MediaTeku klesl počet exportovaných procesorů

MediaTeku klesl počet exportovaných procesorů
2017-04-12T13:35:47+02:00
• 12. 4. 2017

Zdroj: Mediatek

Čínský výrobce procesorů MediaTek začíná mít menší problémy. Za první čtvrtletí roku 2017 dodal méně procesorů než za předchozí čtvrtletí. Problémem může být odklon výrobců telefonů od těchto procesorů a též sílící hlavní konkurent Qualcomm. Qualcom je na vzestupu, a to i přesto, že musel platit mnohasetmilionové pokuty za monopol.

MediaTek

Propad zatím není drastický

Ačkoli propad zatím není drastický pro samotnou společnost, uvidí se teprve v dalším čtvrtletí roku 2017, jak se prodeje společnosti vyvíjí. MediaTek v loňském roce prodal celkem 480 milionů čipsetů, což je skoro půl miliardy. Za první čtvrtletí tohoto roku prodal 100 milionu kusů, což by v přepočtu na celý rok bylo 400 milionů prodaných kusů. To by znamenalo propad o 80 milionů kusů čili o 17 %. Analytici však očekávají nárůst prodeje v druhém čtvrtletí, a to až na 120 až 130 milionů prodaných čipsetů.

Od MediaTeku totiž odchází zákazníci. Konkrétně jeden z největších čínských výrobců Oppo a Vivo, taktéž Meizu nebo v Česku dobře známé Xiaomi. Ti přešli ke konkurenci, anebo si vytvořili vlastní čip, jako třeba Xioami (více o novém čipu od Xiaomi s názvem Surge). Výše zmíněné firmy přešly k největšímu rivalu, a to ke Qualcomu a jeho čipům s názvem Snapdragon. Důvodem mohou být problémy s novým top čipem Helio X30, který prý má nedostatky s výkonem, a navíc se z neznámých důvodů zpomalil výrobní proces. Pokud prý bude současný trend odcházení od MediaTeku i nadále pokračovat, klesne brzy podíl tohoto výrobce na čínském trhu pod 40 %.

Zdroj: gizchina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat