Lenovo P2 – překvapí v každém ohledu recenze

Lenovo P2 – překvapí v každém ohledu [recenze]
2017-05-11T07:29:45+02:00
• 11. 5. 2017

Telefony značky Lenovo nejsou běžně zmiňovány jako ty, které jsou doporučovány ve vyšší cenové hladině, jelikož v této kategorie mají silnější konkurenci. Ač váhavě jsem přijal model P2 na testování s tím, že přijde zklamání ve formě bloatwaru (přebytečné aplikace instalované výrobcem), podivného vzhledu a dalších vad, s nimiž jsem se setkal dříve. Ačkoliv tedy název článku zní velmi lichotivě, při testování se samozřejmě projevily i neduhy zařízení.

Design a konstrukce

Uživatelé si mnohdy stěžují, že mobilní telefony se podobají, a to jak nápadem, tak i provedením. U modelu P2 lze říci, že ani zde nenajdeme unikátní design, ovšem to neznamená, že se vám do ruky nedostane velmi pěkné zařízení s pevnou a odolnou konstrukcí.

Lenovo P2 působí i na třetí pohled elegantně. Pokud se podíváme na detaily, pochopíme proč. Hrany displeje jsou lehce zaobleny, aby neřezaly do dlaně. Naopak boky směrem k zadní straně jsou zaobleny poměrně dost a při delším používání oceníte pohodlné držení telefonu. Co se konstrukce týká, zkoušel jsem i na vlastní riziko ohnout telefon. Naštěstí pevná konstrukce je nepoddajná a nedovolila si v tomto souboji prohrát – naštěstí.

Malé a nevýrazné tlačítko na levé straně. Na snímcích si jej jistě všimnete, ale k čemu přesně slouží? O tom si řekneme více v kapitole Software. Co se však provedení týká, velmi lehce s ním jde manipulovat. Avšak nestane se vám, že byste jej omylem v kapse zmáčkli. Výrobce si dal očividně záležet.

V této oblasti by tedy Lenovo mohlo získat výbornou, ačkoliv bych si dovolil vytknout větší vůli u kolébky hlasitosti. Avšak odolnost vůči pádům a nárazům je opět na vysoké úrovni, tudíž ani zde se bát nemusíte. Možná by leckdo, včetně mě, mohl namítnout příliš velké rámečky, ale tvůrci chtěli smartphonu dodat co nejvíce funkcí. Což se jim povedlo, a tak do jisté míry lze tlustší rámečky odpustit.

O kráse a unikátnosti se dá polemizovat a spíše doporučím se podívat na pořízené fotografie. Zachycují model P2 ze všech možných úhlů tak, aby vám, pokud možno, nic neuniklo. Pokud by však zařízení mělo 5 palců a uchovalo si svůj vzhled, neváhal bych si jej pořídit.

Hardware a výkon

Při zběžném prohlédnutí specifikací zjistíme, že se na 100 % nejedná o nadstandardně výkonné zařízení. Ale, a zde si Lenovo zaslouží obrovskou poklonu, disponuje model P2 tím, co běžný uživatel opravdu potřebuje. Mám na mysli konkrétně 4GB operační paměť (RAM), 32GB interní úložiště (nikoliv 16GB) a samozřejmě baterii o kapacitě 5100 mAh. A právě okolo těchto specifikací se budeme točit.

Co se výkonnosti týká, P2 nepatří do vyšší třídy, ale pro uživatele nebude problém si pustit téměř jakoukoli aplikaci. Zkoušel jsem si zahrát hry typu Need For Speed, tedy graficky náročné, a neměl jsem větší problémy.

  • Displej – 5,5 palce, Full HD (1080 x 1920 px) rozlišení
  • Rozměry / Váha – 153 x 76 x 8.3 mm / 177 gramů
  • Software – Android 6.0 (s updatem na 7.0)
  • Procesor – Qualcomm Snapdragon 625 (8 jader, 2 GHz)
  • Grafický čip – Adreno 506
  • Úložiště / RAM – 32, 64 GB / 3, 4 GB
  • Fotoaparát – 13 MPx (zadní), 5 MPx (přední)

Výsledek testu v Benchmarku

Displej

Na displej se uživatel dívá většinu času, co používá telefon – logicky. Právě proto by bylo vhodné toto sdělit i výrobci. Společnost Lenovo se zřejmě rozhodla právě na této části telefonu ušetřit. Alespoň se to po přezkoumání displeje tak jeví. Už dlouho, ani u slabších zařízení dostupných na našem trhu, jsem neviděl, že by displej, z pohledu přibližně 145-180°, měnil barvy. Nyní si můžete o kvalitě displeje už říci svoje.

Rád bych ale dodal, že barevné podání, při přímém pohledu, je v pořádku. Náročnější uživatel by sice mohl barevné podání brát jako slabší, ale běžný uživatel by neměl poznat rozdíl. Pixely na obrazovce samozřejmě vidíte při bližším pohledu. Při přímém svitu slunce si naštěstí nelze stěžovat na špatnou viditelnost obsahu.

Software

Konečně jsme se dostali ke kapitole, na niž v recenzi odkazuji více než jednou. A po chvilce čtení jistě pochopíte proč. Jak jsem totiž zmiňoval, Lenovo patří mezi výrobce, kteří rádi instalují vlastní software, v tomto případě mobilní aplikace, do svých zařízení. Naštěstí tomu je u modelu P2 konec a všehovšudy si výrobce dovolil nainstalovat 6-7 aplikací svých vlastních – nepočítám do tohoto seznamu Google aplikace a jiné.

A co více, každá z aplikací v seznamu není napevno ukotvena v lehce upraveném systému Android, jenž je dodáván ve verzi Marshmallow (6.x). Jedná se o velký skok a popravdě, toto byla jedna z vlastností, jež jsem si okamžitě oblíbil a chválil od prvních minut testování. Žádný zbytečný balast v telefonu.

V celém systému pak najdeme mnoho vychytávek, jež opravdu zpříjemní používání androidího zařízení. Kupříkladu změna pořadí ikonek v rozbalovací liště, možnost zobrazit si historii oznámení, změnit pořadí softwarových tlačítek nebo nastavit speciální gesta. Málo toho opravdu není. Ostatně se můžete podívat na snímky obrazovky níže, ale ještě předtím se vrátím k bočnímu tlačítku, o němž jsem v dřívější kapitole mluvil.

Boční malé tlačítko umožňuje přepínání mezi dvěma režimy. K dispozici máte kromě normálního režimu, nastavený jako základní, ještě jeden. Konkrétně se jmenuje úsporný. Ano, ano, takových je mraky. Ale nutno dodat, že jsem zažil pár situací, kdy se mi úsporný režim hodil. Ve spojení s obrovskou baterií můžete očekávat výdrž několik desítek minut, ba i hodin, a to při pouhých pár procentech na ukazateli stavu baterie.

Bohužel je přinejmenším velká škoda, že tlačítko nelze přenastavit. Taková funkce by určitě přilákala mnohem více potencionálních uživatelů. Model P2 by se pak mohl dočkat většího ohlasu, než jak je tomu nyní.

Fotoaparát

Bohužel v této kapitole nelze chválit, nicméně kárat pravděpodobně netřeba. Na telefon ve vyšší střední třídě bych za světla čekal mnohem lepší fotografie, než jaké je možno pořídit. Při pohledu zblízka na fotografie vidíte značné množství šumu, především tedy v nočních podmínkách. Barevné podání je lehce saturované a detaily se v dálce mírně slévají do sebe – zvláště pak podobně barevné předměty.

 

Baterie

O výdrži baterie lze říci jediné – absolutně bezkonkurenční. Nevzpomínám si, že bych z těch desítek telefonů, co prošly mýma rukama, testoval smartphone s tak neskutečnou výdrží, jako má právě Lenovo P2. Výdrž na jedno nabití činí více než 3 dny, pokud jste méně náročný uživatel – voláte, občas hrajete hry, lehce brouzdáte po internetu a projíždíte vícekrát denně příchozí poštu.

Náročnější uživatel se dostane na více jak 2 dny a musím říci, že to jsem byl na telefonu opravdu velmi často. Ať už se jednalo o vyřizování práce, čtení článků, občasné koukání na YouTube nebo hraní her. Po pár letech testování telefonů jsem byl mile překvapen a zde bych tvůrcům gratuloval a zároveň pak doporučil telefon těm, kteří podobnou výdrž od telefonu očekávají.

Shrnutí a závěr

Lenovo P2 není obyčejný chytrý telefon. Jedná se o zařízení s výdrží delší než tři dny, plynulým téměř čistým systémem Android 6.0 (s aktualizací 7.0), líbivým designem a pevnou konstrukcí. Šťávu dodává středně výkonný procesor Snapdragon 625 a šmrc 4GB operační paměť. Bohužel kvalita fotografií je nevalná a někomu by mohl vadit barvy měnící displej.

Rozhodně bych však model P2 doporučil těm, kteří nemají v plánu nechat nabíjet telefon každý den nebo často cestují. Za cenu nepřevyšující deset tisíc korun dostanete výkonné zařízení, s průměrným fotoaparátem, velkou operační pamětí, obrovskou výdrží baterie na jedno nabití a plynulý téměř čistý systém.

HEUREKALenovo P2 4GB/32GB Dual SIM na Heureka.czLenovo P2 4GB/32GB Dual...Cena od 7 999 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat