Nubia N1 Lite – elegantní plastový lowend recenze

Nubia N1 Lite – elegantní plastový lowend [recenze]
2017-04-27T11:00:55+02:00
• 27. 4. 2017

Na veletrhu MWC v Barceloně jsme se nedočkali tiskové konference čínské značky Nubia spadající pod společnost ZTE, přesto v tichosti představila zajímavý telefon Nubia N1 lite. Tento telefon je odlehčenou verzí loňského modelu Nubia N1 a řadí se do nižší třídy, tudíž svými parametry neurazí, ani nikterak nepřekvapí.

Balení

Telefon přišel v elegantní bílé krabičce s logem značky na jejím vrchu. Logo a středový díl jsou zlaté a celkově to na mě zapůsobilo „luxusním“ dojmem. Krabička je úměrná velikosti telefonu, není velká ani malá.

Po otevření balení na mě vykoukl přímo telefon po celé šířce a výšce krabičky. Trochu by mohlo dělat problém telefon z krabičky „vydloubnout“, ale po otočení sám vypadne do ruky – v horším případě na zem. Pod telefonem se nachází brožurky společně se záručním listem, microUSB kabel a adaptér do zásuvky s výstupním elektrickým proudem ~1,5 A.

Design a konstrukce

Čelní strana telefonu je osazena displejem o velikosti 5,5 palců a po stranách displeje je úzký rámeček. Po celém obvodu čelní strany je zlatá plastová lišta, která působí dojmem drahého telefonu. Díky této liště se mi nestalo, že bych nechtěně „klikal“ na displej i přes to, že telefon má po stranách relativně úzké rámečky. Nad displejem je čelní 5Mpix fotoaparát, senzor okolního světla, notifikační dioda a reproduktor. Naopak pod displejem se již nic nenachází a je zde pouze černý rámeček.

Zadní stranu telefonu obepíná plastový kryt s logem společnosti. Ten je sice ohebný, ale i tak jsem se při sundavání bál, abych ho nezlomil, jelikož na telefonu drží dost pevně díky spoustě zacvakávacích úchytů. U tohoto jsem však narazil na malinkou nepříjemnost. Když nandáte zadní kryt, tak se poté musí silou „docvakat“ po stranách telefonu, kde jsou úchyty.

Dále se na zadní straně nachází čočka fotoaparátu s rozlišením 8Mpix, která bohatě dostačuje, ale o tom je samostatná kapitola níže. Pod čočkou je čtečka otisků prstů, se kterou jsem byl spokojen do té doby, než jsem chtěl odemknout telefon s vlhkými prsty. Když nerozezná otisk napoprvé, tak už jí dělá problém otisk rozeznat v následujících pokusech. Čtečka jinak funguje poměrně rychle, a pokud jsou vyhovující podmínky, tak se zřídka stane, že by prst nerozeznala napoprvé.

Dole pod logem společnosti se nachází reproduktor, který nijak nevyniká – přehrávání hudby je průměrné až lehce podprůměrné. Reproduktor lze jednoduše překrýt prstem (pokud telefon držíme na šířku) a při přehrávání videí je to trochu otravné. Stejně tak při položení telefonu na stůl se zvuk začne zkreslovat a zní velmi podivně. Po pravé straně telefonu je vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti, na protější straně již nic není. Na horní straně je 3,5mm jack a na spodní straně nalezneme mikrofon a microUSB pro nabíjení.

Designové a dílenské zpracování je povedené. Telefon je na pohled hezký, nikde nic nevrže i přes to, že je telefon z plastu a celkově ho z této stránky hodnotím kladně.

Hardware a výkon

Uvnitř telefonu tepe čtyřjádrový procesor Mediatek MT6737 s taktem 1,5 GHz. Tento procesor doplňují 2 GB operační paměti, která plně dostačuje pro běžnou práci na telefonu. Interní úložiště je o velikosti 16 GB a lze ho rozšířit microSD kartou až do velikosti 32 GB.

Telefon jsem podrobil benchmarku od AnTuTu, ve kterém získal 29 564 bodů, což je na tuto kategorii průměrné až lehce podprůměrné. Nižší výkon procesoru se odráží v plynulosti systému, který není vždy svižný a rychlý. Celkový výkon telefonu je dostačující na běžné úkony, ale středně náročné hry si na něm plynule nezahrajete, čemuž odpovídá i výsledný počet bodů v benchmarku.

Specifikace Nubia N1 lite

  • Procesor: Mediatek MT6737 s taktem 1,5 GHz
  • Operační paměť: 2 GB
  • Úložiště: 16GB + microSD až do 32 GB
  • Displej: 5,5″, rozlišení 1280×720 pixelů
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 8Mpix s duální LED a světelností f/2.0
    • Přední: 5Mpix
  • Baterie: 3000 mAh
  • Konektivita: Wi-Fi (802 b/g/n), Bluetooth 4.0
  • Operační systém: Android 6.0 Marshmallow
  • Další: GPS, čtečka otisků prstů, dualSIM

Software

Software hodnotím kladně, jelikož v telefonu je téměř čistý Android 6.0 Marshmallow. Výrobce do Androidu nepřidal ani grafickou nástavbu, takže systém běží v telefonu celkem svižně, ale občas může být pomalejší, především při spouštění aplikací a u náročnějších úkonů.

 

V systému nejsou předinstalované žádné aplikace třetích stran – najdete pouze aplikace od Googlu. Jediné, co je trochu jiné, jsou ikony pro volaní, sms, prohlížeč atd.

Displej

Do telefonu byl osazen 5,5″ displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů. Na tak velký displej je to dost malé rozlišení a nabízí tak jemnost 267 ppi. Čitelnost na slunci je obstojná avšak funkce automatického jasu je trochu poblázněná. Snímač měl problémy s rozeznáním okolního světla a nastavit podle toho jas, takže jsem tuto funkci po pár dnech vypnul a používal manuální nastavení jasu.

Na první pohled jsou na displeji slabě vidět fialové pruhy. Sice jsou vidět pouze při zhasnutém displeji, ale ruší to luxusní dojem z telefonu. Jinak je displej dostačující a i na nižší rozlišení se dá zvyknout.

Fotoaparát

U telefonů v této třídě nelze počítat se špičkovým fotoaparátem. V tomto telefonu bylo vsazeno na 8Mpix snímač, který dostačuje pro příležitostné focení, ale žádný zázrak to není. Fotoaparát dlouho zaostřuje a fotky nejsou moc kvalitní, ale pro nenáročného uživatele naprosto dostačující.

Za dobrého osvětlení jsou pořízené fotografie ostré, bez výrazného digitálního šumu a hezky barevné. Za to při horším osvětlení či v noci jsou fotky plné digitálního šumu, fotoaparát velmi dlouho zaostřuje a ještě k tomu nastaví dlouhý čas uzávěrky, tudíž fotky jsou při sebemenším pohybu ruky rozmazané (viz. galerie fotografií).



 

Baterie

Nejdůležitější kapitolou v dnešní době je baterie. Nubii N1 lite napájí 3000mAh baterie, která by se mohla pyšnit svojí výdrží. Doba, po kterou telefon vydrží na jedno nabití, je jeden z nejdůležitějších atributů při výběru nového telefonu.

Při občasném zkontrolování sociálních sítí, psaní sms po celý den a převážně vypnutém internetu nebyl problém se dostat na dvoudenní výdrž. Pokud jsem telefon využíval více, tak jsem k večeru musel již trochu šetřit, jelikož jsem byl na kritickém stavu baterie.

Jedinou výtku bych měl k nabíjení, které díky absenci Quick Charge trvá okolo 2,5 hodin. Také byste marně hledali konektor USB-C, který je nahrazen starším microUSB konektorem.

Závěr

Smartphone je po designové stránce velmi atraktivní, i když je celý z plastu. Po té konstrukční je dobře zpracovaný a kvalitní – nikde nic nevrže ani necvaká. Telefon je osazen 5,5″ displejem s dostačujícím HD rozlišením a vcelku pěkným podáním barev. Fotoaparát a celkový výkon zařízení je dostačující pro nenáročného uživatele, a proto se telefon řadí do nižší třídy. Baterie je průměrná, svou výdrží ale plně dostačuje, a pokud mobil moc nevyužíváte, tak by mohl vydržet na jedno nabití klidně až tři dny.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat