Tizen od Samsungu obsahuje mnoho bezpečnostních rizik

Tizen od Samsungu obsahuje mnoho bezpečnostních rizik
2017-04-14T18:29:43+02:00
• 14. 4. 2017

Tizen, operační systém, který Samsung používá například do svých chytrých televizorů nebo chytrých hodinek, je dle posledních zpráv velmi lehce napadnutelný. To koresponduje se zprávou, kterou minulý měsíc zveřejnil server WikiLeaks. Přesto se však speciálně na tento systém zaměřil tým odborníků v Izraeli.

Výsledky zprávy odhalily 40 dosud neobjevených slabých míst, pomocí kterých by se útočníci mohli jednoduše zmocnit zařízení s Tizenem. Amihai Neiderman, jeden z tvůrců zprávy, se pro server MotherBoard vyjádřil k systému velmi kriticky. Dle jeho slov se jedná o jeden z nejhorších kódů, který kdy viděl.

Překvapivým objevem bylo také slabé místo přímo v TizenStore. Jedná se o oficiální obchod, prakticky totožný jako Google Store nebo AppStore na konkurenčních platformách. Týmu se podařilo skrze tento obchod do televizoru předat škodlivý kód. A to i přesto, že Samsung má v rámci obchodu nastavenou bezpečnostní část, která znemožňuje instalovat neověřené aplikace na zařízení. Tuto kontrolu však nebylo těžké obelhat.

Neiderman tvrdí, že velké množství kódu použitého v Tizenu Samsung využívá z předchozích projektů (např. Bada). Většina chyb v kódu však byla objevena v nové části, kterou Samsung dodal v posledních 2 letech. Dle Neidermana se jedná o základní programátorské chyby.

Samozřejmě sám Neiderman kontaktoval Samsung již před několika měsíci, aby jim dané chyby ukázal. Odměněn byl údajně pouze automatickou odpovědí. Pro server MotherBoard si však společnost připravila odpověď trochu rozmanitější. Samsung otázku bezpečnosti a soukromí nebere na lehkou váhu. Všechny jeho operační systémy jsou prý pravidelně kontrolovány a potenciální nedostatky odstraněny.

Změna nastala až po zveřejnění článku uvedeným serverem. Společnost se rozhodla s Neidermanem zahájit spolupráci, aby nově objevené nedostatky odstranila. Protože je operační systém Tizen jedním z důležitých projektů Samsungu, nezbývá než doufat, že se skutečně tyto nedostatky postupně ze systému odstraní.

Zdroj: motherboard.vice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat