Cloudová válka: kdo nabízí nejlepší služby?

Cloudová válka: kdo nabízí nejlepší služby?
2017-04-12T14:00:54+02:00
• 12. 4. 2017
12

Žijeme v době, kdy jsou diskety, CD/DVD a další paměťové disky dávno za zenitem. Dovolím si říct, že jej definitivně pohřbila cupertinská společnost, a to už v roce 2011. V tomto období byla totiž představena cloudová služba iCloud.

Ta má za úkol jediné – velmi rychle, efektivně a jednoduše propojit veškerá iOS a OS X zařízení. Na základě toho dokázal Apple vytvořit perfektní ekosystém, kterým na trhu do jisté míry dominuje. Ovšem iCloud má své nevýhody, není totiž kompatibilní s ostatními operačními systémy – Android, Windows Phone a další. To je v dnešní době opravdu velký problém, neboť trhu zcela jasně dominuje Android.

Jestliže jste uživateli iOS či OS X a máte v plánu přejít na zcela jinou platformu, budete se muset vypořádat s určitými kroky, tedy pokud máte veškerá data na iCloudu. Těmito kroky myslím přechod na jiné internetové úložiště.

Na internetu se ale nachází opravdu velká spousta cloudových služeb a je velmi obtížné si ve finále vybrat. Rozhodli jsem se tedy vybrat ty nejlepší hráče na trhu, ze kterých si můžete vybrat. Každá služba má své pro i proti – je tedy jen na vás, kterému cloudovému úložišti dáte přednost.

iCloud

Hlavní myšlenka iCloudu je, že uživatelský obsah je uložen na serveru u společnosti Apple. Uživatel pak má možnost tato data synchronizovat a náležitě měnit. iCloud podporuje základní aplikace – Kontakty, Kalendář, Mail nebo iTunes. Apple samozřejmě nabízí také vývojářské nástroje, jež lze použít pro začlenění iCloudu do aplikací třetích stran.

Oproti své konkurenci má iCloud jedinou výhodu, je integrován na úrovni operačního systému jako takového. Pro koncového zákazníka to znamená, že pro používání tohoto typu úložiště se nikde nemusí registrovat, neboť mu stačí pouze Apple ID.

Tak jako konkurenční služby je i ta od Applu zcela zdarma. V základní nabídce, za kterou nezaplatíte ani halíř, dostanete 5 GB. To je poměrně dostačující základní „budget“. Pro několik stovek fotografií a pár videí to bude stačit. To však ale nezažijete to pravé kouzlo, které iCloud v sobě ukrývá.

Cena úložného prostoru:

  • 50 GB: 0,99 € (26, 73 Kč/měsíc)
  • 200 GB: 2,99 € (80,73 Kč/měsíc)
  • 1 TB: 9,99 € (269,73 Kč/měsíc)
  • 2 TB: 19,99 € (539,73 Kč/měsíc)

Jestliže používáte více zařízení s logem nakousnutého jablka, například MacBook a iPhone, přejděte na vyšší kapacitu úložiště a ihned vysvětlím proč. Hlavní výhodou iCloudu je, že veškerá data, která máte na svém počítači s macOS Sierra, máte dostupná také na svém iPhonu či iPadu. Není tedy třeba dokumenty zbytečně stahovat a tak podobně. K souborům se navíc dostanete také z konkurenčních Windows.

Prostředí iOS:

Jestliže tedy máte před sebou důležitou prezentaci a bojíte se, že vaše přenosné paměťové zařízení nebude kompatibilní s jiným počítačem, můžete se na iCloud v tomto ohledu na 100 % spolehnout. Prostě a jednoduše otevřete iCloud ve webovém prohlížeči, přejdete do složky iCloud Drive a svou prezentaci otevřete. Podobné kroky jsem ve svém životě aplikoval již nesčetněkrát, tudíž mohu jen doporučit.

Službu iCloud využijete pouze ve chvíli, kdy opravdu používáte více Apple produktů. Problém však nastává ve chvíli, kdy používáte například Mac počítač a zároveň mobilní telefon s operačním systémem Android. V tomto případě využívání služby iCloud nedává absolutně žádný smysl. Nejen, že z Androidu do iCloudu nic nenahrajete, ale také nevyužijete přednosti tohoto internetového úložiště.

Pokud jste tedy, jak se lidově říká, jablíčkářem, iCloud je pro vás jasnou volbou. Ostatní uživatelé zřejmě sáhnou po jiné službě, která může nabídnout mnohem více.

Výhody:

  • Cena
  • Základní úložiště činí 5 GB
  • Propojení mezi iOS a OS X

Nevýhody:

  • Kompatibilita s ostatními systémy

Disk Google

Disk Google, neboli Google Drive, je webové úložiště dat provozované americkou společností Google. Ta uživateli umožňuje uschovávat a sdílet svá data. Pozoruhodné je, že služba byla do provozu uvedena v roce 2012 a ihned o rok později měla více než 120 milionů aktivních uživatelů, což do jisté míry vypovídá o její kvalitě a také popularitě mezi veřejností.

Skvělé je, že toto internetové úložiště zahrnuje také on-line kancelářský balík pod názvem Google Docs. Jedná se de facto o stejný balík, který nabízí konkurenční Microsoft Office. Jediným rozdílem je, že je zcela zdarma.

Původně uživatelům služba zdarma poskytovala pouhých 5 GB úložného prostoru, tedy stejnou kapacitu, jako konkurenční iCloud od Applu. Společnost Google však tuto hodnotu později zvedla, a to na krásných 15 GB. Na základě tohoto faktu je mnohem více konkurenceschopnou službou. Mezi námi se ale najdou i tací, kterým 15 GB nestačí. Ti si pak mohou úložiště rozšířit o dalších 30 TB.

Cena úložného prostoru:

  • 100 GB: 59,99 Kč/měsíc
  • 1 TB: 299,99 Kč/měsíc
  • 2 TB: 599,99 Kč/měsíc
  • 10 TB: 2 999,99 Kč/měsíc
  • 20 TB: 5 999,99 Kč/měsíc
  • 30 TB: 8 999,99 Kč/měsíc

Hlavní výhodou Google Drive je samozřejmě jeho provázanost s dalšími produkty Googlu, zejména s již zmíněným kancelářským balíkem, e-mailovým klientem nebo mobilními telefony a tablety s operačním systémem Android. Dle mého názoru pro Android uživatele naprosto ideální volba. Majitelé telefonu či tabletu s OS Android si mohou vytvořit svůj vlastní ekosystém, do kterého mohou přidat i další operační systémy – iOS, OS X, Windows a tak dále.

Prostředí iOS:

Prostředí iOS

Ve výsledku Disk Google nabízí to samé, co iCloud. Největší výhodou však je dostupnost a kompatibilita. Bezplatný, ale i placený prostor skvěle poslouží pro všechny aplikace od Googlu. Dokumenty či fotografie pak lze velmi jednoduše v Disku otvírat a upravovat, případně sdílet se svými kolegy/přáteli.

Prostředí Android:

Moc rád bych také zmínil oficiální aplikaci, se kterou je radost pracovat. Veškerý proces s daty, která jsem chtěl nahrát, nebo naopak stáhnout, byl opravdu bleskurychlý. Velkou pochvalu posílám  vývojářům do Ameriky.

Výhody:

  • Podpora verzování – revize jsou uchovávány 30 dní, nebo 100 změn souboru
  • Data jsou šifrována během přenosu i na samotném úložišti
  • Maximální velikost jednoho souboru je 5 TB

Nevýhody:

  • Zdarma nelze získat více prostoru než zmiňovaných 15 GB
logo-app Google Drive – online backup Developer Zdarma iOS logo-app Disk Google Google Inc. Zdarma ANDROID

Dropbox

Jedná se o internetové úložiště, které uživatelům umožňuje ukládat, sdílet soubory a složky s ostatními uživateli internetu, a to pomocí synchronizace souborů. Služba je samozřejmě provozována společností Dropbox. Ta byla konec konců založena již v roce 2007.

Tak jako u konkurence, najdeme i zde dvě možnosti využívání – zdarma, nebo placený. Pokud se vydáte po placené cestě, získáte daleko více prostoru pro své soubory. Při porovnání s podobnými službami, Dropbox podporuje relativně velký počet platforem od desktopu až po mobilní telefony. Společnost nabízí celkem 10 klientů pro Microsoft Windows, macOS a Linux, Android, iOS (iPhone a iPad) a BlackBerry.

Pro ty, kteří nemají oficiální klienta nainstalovaného, má firma připravenou také webovou verzi. Pro nové uživatele je k dispozici poměrně malé základní úložiště, 2 GB (s omezením datových přenosů na 20 GB za den). U placených účtů je pak tento limit navýšen na 1 TB úložiště a 200 GB přenosů za den.

Cena úložného prostoru:

  • 1 TB: 9,99 (kolem 270 Kč/měsíc)
  •  Při ročním předplatném získáte 17 % slevu. 

Oficiální Dropbox aplikace umožňuje vložit jakýkoliv soubor do určené synchronizované složky. Díky tomu dojde k nahrání souborů nejen do webového úložiště, ale taktéž k rozšíření na všechna synchronizovaná zařízení. Uživatelé služby mohou mimo jiné odeslat také data ručně, a to přímo přes webové rozhraní a webový prohlížeč. Na základě této možnosti můžeme Dropbox považovat za skvělou alternativu k tradičním přenosným mediím a dalším podobným formám přenosu dat.

Prostředí iOS:

Služba Dropbox je mezi veřejností populární hlavně díky její synchronizaci a sdílení. Podporuje nejen historii revizí, takže smazané soubory ze složky mohou být kdykoliv obnoveny, a to jak přes webového klienta, tak i na kterémkoliv instalovaném klientu – tato historie je omezena na dobu 30 dní, při placené verzi je k dispozici neomezená historie.

Prostředí Android:

Podle mě se jedná o velmi dobrou alternativu, tedy ve chvíli, kdy pracujete v týmu lidí nebo ve větším počtu lidí. Sdílení mezi dalšími uživateli je perfektní a velmi rychlé.

Výhody:

  • Podpora verzování souborů, revize jsou uchovávány po dobu 30 dní
  • Data jsou šifrována během přenosu i na samotném úložišti
  • Jednoduché používání

Nevýhody:

  • Základní úložiště činí pouhé 2 GB
logo-app Dropbox Developer Zdarma iOS logo-app Dropbox Dropbox, Inc. Zdarma ANDROID

Shrnutí

Suma sumárum je ve finále jen na vás, pro jakou službu se rozhodnete. Pokud jste majitelé Apple produktů, doporučím sáhnout po iCloudu. Jestliže však používáte více zařízení s různými systémy, doporučím Disk Google. Po službě Dropbox bych sáhl opravdu jen ve chvíli, kdy bych byl součástí většího týmu.

V tuto chvíli připravuje druhý díl, v kterém se podíváme na další cloudové služby.

Zdroj: skrblik.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Honza Čeřovský

16. 4. 2017, 8:11

Na základě toho dokázal Apple vytvořit perfektní ekosystém, kterým na trhu do jisté míry dominuje.

(o pár vět dále…)

trhu zcela jasně dominuje Android.

Zdeněk Koutský

VIP 16. 4. 2017, 13:42

Ekosystém od Applu je bezkonkurenční, v tuto chvíli. Ovšem v procentech užívání vládne Android ;)

Zdeněk Koutský

VIP 15. 4. 2017, 23:14

Děkuji všem za komentáře se skvělými nápady! Druhý díl bude opět o něco zajímavější, máte se na co těšit :)

Richard Fabián

12. 4. 2017, 20:34

U Google disku lze získat více jak 15 GB zdarma. Osobně mám aktuálně 19 GB zdarma napořád.

Stačí sledovat akce. Jednou za čas dá Google 2GB zdarma navíc za kontrolu zabezpečení účtu

Vynechat v takovém srovnání OneDrive je přinejmenším…..“vtipné“)))

Přemysl Vaculík

VIP 12. 4. 2017, 19:50

Spíše jsme vybrali pro první srovnání nativní pro Android a iOS, plus jednu nezávislou. Příště se podíváme na další.

Těším se na příště👍

Zdeněk Koutský

VIP 15. 4. 2017, 23:16

Důvodem, proč jsem vynechal OneDrive, je především horší funčknost na všech platformách – nefunguje tak dobře, jako právě tři jmenované služby. Každopádně, v dalším díle jej určitě zmíním! :-)

Vadim Semjonov

12. 4. 2017, 17:38

mega ci dega neni jisty jak dlouho to vydrzi a pak prijit o data neni nejlepsi. gdisk-icloud-onedrive proste jen tak nezmizi. a jo on zapomnel na Onedrive kde lze ziskat 36Gb zadarmo.

Lubos Smilka

12. 4. 2017, 14:22

Mega = 50 GB free

Ján Valkovič

13. 4. 2017, 9:23

Mega nie je spoľahlivá služba, už nemá s Kimom Dotcomom nič spoločné a on sám vyhlásil, že ju neodporúča používať.
Mal by vzniknúť vzkriesený Megaupload alebo založí podobnú službu

Lubos Smilka

12. 4. 2017, 14:22

Degoo 100 GB free + každá pozretá reklama = navýšenie o 1 GB

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat