formátů, i novější AAC.

tyhle stremovací služby já se k tomu nemám je to drahý a ještě to nutí poslouchat něco co nechci v tohle radši zlaté mp3ky který si mužů užívat a seřadit tak jak já chci a ne jak mi to predhazuje nějaký automat. V tomhle se neshodneme a to spousta lidí znám jen jednoho co používá spotify ale neplatí ho říkal že ty reklamy mu nevadí ale zbytek co znám tohle jak si nepoužívá a mají v mobilech čiště jen mp3 a že jich je hodně.

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2017, 21:41

Streamovací služby nejsou jak rádio. Lze si vybrat jakékoliv album, udělat si playlisty a podobně. Vše je k dispozici. Nemusím si lámat hlavu s nákupem nových skladeb, automaticky je mám k dispozici.

Martin Soukup

13. 5. 2017, 22:25

Naprosto s vámi souhlasím, z počátku jsem byl taky skeptický ale když jsem vyzkoušel měsíc zdarma gplay music už jsem nemohl přejí zpět k mp3, poté jsem předěl na spotify které je ještě o třídu výše

Petr Brejcha

14. 5. 2017, 9:28

No a pro fanoušky minoritních stylů které spotify opomíjí, zůstanou ty mp3.

Na fotce jeden chybí

Tomáš Černý

13. 5. 2017, 10:19

Není žádný velký důvod, aby MP3 formát skončil. Podstatným faktem je, že nedávno skončila platnost posledního patentu, který se na MP3 formát vztahoval. Tzn. že aktuálně může zahrnout podporu pro přehrávání (i pro převod do) MP3 formátu jakýkoliv výrobce hardwaru i softwaru zcela legálně bez placení jakýchkoliv licenčních poplatků. K tomu žádná podpora původních autorů není potřeba, na světě jsou kvalitní open source implementace přehrávače i konvertory do MP3 formátu, které lze nyní používat legálně bez omezení a placení licenčních poplatků. Tedy se naopak může MP3 formát ještě více šířit. I když je fakt, že existují technicky lepší alternativy, které pravděpodobně časem budou získávat převahu. Nicméně fakt, že je MP3 formát tak rozšířený a že jej lze nyní používat volně, bude jeho živostnost spíš prodlužovat, než urychlovat jeho zánik.

Přemysl Vaculík

VIP 13. 5. 2017, 10:36

To je velké kdyby. Firmy přechází na novější formáty, proč by měly udržovat MP3? MP3 přehrávače jsou stejně minoritní zboží a mobily podporují novější formáty.

Už jen třeba pro ty miliony naučených uživatelů na formát MP3. Vše je jen kdyby, takže si počkáme…

Ján Valkovič

13. 5. 2017, 16:42

Treba pripomenúť služby ako Spotify, interne sice používajú väčšinou formát mp3, ale tu na formáte vôbec nezáleží a veľmi rýchlo, v rámci pár mesiacov ho dokážu zmeniť. Čím ďalej, tým viac ľudí už hudbu neťahá, Spotify je pohodlnejšie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat